featured

YAŞAYAN TARİH 17- 22 OCAK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17- 22 OCAK

16 -17 Ocak 1991: Gece yarısı ABD öncülüğünde Irak’a karşı girişilen geniş çaplı hava akımıyla “Çöl Fırtınası” harekâtı başladı.

Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda gerçekleşen, ABD öncülüğünde; Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır gibi 28 devletin askeri koalisyonu Irak’a uluslararası savaş açmasıyla başlayan Körfez Savaşı, kesin bir askeri sonuç getirmekle birlikte bölgedeki istikrarsızlığı doğrudan çözemedi.

Birinci Körfez Savaşı’nın en önemli ve en uzun vadeli sonucu, tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde köktenci akımların güçlenmesidir. Arapların ayrı saflarda toplanmaları ve kendi ulusal devletlerinin olduğu kadar Batı’nın da çıkarlarını korumak için savaşmaları, Arap Birliği düşünü çok zayıflattı. Bölgede İsrail, Irak’ın yenilmesiyle rahatlarken, Irak’ın yanında yer alan Filistin Kurtuluş Örgütü zor durumda kaldı.

17 Ocak 1875: Karaköy – Beyoğlu arasındaki Tünel hizmete girdi. İngiliz ve Fransız ortak yapımı olan tünel zamanın parasıyla 180 bin liraya mal oldu. Galata Tüneli dünyanın en eski ikinci tünelidir.

17 Ocak 1954 : Eğitimci ve edebiyat tarihçisi İsmail Habib Sevük, gırtlak kanseri nedeniyle İstanbul’da yaşamını yitirdi. Cenazesi Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.

1892’de Edremit’te dünyaya gelen İsmail Habib Sevük; Hukuk Fakültesi mezuniyetinin ardından öğretmenlik mesleğini seçti. 1914’te Maarif Nezareti’nin imtihanının kazanarak Kastamonu’ya edebiyat ve felsefe öğretmeni olarak atandı. Kastamonu’da İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kulüp müdürlüğünü ve cemiyetin yayın organı “Köroğlu” gazetesinin başyazarlığını üstlendi.

1919’da İzmir’e geçerek İzmir Sultanisi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. İzmir’in işgali üzerine Balıkesir’e geçti. 1919-1920 arasında Balıkesir’de Mustafa Necati ve Vasıf Bey tarafından çıkarılan “İzmir’e Doğru” dergisini yönetti.

Balıkesir’in de Yunan işgaline uğraması üzerine Kastamonu’ya tekrar gitti. Hamdi (Çelen) ve Hüsnü (Açıkgöz) beylerin çıkardığı “Açıkgöz” gazetesinde 13 Ekim 1922 gününe kadar başyazı yazdı. Kurtuluş Savaşı bittikten sonra Ankara’ya gitti.

Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmeni iken milletvekilli seçildi. TBMM VII. dönemde Sinop milletvekili olarak yer aldı.

Hiç evlenmeyen İsmail Habib Sevük, 1946’da emekliye ayrılarak, ölümüne kadar kendisini tamamen yazmaya verdi.

18 Ocak 1956: Mustafa Kemal Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan (Boysan) 71 yaşında vefat etti.

Cenazesi Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı´na defnedildi.

Balkan Savaş’larından sonra Selanik’ten, annesi Zübeyde Hanımla İstanbul’a, Cumhuriyet’in ilanından sonra da Ankara’ya yerleşen Makbule Atadan;1930 yılında Atatürk’ün isteğiyle Fethi Okyar’ın kurduğu Serbest Cumhuriyet Fırkası’na girdi. Bir kaç ay sonra parti kapatılınca siyasetten çekildi. 1935 yılında milletvekili Mecdi Boysan ile evlendi.

Makbule Atadan’ın ağabeyi Atatürk ile ilgili anıları, “Büyük Kardeşim Atatürk (1952)” ve “Ağabeyim Mustafa Kemal (1952)” adlarıyla yayınlandı.

19 Ocak 2007: Gazeteci Hrant Dink, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti. Katil zanlısı olarak, Ogün Samast yakalandı.

20 Ocak 1921: Türkiye’nin ilk anayasası kabul edildi. Teşkilat-ı Esasîye Kanunu Anayasa için gerekli norm, kabul için oy oranı ve maddeler yönünden yeterli değildi ama Türkiye’nin ilk anayasası olarak kabul edilmiştir.

20 Nisan 1924‘te yürürlüğe giren 1924 Anayasası Teşkilât-ı Esasîye Kanunu yürürlükten kaldırmıştır.

21 Ocak 2012: Türk cerrah Ömer Özkan ve takımı dünyanın ilk başarılı tam yüz naklini Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi hastanesinde gerçekleştirdi. Ölen organ bağışçısı Ahmet Kaya(39)’nın yüzü Uğur Acar(19)’a nakledildi.

22 Ocak 1842: Türkiye’de ilk veteriner hekimliği okulu olan “Askeri Baytar Mektebi”, Tanzimat’ın ilanını izleyen Batılılaşma çabaları çerçevesinde, Prusyalı Veteriner Hekim Godlewsky tarafından İstanbul’da açıldı.

KIZ ADI: TANYELİ

ERKEK ADI: TÜMER

Hazırlayan: Gözde YÜKSEL

PEYZAJ DİYOR Kİ…

Bitkilerin yaşayabilmeleri için sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için zorunlu etmenlerden biri de orantılı (nispi) hava nemi ve sudur. Bitkiler kökleriyle suda erimiş halde bulunan besin tuzlarını alırlar.

İlke olarak ister yaz ister kış mevsiminde olsun düşük sıcaklıktaki yerlerde bulundurulan bitkilerin, daha sıcak yerlerde bulundurulanlara oranla su gereksinimleri daha azdır.

Çim Alan Bakım Takvimi

OCAK

Bu ay içerisinde çim alan bakımı için yapılacak pek bir işlem yoktur. Yalnızca çim üzerine dökülen kurumuş yapraklar temizlenmelidir.

Ancak donmuş çimlerin ve alanda oluşan göllenmelerin üzerinde yürünmemesi dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.

www.metapeyzaj.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!