featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

11-17 Ekim

11-17 Ekim

Millî Mücadele yıllarında Ankara’nın dışarıyla olan bağlantısı, daha ziyade İnebolu üzerinden sağlanmıştır. İstanbul tarafından yola çıkanlar; vapurla önce İnebolu’ya gelmişler, buradan Kastamonu’ya geçerek Ankara’ya gitmişlerdir. Dönüşlerinde de yine aynı yolu izlemişlerdir. Bu sebeple çok sayıda yerli ve yabancı şahsiyet Kastamonu’da konaklamak durumunda kalmıştır.

11 Ekim 1922 günü Şark Cephesi Kumandanı Kâzım Karabekir Paşa, 50 kişilik musikî takımı ve 50 yetim çocuktan oluşan “Şehit Yavruları Müfrezesi” ile İnebolu’ya gelmiş ve halkın muazzam tezahüratı ile karşılaşmıştır.

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’te İnebolu’da doğdu. 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Ankara’ya gelen Atay, Ankara Maarif Koleji’ne, ardından da İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girdi. 1957 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra inşaat branşında akademisyenlik yapmaya başladı. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde çalıştı. Atay, akademisyenliğe devam ettiği sırada çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yayınlamaya başladı. İlk romanı, Atay’ın çarpıcı tarzını ortaya koyan “Tutunamayanlar” oldu.

13 Ekim 1923 Türkiye Büyük Millet Meclisi toplandı; Ankara’nın hükümet merkezi olması kararlaştırıldı.

14 Ekim: Her yıl ekim ayının 14′ü Lokman hekimi anma günü olarak kutlanmaktadır…

Lokman Hekim’in İslam’a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam âlimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir. Kur’an’da Lokman Hekim’den Lokman Suresi’nde bahsedilir. Allah tarafından Lokman’a hikmet verildiği belirtilir. Oğluna verdiği öğütler anlatılır. Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur.

15 Ekim Aşıklar Bayramı. 1966’dan bu yana kutlanan bayramda her çevreden aşıklar atışma, türkü, şiir dallarında yarışıyor.

16 Ekim 1924 yılında; Günümüze kadar gelmiş en eski ve geniş alana sahip olan TOPKAPI SARAYI müze oldu.

16 EKİM Dünya Gıda ve Tarım Günü.

Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli 7 ülkeden biridir. Ancak yurdumuzda üretilen besin maddeleri iyi değerlendirilmiyor. Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna göre besin maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır.

Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl ürünleri gelmektedir. DÜNYA DA 5 SANİYEDE 1 İNSAN AÇLIKTAN ÖLÜRKEN SADECE İSTANBULDA YILDA 12 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR!

17 Ekim 1950′ yılında ilk Türk tugayı Güney Kore’ye ayakbastı ve Kore Savaşı’nda KUNURİ’ DE 718 şehit verdi.

Amerikalıların çekildiği bir bölgede Türk tugayının ağır kayıp vermesinin nedeniyse yıllarca anlaşılamadı. Bu nedenler arasında öne çıkansa, Amerikalıların kendilerini kurtarmak için Türk birliğini bilinçli olarak Çinlilerle karşı karşıya bıraktığı yönündeydi.

Kulaktan kulağa yayılan bir başka nedense tugayın tercümanı olmadığı, cephede Amerikalılarla iletişim kurulamaması nedeniyle zayiat verildiği iddiasıydı…

Amerikalılar ‘çekilin’ dedi. Tabii İngilizce. Kimse anlamadı Cepheye tercüman gönderilmesinin bu ağır zayiat sonrasına rastlaması, adeta son iddiayı doğrular nitelikte

1953 yılında son bulduğunda ardında toplam 4 milyona yakın asker ve sivil ölü bırakan bu savaş Türkiye’de ve dünyada gereken önemi hiçbir zaman göremedi. Hakkında ne film üstüne film çekildi Vietnam örneğindeki gibi, ne de cilt cilt romanlar yazılıp tahliller yapıldı. Oysa Kore Savaşı’na katılanların çoğu aramızda ve halen hayattalar.

Kız adı: Elvan

Erkek adı: Ender

HAZIRLAYAN: Gözde Yüksel

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!