featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

28 Şubat- 6 Mart

28 Şubat1997: Türkiye Milli Güvenlik Kurulu’nun 9 saat süren toplantısında 28 Şubat süreci olarak adlandırılan kararlar alındı. Bu kararlar, irticayı Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike olarak saptadı.

28 Şubat 1958: İstiklal Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör vefat etti. Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilmiş olan müzisyen; birçok klasik batı müziği bestecisinin keman konçertolarını Türkiye’de çalan ilk Türk kemancıdır.

1880 yılında Üsküdar’da dünyaya geldi. Dedesi, Osmanlı Devleti’nin saray orkestrası olan Mızıka-yı Hümayun bünyesinde “Fasl’ı Cedid”‘i (batı enstrümanlarını da içeren fasıl topluluğu) tertip eden Santuri Hilmi Bey; babası Şekerci Hacı Bekir ailesinden Hüseyin Bey’dir.

Besteci asıl ününü İstiklal Marşını besteleyerek elde etti. Osman Zeki Bey, 1921 yılında Mehmet Akif’in şiirinin ulusal marş güftesi olarak seçilmesinden sonra 1922’de Maarif Bakanlığı tarafından düzenlenen beste yarışmasına davet edilen 24 besteciden birisiydi. Yarışma seçici kurulu tarafından Osman Zeki Bey’in eseri beşinci seçilirken; Ali Rıfat Bey’in alaturka usuldeki bestesi birinci seçildi. Ancak 1930 yılında Maarif Bakanlığı’nın resmi kurumlara gönderdiği bir genelge ile uygulamada değişiklik yapıldı ve o güne kadar Ali Rıfat Bey’in bestesi ile seslendirilen güfte; Osman Zeki Bey’in batı tarzı bestesi ile seslendirilmeye başladı; devletin resmi marşı haline geldi.

1958’de İstanbul’da Moda’daki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir.

1 Mart 1921: Mehmet Akif Ersoy’un sözlerini yazdığı “İstiklal Marşı”, Maarif Vekili (Milli Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey tarafından Mecliste ilk kez okundu.

1 Mart 2006– tarih ve 5467 sayılı kanunla Kastamonu Üniversitesi, kuruldu. Şu an 8 fakülte, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 2 enstitüden oluşmaktadır.

Üniversitenin ana kampüsü, Daday Yolu 3.Km’de bulunan, 237 hektarlık alanda kurulu “Kuzeykent Kampüsü” dür. Kampüs içerisinde 3 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu, 1 Enstitü, 1 Konferans Salonu, 1 Kapalı Spor Salonu, 1 Kondisyon Salonu, 6 Laboratuvar ve Atölye, 2 Sosyal Tesis ve açık spor sahaları hali hazırda bulunmakta olup, Eğitim Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokulu binalarının yapımı devam etmektedir.

2 Mart 1974: TRT Televizyonu, çarşamba hariç haftanın her günü yayın yapmaya başladı.

3 Mart 1924: Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurtdışına çıkarılmasına ilişkin yasa kabul edildi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarıldı. Şer’iye ve Evkaf ve Genelkurmay bakanlıkları kaldırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu. Genelkurmay Başkanlığı oluşturuldu ve hükümetten ayrıldı.

4 Mart 1989: Mehmed Feyzi Efendi vefat etti.28 Mart 1912 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Hem baba, hem anne tarafından seyyittir. Tahsil hayatı mahalle mektebinde başlamıştır. Yedi yaşında ilk mektebe başladı. Bu okulda altı sene eğitim gördü. Aynı dönemlerde, Sinan Bey Camii imamı ve Nasrullah Camii hatibi, Hafız Ömer Aköz’den hafızlığını ve Kur’an talimini tamamlamıştır. Mehmed Feyzi Efendi askerliğini tamamlayıp, Kastamonu’ya döndüklerinde, Bediüzzaman Said Nursî ile buluşmuştur. 1943 yılında, Denizli hapishanesinde dokuz ay, 1948′de de on ay Afyon hapishanesinde Üstadı Bediüzzaman Hazretleri ile beraber yatmışlar ve her iki suçlamadan da beraat etmişlerdir.

1966, 1970 ve 1976 senelerinde üç kez hacca gitmiştir. 4 Mart 1989 da vefat eden Mehmed Feyzi Efendi Kastamonu Gümüşlühacı mezarlığına defnedilmiştir.

5 Mart 1920: Türkiye Yeşilay Cemiyet’i kuruldu. Birinci Dünya Savaşı sonunda, işgal güçlerinin İstanbul limanına gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içki ile uyuşturucu maddenin kullanılmaya başlamasıyla Ord.Prof.Dr.Mazhar Osman Bey ve arkadaşları Şeyh’ül-İslam Haydarizâde İbrahim Efendi’nin teşvik ve himayesinde halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için merkezi İstanbul’da olmak üzere “Hilâl-i Ahdar” adıyla cemiyetin temellerini attılar. Daha sonraları, cemiyet ilkönce “Yeşil Hilal” ve sonra da “Yeşilay” isimlerini kullanmıştır. Cemiyetin şimdiki yasal adı ise “Türkiye Yeşilay Cemiyeti” dir.

6 Mart 1920: Türk edebiyatının önde gelen hikaye yazarlarından Ömer Seyfettin vefat etti.

1884 yılında Gönen’de doğmuştur. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey’le, Fatma Hanım’ın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. Öğrenimine Gönen’de bir mahalle mektebinde başladı. Ömer Şevki Bey’in görevinin nakli dolayısıyla Gönen’den ayrılan aile İnebolu ve Ayancık’tan sonra İstanbul’a geldi. Asker, şair ve güçlü bir edebi yeteneği olan bir öğretmen olan Ömer Seyfettin Türk kısa hikayeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur.

Önce Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığı’na defnedilen yazar daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya araba garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 Ağustos 1939’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na nakledildi.

EKOPANEL NEDİR?

Ekopanel merkezi ısıtma sistemlerinde kalorifer otomatik kontrolü için kullanılan elektronik kontrol cihazıdır. Dış havadan aldığı komutla çalışarak, kazan suyu sıcaklığını dış hava sıcaklığına göre ayarlar.

Ekopanel Sirkülasyon pompalarına kumanda eder. İstediğimiz zaman süresinde ısıtma verir. Başla ve bitir komutu vardır. Ekopanel bulunan binalarda kazan termostatına müdahele etmeye gerek yoktur.

Ekopanel aynı zamanda tasarruf cihazıdır. Gereksiz ısıtma yapmaz. Kullanma sıcak suyunu (boyler) ayrıca kumanda eder. Ekopanel bulunan kazanlarda, kazan dairesine girip sıcaklık ayarı yapmaya gerek yoktur. Markada tercih nedeni, servis ve yedek parça ağının müşteriyi üzmemesi, ayrıca cihazların kaliteli olması, verimli çalışmasıdır. Ekopaneller, tüm markalara monte edilerek çalışabilmektedir. Uygulama esnasında eski kontrol paneli devre dışı bırakılıp, yeni dijital panele bağlantıları yapılır, böylece mevcut sisteme müdahele edilmeden montaj gerçekleşmiş olur.

www.goksenisi.com

Hazırlayan: Gözde Yüksel

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!