featured

YAŞAYAN TARİH

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23-29 OCAK

23 Ocak 2007: Yapımına 1993’te başlanan, 16 bakan eskiten ve iki büyük deprem geçiren Bolu Dağı Tünelinin, İstanbul’a gidiş yönü, Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı tarafından açıldı.

24 Ocak 661: Hz Ali’nin şehadeti. Peygamber efendimizin amcasının oğlu, damadı Ehlibeytin birincisi; Hz Ali İslam âleminin iç karışıklıklarının zirveye çıktığı bir dönem de Halife seçilmişti. Hz Ali, İslam Dünya’sının hemen her yerinde, imanı, adaleti, ülke yönetimi, dürüstlüğü, savaşçılığı, cesareti ve ilmi ile anılır.

Nehrevan Savaşı sonrası yenilgiye uğrayan düşmanlar Hz.Ali’yi öldürme planı yaptılar. Kufe’de bir camide ibadet ederken Haricilerden Abdurrahman bin Mulcem’in zehirli bir kılıç darbesi ile yaralandı. İki gün evinde yattıktan sonra, hicretin 40. yılı Ramazan ayının 21. günü vefat etti. Hz.Ali vefat edince İslam Devleti ve hilafet, 20 yıllığına, uzun yıllar savaştığı I. Muaviye’nin eline geçti.

24 Ocak 1993: Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı önderliğinde bu yıl yirmincisi gerçekleşecek olan “Adalet ve Demokrasi Haftası”24-31 Ocak’ta “Uğur Mumcu ölümsüzdür” başlığıyla düzenlenecek.

24 Ocak 2001: Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken Ali Gaffar Okkan’ la birlikte 5 Polis memuru kimliği belirsiz kişilerce hain bir pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi.

Terörle büyük bir mücadele içinde olan Gaffar Okkan sayesinde Diyarbakır’da kadın polisler trafiği yönetti, kaybolan çocukları ailelerine teslim etmek, havaalanında ve sokaklarda yaşlılara yardım etmekle görevlendirildi.

25-31 Ocak: Cüzzam haftası: cüzzam, çevresel sinir sistemi ve deri başta olmak üzere birçok sistem ve organı etkileyebilen, bulaşıcı, tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalıktır.

Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamıştır.

26 Ocak 1948:TBMM Başkanı Orgeneral Kazım Karabekir Paşa vefat etti.

Kazım Karabekir Paşa, askerlik yaşamı boyunca büyük başarılar kazanmış ve bu başarıları sonucu Türkiye’nin bugünkü Kuzeydoğu sınırlarını çizen bir Türk Komutanı ve siyasi bir kişiliktir. Ayrıca Bulgarca, Fransızca, Almanca ve Rusça konuşabilmekteydi. 1. Dünya Savaşı sonunda Mustafa Kemal Paşa ile birlikte efsanevi üne sahip olan en önemli komutanlardan biridir. Üçüncü kızı Timsal Karabekir babasının ölüm tarihinden 7 yıl önce doğmuştur.(26 Ocak 1941)

27 Ocak 1299: 36 padişahla 623 sene hüküm süren Osmanlı Devleti kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun sahip olduğu topraklar üzerinde şu an toplam 34 ülke vardır…

27 Ocak 1635: Nef’i idam edildi.

Osmanlı döneminde devlet yetkilileri hiciv şiirlerinden ve bu eleştiri şiirlerini halkın ezberlemesinden çok korkarlardı. Nef’i Hicvin yanı sıra övgü edebiyatıyla da göz doldurmuştur, bugün dîvân edebiyatının en beğenilen kasidelerinden birçoğu onun eseridir. Laf var iş bitirir laf var baş yitirir. Padişah tarafından hiciv yazmaması için şart koşulan Nef’i huyundan vazgeçememiş ve 27 Ocak 1635 yılında öldürülmüştür.

28 Ocak 1957: Danıştay’a ilk kez iki kadın üye seçildi. Nezahat Martı ve Şükran Esmerer.

29 Ocak 2009: Başbakan Tayyip Erdoğan İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Filistin olayları nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı Perez ile basın toplantısında tartıştı…

“Bir daha Davos’a geleceğimi sanmıyorum” diyerek paneli terk etti.

Türkiye ve dünya gündemine; “One minute” olarak damgasını vuran Davos’un bu yılki ana teması “Dirençli dinamizm” oldu. 22-27 Ocak’ta yapılan forumda Türkiye’yi Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız ve Fatma Şahin temsil edecek.

Kız Adı: Omay

Erkek Adı: Onat

PEYZAJ DİYOR Kİ…

Bitkilerin sağlıklı büyüme periyodunu yakalayabilmek için gerçekleştirilmesi gereken en önemli işlem “BUDAMA”dır.

Bitkinin tomurcuklanıp, daha formlu bir yapıda gelişmesi için ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde budamak gerekir.

Budanması gereken dönem farklılık göstereceğinden, uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Yapılan budamanın yanlış dönemde ve uygun biçimde yapılmaması bitkideki çiçek ve meyve veriminin düşmesine, bitkinin formunun ve direncinin düşmesine sebep olabilir.

www.metapeyzaj.com

Hazırlayan: Gözde Yüksel
Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!