Keşkek yöremizde özel gün yemeğidir. Düğün, bayram gibi toplantılarda kesilen etin suyuna veya tavuk suyuna kaynatılan buğday tereyağıyla lezzetlendirilir. Keşkek yapılırken barbunya veya kırık mısırla da zenginleştirilebilir. Karadeniz, Trakya ve Anadolu’da farklı şekillerde yapılan keşkeğin ana maddesi bereket ölçütümüz buğdaydır. Buğday unundan ekmek yaparak günlük enerji ve karbonhidrat ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılarız. Buğday sindirim sistemimiz için önemli lif, B vitaminleri ve bitkisel kaynaklı protein açısından zengindir. Lifli yapısıyla midede yer kaplayarak tok hissetmenize yardımcı olur.
Keşkeği yeme önerisine gelince;
Sebze veya yağsız et yemeğimizin yanında kişisel ihtiyacımıza göre belirlenmiş porsiyonda az yağlı keşkek, salata ve yoğurt tercih edebilirsiniz. Besin ve kalori değeri bakımından 2 yemek kaşığı keşkek bir dilim ekmeğe eşittir. Keşkek yediğiniz öğünde ekmek ve diğer hamur işlerini tüketmemenizi tavsiye ederim.
Hamur tatlıları yerine ise şeker ihtiyacımızı karşılamamız için yaratılmış meyveleri tercih edebiliriz.