featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20-27 ŞUBAT

20 Şubat 1970: Boğaz Köprüsü’nün temeli atıldı. İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına atfen halk arasında “Birinci Köprü” olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine devlet töreniyle hizmete açıldı. Temel atma törenini Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel açtı.

Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüyken, 2010 yılı itibarıyla on sekizinci sırada bulunmaktadır.

21 Şubat 1958: İlk Türkiye Profesyonel Futbol Ligi başladı; ilk maç İzmirspor-Beykoz arasında oynandı İlk golü İzmirsporlu Özcan attı.

22 Şubat 1950: Yüksek Seçim Kurulu(YSK) kuruldu.

YSK, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten aynı zamanda Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları 7 asil üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

23 Şubat 1994: Cep telefonu şebekelerinin açılışı Başbakan Tansu Çiller tarafından yapıldı. Çiller cep telefonuyla ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le yaptı.

24 Şubat 1955: Türkiye’nin ilk özel dedektiflik bürosu, Avukat Fethi İnaler tarafından kuruldu.

25 ŞUBAT 1495: Şehzade Cem Sultan vefat etti.

Fatih Sultan Mehmet’in en küçük oğlu olan Şehzade Cem Sultan 23 Ocak 1459’da Edirne Sarayı’nda dünyaya geldi. Annesi Çiçek Hatun’dur.

On yaşında iken Kastamonu Sancak Beyliği görevi ile saraydan ayrıldı. Kastamonu, İsfendiyaroğulları döneminde başkent olduğu için Anadolu’nun önemli kültürel ve eğitim merkezlerinden biriydi. Bu sebeple Cem Sultan yanında bulunan iki lalası (Süleyman Celebi ve Nasuh Celebi)ile bu görevde de eğitimine devam etti. Bunun yanında siyaset ve kamu idaresi konularında pratik bilgiler, tecrübeler ve yetenekler kazandı.

3 Mayıs 1481’de Fatih Sultan Mehmet’in ölümünden sonra II. Bayezid, Cem Sultan’dan dört gün önce İstanbul’a gelerek devlet yönetimini ele aldı.

Taht kavgası sebebiyle Osmanlı topraklarını terk ederek Kahire’ye giden Cem Sultan, oradan da Hac mevsiminde Hicaz’a gitti. Cem Sultan, hacca giden tek ‘Osmanoğlu’dur. Başka hiçbir padişah veya şehzade hacca gitmemiştir.

14 yıl esir hayatı yaşayan Cem Sultan en son Papa’nın elinden Fransız Kralı tarafından kurtarılmış, ancak büyük bir ihtimalle zehirlendiği için bir hafta içinde yolda vefat etmiştir.

Şehzade Cem’in naaşı Bursa’da büyükbabası Sultan II. Murad’ın yaptırdığı caminin bahçesine kardeşi Sehzade Mustafa’nın yanına gömülmüştür.

26 Şubat 1954: Türkiye Cumhuriyeti’nin 2003 yılından beri başbakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Kasımpaşa’da doğdu.

Erdoğan Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nden 1981 yılında mezun oldu. 27 Mart 1994’de yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak seçildi. 12 Aralık 1997’de Siirt’te düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır DGM Savcılığının “halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle açtığı davada Türk Ceza Kanununun 312. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı Cezaevinde dört ay kaldıktan sonra, 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)’ni kurdu.2002 genel seçimlerinde AK Parti parlamentodaki sandalyelerin yaklaşık üçte ikisini kazanarak tek başına hükümet kurma yetkisini kazandı.

Emine Erdoğan’la 4 Temmuz 1978’de yaptıkları evliliklerinden 2 erkek, 2 kız olmak üzere 4 çocukları vardır.

27 Şubat 1937: Özel teşebbüsçe inşa edilen ilk Türk gemisi Belkıs, Haliç’te törenle denize indirildi.

27 ŞUBAT 2011: Milli Görüş lideri 54. Hükümet Başbakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan 85 yaşındayken yaşamını yitirdi.

Vasiyetine uygun olarak resmi devlet töreni tertip edilmemiş ve 1 Mart 2011 Salı günü öğlen namazını müteakip Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı’na defnedilmiştir. Mezarına, sevenleri tarafından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden getirilen topraklarla birlikte Kudüs, KKTC ve Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç’in mezarından getirilen topraklar serpilmiştir.

Cenaze merasimine Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Genel Başkanlar, Bakanlar, Milletvekilleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Mensupları, Büyükelçiler, Belediye Başkanları, partililerin yanı sıra 60 ülkeden cemaat ve hareket liderleri ile temsilcileri katılmış, cenaze namazı iki milyonu aşkın kişi tarafından kılınmıştır.

KIZ ADI: ELVAN

ERKEK ADI: EGEMEN

PEYZAJ DİYOR Kİ

İç mekanda yetiştirilen süs bitkileri doğadaki diğer bitkiler gibi özümleme yapabilmeleri, büyüme ve gelişmeleri için “ışığa” gereksinim duyarlar.

Ancak direkt güneş ışığı iç mekan bitkilerine zarar verir. Işık gereksinimi bitkilere göre değişim gösterebildiği gibi bir bitkinin ışığa olan gereksinimi de farklı zamanlarda yine farklı düzeyde olabilmektedir. Bitkiler gelişme dönemlerinde bol ışığa, buna karşılık dinlenme dönemlerinde daha az Işığa gereksinim duyarlar

Hazırlayan:Gözde Yüksel

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!