featured

Yaşayan Tarih

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3-10 Ekim

3 EKİM 1628’deOsmanlı Devleti, zamanında Anadolu’da yetişen evliyaların büyüklerinden, Aziz Mahmud Hüdai hazretleri vefat etti; Türbesi Üsküdar’daki dergâhındadır.

4 Ekim 1992’de Kastamonulu Hattat, Hakkâk, Müzisyen, Ressam Emrullah Demirkaya vefat etti.

Kastamonu Deveciler Camii mihrap yazısı

4 EKİM 1926 tarihinde İlk medeni kanun kabul edildi. Böylece Toplumsal hayatta kadın-erkek eşitliği, kadınlara seçme ve seçilme hakkı, tek eşlilik yasalara girerek hukuk birliği sağlandı.
*Dünya Hayvanları Koruma Günü

5 EKİM 1657’de Kâtip Çelebi vefat etti

Katip Çelebi Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler vermiş bir Osmanlı bilginidir. Eserlerinin değeri ve önemi dolayısıyla gerek Osmanlı İmparatorluğu’nda gerekse Batı’da büyük ilgi uyandırmıştır. Kabri, Vefa’dan Unkapanı’ndaki Mahmudiye (Unkapanı) Köprüsüne inen büyük 10 caddenin sağ kenarındadır.

6 EKİM İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yılı

İtilaf Devletleri donanmaları Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 günü resmi işgale dönüştü.6 EKİM 1923 te düşman donanmaları geldikleri gibi gittiler İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 89Yıl dönümü bütün İstanbullulara ve Türk Ulusuna kutlu olsun…

7 EKİM 1571 tarihinde İnebahtı Deniz Savaşı gerçekleşti Osmanlı Devleti’nin denizlerde aldığı ilk büyük yenilgidir Savaş sonucunda toprak kaybedilmemiştir fakat maddi ve manevi büyük kayıplar verilmiştir.

8 EKİM 1929 TARİHİNDE
Türkiye’de ilk taş kömürü Zonguldak ‘ta bulundu. 19. yüzyılda kömür İngiltere’den ithal ediliyordu aynı zamanda bir savaş hali olması kömür almayı imkânsızlaştırıyordu. Sultan ikinci Mahmut han ın fermanı üzerine memleketin her yerinde kömür aranmaya başlandı ve taşkömürünü Türkiye’de uzun Mehmet bulmuştur.

9 Ekim *Dünya Posta Günü

10 Ekim 680 Hazret-i Hüseyin’in Kerbelâ’da şehâdeti
Kerbela Savaşı veya Kerbela Olayı, 10 Ekim 680 (10 Muharrem 61) tarihinde bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, İslam Peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali’ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi Halifesi I. Yezid’e bağlı ordu arasında cereyan etmiştir.
Bu savaş Şii ve Alevi inanışının belkemiğini oluşturan en önemli olaylardan biridir. Peygamberin kızı Fatıma ‘nın peygamberin kuzeni Ali’den olma oğlu olan Hüseyin’in ölümü, Şiilerce her sene Aşure Günü’nde yad edilir.

Kız adı: Ceylin
Erkek Adı: Didar

KİM KİMDİR?
Emrullah Demirkaya(Kastamonu 1310/1894- ölüm Ankara 4 Ekim 1992)
1894(1310) yılında Kastamonu’da Emrullah Demirkaya İlk öğrenimini Kastamonu Yarabçı Mektebinde yaptı. İdadide bir yıl okudu. 1905 yılında Kastamonu Sanat Okulu’na girdi.1912 yılında buradan mezun oldu. Kastamonu matbaasında mürettiptik yaptı. 1. Dünya Savaşı yıllarında,1915 Eylül ayında İstanbul Harbiye Nezareti’nde (Osmanlı Kara Kuvvetleri Karargâhı) askere alındı. Enver Paşa Başkomutanlık Karargâh Bandosu’nda (Muzıkıâ-yı Hümâyun) muzika eri olarak görev yaptı. Askerliğini yaparken İstanbul Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi( Güzel Sanatlar Akademisi)’ne ve Medresetü’l Hattatin’e devam ederek hat(yazı) ve tezhip( süsleme) sanatını öğrendi.

Direkler arası tiyatrolarındaki antraktlarda orkestra elmanı olarak görev yaptı. İstanbul’un işgalini gördü. Nefise Sultan ile Enver Paşa’nın düğün törenindeki büyük orkestrada trombon sanatçısı olarak yer aldı. 1919 yılında Kastamonu’ya izinli olarak geldi. Bu yıllarda başlayan Milli Mücadeleye katılmak için tekrar askere yazıldı. Kastamonu 14 Fıkra, Ahz-ı Asker kaleminde yazıcı başçavuşluğu yaptı.

Milli mücadele döneminde Vilayet Matbaası’nda mürettip olarak çalışırken dokuz arkadaşı ile birlikte Kuvâ-yı Milliye bildirilerini bastı ve bildirilerin halka dağıtılmasını sağladı. Kastamonu ve yöresinde Miralay Osman Bey ile birlikte Kuvâ-yı Milliye teşkilatının kurulmasında önemli görevler üstlendi. Bu dönemde Kastamonu Müdafaa-ı Hukuk Derneği’nin başkanı Atabey Şeyhi Ahmet ziya Efendi idi. Osmanlı hükümeti, tarafından, Milli Mücadele’nin yok edilmesi amacıyla oluşturulan Kuvâ-yı İnzibatiye askerlerine karşı Miralay Osman Bey ve Tenekeci(Gazzazzâde) Mehmed Efendi ile birlikte çalışarak 50-60 kişilik bir milis kuvveti oluşturdular ve bu kuvveti Olukbaşı’nda yapılan bir törenle İğdir ve Safranbolu havalisine gönderdiler.

Ayrıca hilafet ordusuna karşı savaşan Miralay Nazım Bey kuvvetlerine de Kastamonu’dan asker temin ettiler. Emrullah Demirkaya bu sırada Mirlava Muhiddin Paşa’nın emriyle Kastamonu’da ilk milli bandoyu kurarak eğitimlere başladı. Daha Sonra, Mareşal Fevzi Çakmak Paşa zamanına bu ilk milli bando Ankara’ya çağırılarak Erkân-ı Harbiye Umumi Bandosu adını aldı. Milli Mücadele’nin ilerleyen yıllarında batı cephesinde görevlendirildi ve Afyon’un Çay kasabasında 1. Ordu karargâhında hesap memuru muavini olarak görev yaptı. İzmir’in kurtuluşunda, kente giren ilk birlikler arasındaydı.

8 yıl askerlik yaptıktan sonra terhis oldu ve memleketi Kastamonu’ya döndü. Daha sonraki yıllarda istiklal madalyası ile onurlandırıldı. PTT memurluğu, Ticaret odası Başkatipliği, İl Özel İdaresi Daimi Encümeni Baş Mümeyizliği, görevlerinde bulundu ve 1953 yılında il özel idaresindeki görevinden emekliye ayrıldı.

İkici evliliğini yaptığı Fikriye Hanım’dan 2 erkek, 1 kız çocuğu olan Emrullah Efendi geçirdiği felç sebebiyle 4 Ekim 1992 tarihinde 100 yaşındayken vefat etmiştir.. Cenazesi Kastamonu’da Ahmetdede mezarlığında toprağa verilmiştir. Kastamonu Hamidiye Mahalesi Tepeyol SokakNo:15’te bulunan ve özel bir müze gibi olan evi ölümünden sonra satılmıştır.
Kabri Kırkçeşme yokuşundan mezarlığa çıkışta yolun bitip ikiye ayrıldığı yerin hemen solundadır. Tezhip, bakır işlemeciliği, ressamlık ve din alimliği diğer vasıflarındandı. Kastamonu ve Konya Mevlana müzeleri ile Kültür Bakanlığı arşivlerinde pek çok eseri mevcuttur.
(Kaynak: Prof.Dr.Abdulkerim Abdulkadiroğlu- Kastamonulu Sanatçılar Albümü)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!