featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

30 OCAK- 5 ŞUBAT

30 Ocak: 1942 – Türkiye’de kıtlık sebebiyle pasta yapımı ve ticareti yasaklandı, stokçulara uygulanacak cezalar belirlendi.

31 Ocak 1896 :Darülaceze’nin açılışı gerçekleştirildi.

877 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar uzanmaktadır. Bu savaşın ardından göçler başlamış ve 1877-1879 arasında İstanbul’a dört yüz bine yakın göçmen gelmiştir. Sokaklarda evsiz, barksız, hasta, kimsesiz çocuk ve dilenciler artmıştır.

İstanbul’daki dilencileri, sokaklarda başıboş gezen kimsesiz çocukları, cami avlusunda yatan kimsesiz alilleri bir araya toplayıp ıslah ederek sanat sahibi yapmak, kimsesizlerin son ömürlerini huzur içinde geçirtmek maksadıyla zamanın padişahı Sultan II. Abdülhamid Han bir darülaceze (düşkünlerevi) kurulmasını ferman ile emir buyurmuştur.

6 Ekim 1892 tarihinde yirmi bir koyun kesilerek Darülaceze’nin temeli atılmış ve Sultan II. Abdülhamid Han’ın cülusunun sene-i devriyesi olan 19 Ağustos 1895 tarihinde binaların inşaatı tamamlanarak fotoğraflardan oluşan albümle birlikte anahtarları Sultan Abdülhamid Han’a teslim edilmiştir. Darülaceze’nin açılış resmî küşadı 31 Ocak 1896 tarihinde yapılmıştır.

31 Ocak 1967: İlk resmi televizyon yayını yapıldı

Ülkemizde ilk televizyon yayınlarını, 1950 li yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi başlattı. . Üniversite Yayınlarını izleyenlerin sayısı ve yayın çevresi kesin olarak bilinmiyordu. Ancak, yayınların İstanbul yakasında Yeşilköy’e, Anadolu yakasında da Suadiye’ye kadar uzandığı sanılıyor. Bununla birlikte, İstanbul’da o yıllarda 2 bin televizyon alıcısının bulunduğu tahmin ediliyor…

TRT Televizyonu, 1964’te resmen kurulduktan sonra 31 Ocak 1967 akşamı ilk resmi televizyon yayını, Ankara’da yapıldı. O dönemde Deneme yayınları haftada sadece birkaç gündü.

1 Şubat 1979: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Mehmet Ali Ağca İpekçi suikastından idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı. Papaya düzenlediği suikast girişiminden 19 yıl İtalyan ceza evlerinde kaldı. Türkiye’de ise sadece 7 yıl hapse mahkum oldu, gasp suçundan…

1 Şubat 1997: Susurluk kazasıyla ortaya çıkan karanlık ilişkileri protesto etmek ve temiz toplum, temiz siyaset özlemini duyurmak amacıyla “Sürekli Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık” eylemi başlatıldı… Sessiz Çoğunluk rolünü reddettiğimiz sayılı protestolarımızdan biridir… Bu protestoya Türkiye genelinde tahminen 30 milyon kişi katıldı.

1 Şubat 1999 Adam olacak çocuğu baştan anlayan 7’den 77 ye herkesin sevgisini kazanan Barış Manço vefat etti… Kanlıca Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda kabri bulunan sanatçının Kadıköy Modada ki evi 2010 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir. . “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa”, “Aynalı Kemer” Barış Manço’nun halk deyişlerini kullanıp Türk müziğini, progresif müzikle başarıyla harmanlayarak bestelediği şarkılardandır.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi

Yaz dostum selam almayana yiğit denir mi

Yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için

Yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu

Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum Barış söyler kendi bir ders alır mı

Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı

Yaz dostum bir dünya ki haklı haksız karışmış

Yaz dostum boşa koysan dolmaz dolusu alır mı

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

2 Şubat 1935 :– Ayasofya Müzesi halkın ziyaretine açıldı.

3 Şubat 1928:Camilerde hutbeler Türkçe okutturulmaya başlandı

Kanser hakkında toplumda bilinç oluşturmak ve bu hastalıklardan korunmak için 2000 yılından bu yana 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlendi… Türkiye ‘de en çok akciğer kanseri görülmektedir genetik olarak bu hastalığı önlemek belki mümkün değil sigara ve alkolden, bilinçsiz ilaç tüketiminden ve Radyasyon yayan cihazlardan uzak durmak sağlıklı beslenmek en azından tedbir almamızı sağlar

5 Şubat 1932 – İlk Türk tangosu olan Mazi Kalbimde Bir Yaradır, Seyyan Hanım tarafından ilk kez yorumlandı.

PEYZAJ DİYORKİ

Dış mekan bitkilerinin genel yetişme isteklerinden birinin “Gübreleme” olduğu unutulmamalıdır.

Gübreleme, bitkilerin ve çim alanın belli dönemlerde ihtiyacı olan besin elementlerinin organik ya da kimyasal yolla verilmesi suretiyle canlılığını kazanması işlemidir.

Birçok bitki için aynı gübre kullanılmasının yanı sıra, bazı bitkiler ve çim alan için farklı özel gübreler kullanılmaktadır.

 

Hazırlayan : Gözde Yüksel

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!