featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

28 Mart- 3 Nisan

28 Mart 1966: yılında Cemal Gürsel’in rahatsızlığı sebebiyle Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılması üzerine TBMM tarafından Cevdet Sunay Türkiye’nin beşinci Cumhurbaşkanı seçildi. Cevdet Sunay yedi yıllık görev süresini tamamladıktan sonra 28 Mart 1973’te cumhurbaşkanlığından ayrılmıştır.

29 Mart 1968: Türkiye’de ilk böbrek nakli, İstanbul’da Doktor Atıf Taykurt ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. İlk böbrek nakli yapılan Yusuf Özer ‘in vücudu böbreği kabul etmemiş, tansiyonu 4’e düşünce 17 Nisan 1968’de takılan böbrek çıkarılmıştır.

30 Mart 1973: Türkiye’den kaçırılan 137 tarihi eser New York Müzesi’nin bodrum katında bulundu Aynı gün, öğretim üyeleri ücret yetersizliğinden istifa edince 4 yüksekokul kapatıldı.

31 Mart 1921: II. İnönü Zaferi kazanıldı.

Yunanlılar 23 Mart 1921’de, hem güneyden hem batıdan büyük bir taarruza geçtiler. Albay İsmet Beyin kumandasındaki kuvvetlerden üç piyade ve bir süvari tümeni İnönü mevzilerine kaydırıldı. Afyon önünde ilerleyen düşmanı oyalamak için çok az bir kuvvet bırakıldı.

Şiddetli savaşlar 31 Marta kadar sürdü ve düşman her hücumunda ağır kayıplar vererek çekilmek zorunda kaldı. 31 Mart’ta son büyük hücumlarında yine yenildiler. Türk kuvvetleri, düşmanı Dumlupınar’a kadar kovaladılar.

Bu savaşlarda Yunan kuvvetleri sayı ve silah bakımından iki kat fazla idi. Kazanılan zafer bütün yurtta büyük sevinç yarattı. Mustafa Kemal, İkinci İnönü Zaferini de kazanan İsmet Paşaya çektiği kutlama telgrafında. “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus(tersine dönmüş) talihini de yendiniz” dedi.

1 Nisan 1564: İlk “1 Nisan” şakaları Fransa’da yapılmaya başlandı. Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan Nisan’ın 1’i, yerini yeni yılbaşı 1 Ocaka bırakmaktaydı. Nisan’ın ilk günü yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler, çeşitli şakalar yapmaya başladılar. Fransızlar, bu şakalara Poisson D’avril (Nisan balığı) adını verdiler.

2 Nisan 2012: Neslişah Sultan vefat etti

Osmanlı torunlarından Neslişah Osmanoğlu, İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 4 Şubat 1921’de annesi Sabiha Sultanın Nişantaşı’ndaki konağında dünyaya gelen Neslişah Sultan, son halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi ile son padişah Sultan Vahdettin Hânın kızı Sabiha Sultanın çocuğuydu. Büyükbabalarından birisi padişah, diğeri imparatorluk veliahttı olduğu için doğduğu zaman unvanı “Devletlû İsmetlû Neslişah Sultan Aliyyetuş’şan Hazretleri” idi. Doğumu, 121 pare top atışı ve padişahın onun adına bastırdığı altın sikke ile duyuruldu ve Osmanlı Hânedan Defteri’ne kaydedilen son kişi oldu. Osmanlı hânedan üyeleri yurt dışına sürgün edilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşadı.

3 Nisan 1924 günü kabul edilen kanun gereğince 3 yaşındayken sürgüne gönde-rildi ve ailesiyle Fransa’nın Nice kentine yerleşti. Nice’te lise öğrenimi gördü. Çocukluk ve ilk yıllarını Fransa’da geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır’a gitti. Fransızca, İngilizce, Almanca ve Arapça öğrendi. 1940 yılında Mısır’ın son hidivi Abbas Hilmi Paşanın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi.

Mısır’daki 1952 darbesinden sonra eşi “kral naibi” yapılınca Neslişah Sultan “kral naibi eşi” (Mısır’ın First Lady’si) oldu. Krallığın kaldırılmasına kadar bu görevi sürdürdü. İkinci defa sürgün yaşayan Neslişah Sultan, eşi ile beraber Fransa’ya yerleşti. 1963’te Türkiye’ye geldi, yeniden Türk vatandaşlığına geçti ve “Osmanoğlu” soyadını aldı. Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun 2009’daki ölümünden sonra Osmanoğulları ailesinin yaşlı üyesi sıfatını aldı. Annesinin yanına defnedildi. TÜRKİYE GAZETESİ

3 Nisan 1992: Ankara’nın Çankaya ilçesi kaymakamlığına vekil olarak atanan Azize Düşer, Türkiye’nin ilk kadın kaymakamı oldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!