featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

13-19 ŞUBAT

13 Şubat 1975: Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi.

28 Aralık 1967 tarihinde kurulan Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nin Meclisi 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin oy birliği ile kurulduğunu ilan etti. Meclis’te kuruluş bildirisini Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Meclisi’nde yönetim başkanı ve federe devletin ilk cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş okudu.

Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi, 15 Kasım 1983’de oy birliği ile aldığı bir kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan ederek KTFD son buldu.

14 Şubat Sevgililer Günü: Kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

14 Şubat, 1800’lü yıllarda Amerika’lı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir.

Günümüzde sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.

15 Şubat 1947: Rodos ve 12 adalar Yunanistan’a verildi.

II. Dünya Savaşı’nda İtalyanlar mağlup olunca, 10 Şubat 1947’de Paris’te imzalanan barış antlaşması ile Oniki Ada, sadece adalarda oturanların çoğunluğunu Rum olduğu gerekçesi ile Yunanistan’a verildi. Oysa adaların hukuki sahibi Türkiye idi ve adalarda yaşayan önemli sayılabilecek bir Türk nüfusu vardı. Böyle olmasına rağmen Paris Antlaşması sırasında Türkiye’nin görüşü bile alınmadı.

16 Şubat 1925: Türkiye’de sivil ve askeri havacılığı desteklemek amacıyla “Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla bir dernek kuruldu. Sonradan “Türk Hava Kurumu” adını aldı.

16 Şubat 1999: Kenya güvenlik birimlerince yakalanan Abdullah Öcalan Bordo Bereliler tarafından uçakla Türkiye’ye getirildi.

28 Nisan 1999’da Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre vatana ihanet suçu gereğince hakkında ölüm cezası istenmiştir. 29 Haziran 1999’da silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçuyla idama mahkum edilmiştir. Cezası Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmiştir. Şu anda İmralı Cezaevi’nde hapis yatmaktadır.

17 Şubat2008: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü mezunu olan, şarkı sözü yazarlığının yanı sıra edebiyat öğretmeni, tiyatro oyuncusu ve şair olan Aysel Gürel 79 yaşında vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

17 Şubat 2009: Lisede “Hisse-i Şayia” adlı oyundaki Bican Efendi rolüyle tiyatroyla tanışan Gazanfer Özcan Kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle 1.5 ay boyunca tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Karacaahmet mezarlığına defnedildi.

23 Nisan 2010 tarihinde Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki Gazanfer Özcan Sahnesi’ni hizmete sunmuştur.

18 Şubat 1952: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı) üyeliğini onayladı. Türkiye, 21 Şubat günü NATO üyesi oldu.

19 Şubat 1451: -Fatih Sultan Mehmet ikinci kez tahta çıktı.

II. Murat,Edirne-Segedin Antlaşması ile Macaristan’la barış yapılmıştı. 1444 yılında II. Murat tahtı oğlu Mehmet’e bıraktı. Bu duruma, Çandarlı Halil Paşa ve bazı devlet adamları itiraz ettiler ancak II. Murat kabul etmedi. Macarlar antlaşmayı bozdu ve savaş hazırlıklarına başladı. Bunun üzerine bazı devlet adamları ile II. Mehmet babası II. Murat’a iki tane mektup yolladı. Bunların ikincisinde ise şu sözleri söyledi:

“Padişah iseniz geliniz, ordularınıza kumanda ediniz; yok, padişah biz isek, emrimize itaat edip ordularımızın başına geçiniz! “

Bu mektup üzerine II. Murat, yeniden Osmanlı tahtına oturdu. 9 Kasım 1444’de Varna Muharebesi yaşandı. Savaş sonunda Haçlıar yenilgiye uğradı. 1446 yılına kadar tahtta kalan II. Mehmet gelişmeler üzerine tahtı II. Murat’a bıraktı. Aynı sene yeniden Manisa Sancakbeyliği’ne atandı. II. Murat, 18 Ekim 1448 tarihinde II. Kosova Muharebesi yaşandı. Haçlılar bir kere daha yenilgiye uğradı. II. Murat 1451’de öldü ve yerine tekrar II. Mehmet çıktı.

KIZ ADI: AZRA

ERKEK ADI: ARAS

PEYZAJ DİYORKİ

Bitkilerin büyüme ve gelişmelerinde çok önemli bir yeri bulunan saksı topraklarının temel görevi su, hava ve besin maddesi sağlamaktır.
İç mekan bitkilerinde saksı değiştirme işleminde, yeni saksı önceki saksıdan bir numara büyük olmalı, bitki çok büyük saksıya aniden alınmamalı. Bitkinin hastalıklı- zararlı durumuna göre ilaçlama yapılmalıdır.

Hazırlayan: Gözde Yüksel

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!