Kastamonu tanıtımındaki doğru adres Karabük mü?
Dünyada UNESCO miras listesine bulunan alanları görmek isteyen çok önemli bir turist potansiyeli bulunuyor. Kastamonu’nun sınır komşusu Karabük’ün Safranbolu ilçesi 1994 yılından beri UNESCO’nun dünya miras listesi arasında yer alırken yılda bir milyonu aşkın yerli ve yabacı turist ağırlıyor.
Kastamonu tanıtımının Batı Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı Safranbolu’da yapılması İstanbul, Ankara ve Bursa gibi metropollerde gerçekleştirilen organizasyonlar ve faaliyetlerden daha etkili olabilir.
Karabük il genelinde turist yoğunluğu olan bölgelerdeki billboardlar ve otobüs duraklarını kapsayan açık hava reklam alanları, turizm ofisleri, oteller ve restoranlarda yapılacak iş birliği sonucunda dağıtılacak Kastamonu tanıtım broşürleri turistin ilgisini daha çok çekebilir. Böylece etkili ve daha az maliyetli tanıtım sağlanabilir.
Turist transit geçiyor
Safranbolu’ya gelen turist ulaşımdaki yakınlığı, Kastamonu’nun doğal ve tarihi alanlarını bilmediği için şehri transit geçiyor. Çeşitlilik arayan turist fırsatlardan haberdar olmadığı için UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Geçici Listesine 2014 yılında giren Daday’daki Mahmut Bey Camii’ni bile rotasına eklemiyor. Safranbolu’da yer alan han, hamam, türbe gibi birçok eserin yüzde 80’inin restorasyonu halihazırda Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.
Ne dedi?
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, dünyada UNESCO’nun miras listesine aldığı miras alanlarını görmek ve bu alanlarda bulunmak isteyen çok önemli bir kültür turizmi kitlesi olduğunu belirterek, “Bu kitle seyahat ve organizasyonlarını miras alanlarına göre belirliyor. UNESCO listelerinde olmak uluslararası tanınırlık ve farkındalık açısından çok önemli. Bu eserler şehrin ekonomisine, kültürüne, kültür korumanın yararlılığına fayda sağlıyor” dedi.