İKİ BAYRAM ARASI DİYET
Bayramlar sosyalleşmek için var!
Sıla-ı rahim, akraba ziyaretleri bayramlarda tatlı bir telaş içinde geçer. Samimi Anadolu kültüründe misafirlik söz konusuysa gerisi İKRAMDIR. Tatlının şerbetlisi, etin yağlısı, dolmanın etlisi, ev sahibinin güler yüzlüsü makbuldür. Tatlı dile, gülen yüze can kurban lakin bayram yemekleri canımızı yakmasın. Bir yazı dizisi şeklinde Kastamonu’ya has lezzetleri değerlendiriyoruz. Becerikli ellerin yaptığı, vazgeçemediğimiz yöresel yemekleri nasıl tüketelim?
Korkmayın! Diyet değil adı. KÜLTÜREL MAKUL BESLENME diyelim.
Yöresel yemeklerden, bayram sofralarında başköşeyi alan lezzetlerden biri ıslama (banduma) ile başlayalım. Islama Kastamonu yöresinde de tavuk veya dana etiyle yapılarak farklılık gösterir. Kuru yufka et suyuyla ıslatılır ve üzerine haşlanan et parçaları koyularak servis edilir. Bu yemekte asıl lezzeti veren etin haşlama suyuna saldığı yağıdır. Haşlanan et seçilirken özellikle yağlı kısımları tercih edilir. Bu yağı göz ardı ettiğimizde yufka ve et eşliği masumdur. Bu nedenle yağsız haşlama suyuyla ıslatıp, yanında salata ve yoğurt tercih edilmeli ve ekmekten uzak durulmalıdır. Ekmekten uzak durmamızın sebebi içerisindeki yufkadır. Popüler diyetlerin aksine ekmeksiz diyet olmaz. Bir sonraki öğünde ise etsiz sebze yemeği, yoğurt, salata, ekmek şeklinde dengeleyebilirsiniz.
Aralarda meyvelerinizi unutmayın ki tatlılar karşısında gözünüz dönmesin!
Dyt. Beyza ŞENOL