SORU:
2002 yılında girmiş olduğum işyerinden, 15 yıl 3600 gün şartlarına göre 14.06.2009 tarihinde ayrılıp tazminatımı almıştım. Ancak işyeri çalışmamdan memnun olduğu için bende devam etmek istediğim için 16.06.2009 tarihinde yani iki gün sonra tekrar sigorta girişim yapıldı. Yani bir nevi işyeri, tazminat şartlarını taşıdığım için anlaşmalı ve gönüllü olarak ama 15 yıl 3600 gün prosedürlerine göre yani sigortadan yazı alarak tazminatımı vermiş oldu. Şu an 4 yıldır çalışıyorum. Ancak bu defa tekrar bu işyerine bir daha girmemek üzere istifa etmek istiyorum. Mümkünse kendi işimi kurmaya çalışacağım. Bu konuda 2 sorum olacak;
a) Birincisi bu işyerinden tekrar ayrıldığım zaman yine kalan 4 yıllık çalışmamla ilgili olarak 15 yıl 3600 gün şartlarına göre tazminatımı alabilme hakkım var mıdır?
b) İşyerinde 4 yıldır çalıştığım için ihbar süresi vardır (8 hafta). Eğer tazminat hakkım varsa bu tazminatımı alabilmem için derhal iş akdimi feshederek mi tazminatımı alabilirim? Yoksa ihbar süresince bekleyip ayrılsam tazminat hakkım ölür mü? Tazminat hakkımdan faydalanabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekmektedir?
YANIT:
Kıdem tazminatınızı sıfırladıktan sonra 4 yıllık çalışmanız olduğu için emeklilik için yaş dışında kalan diğer şartları sağladığınıza yani 15 yıl 3600 gün şartı olduğuna göre, SGK’dan emeklilik için yaş dışında kalan şartlar sağlanmıştır (15 yıl 3600 gün hizmet var yazısı) yazısı alarak işyerinizdeki iş akdinizi feshederseniz 4 senelik kıdem tazminatı alma hakkınız olacaktır.
İş akdinin işçi tarafından 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi kapsamında sona erdirilmesi yani SGK’dan emeklilik için yaş dışında kalan şartlar sağlandığı için emeklilik nedeniyle istifa (15 yıl 3600 gün şartlarından iş akdini feshetme) halinde ihbar tazminatı alma hakkınız söz konusu olamaz. Genel kural şudur. İşten kendi isteğiyle ayrılan ihbar tazminatı alamaz. Çalışmak istemesine rağmen işten çıkarılan ihbar tazminatı alabilir.