İki, üç, beş ya da on lafımızdan biridir; sazı eline alan “kenetlenmeliyiz, birlik olmayız ” kelimelerinden oluşan cümleler kurmaya başlar. Göz önünde olan hemşerilerimizden başkasını tanımayız. Cem Boyner, Numan Kurtulmuş, Serdar Ortaç Kastamonulu peki kaç akademisyen, kaç doktor ya da kaç öğretmen var hemşerimiz?
Ticaret hayatımızı hemşerilerimizden uzak tutarız “iş başka arkadaşlık başka” diye. Bulunduğumuz iş kolunda Kastamonulu kaç rakibimiz var diye araştırmayız. Bırakın onu, “Acaba yaptığım işte bana malzeme temin edebilecek hemşerim var mı?” sorusunu düşünmekten bile korkarız.
Hep özel günlerde kenetlenmiş bir toplum olarak sürdürüyoruz hayatımızı. Bayramlar, toplantılar, anneler günü, babalar günü, 14 Şubat Sevgililer günü…
Güzel bir tesadüf ki, İstanbul Ticaret Odası meslek komitesinin seçimleri de 14 Şubat’ta yapılacak.
Bu seçimlerin önemi şu: Ticaret odasında sistem gereği önce meslek komiteleri seçimi yapılıyor ve komite üye sayısına göre 3’er 5’er 7’şer kişi olarak Ticaret odasının meclisine üye olarak gidebiliyor. Daha sonra meclis kendi içinden bir yönetim kurulu seçiyor.
Peki nedir Ticaret Odası ?
İstanbul Ticaret Odası 300 bin üyesiyle sadece İstanbul’da ve Türkiye de değil Dünya da ağırlığı olan, milyarlarca dolara hükmeden, üniversitesi ve vakıfları olan, çok ciddi kuruluşlarla işbirlikleri olan ve önemlisi paranın olduğu her yerde duyulan ve bilinirliği olan bir yer.
Burada Kastamonulu sanayicilerinde söz sahibi olması gerekir mutlaka. Meslek komiteleri aslında o alandaki meslek kurullarına da yön vermesiyle önemsenmesi gerekiyor.
Bir örnek vermek gerekirse
Eşyanın milletlerarası dolaşımını kolaylaştırmak işlevini gören ATA karneleri, İTO üyesi olan firmaların yanı sıra diğer Oda üyeleri olan firmalara, kamu kurum ve kuruluşlarına ayrıca diğer gerçek ve tüzel kişilere veriliyor. Meslek komitelerinde söz sahibi olduğunuz da ATA karnenin süre uzatılmasından tutunda uzlaşma ya da uzlaşmazlıkların bilirkişiliğini ve görüşünü veren Ticaret Odası’ndaki ilgili meslek komitesidir. Ticaret yapanlar için bir sürü kolaylığı var. Ticaret yapmayanlar içinse en basit örnekle binlerce öğrenciye burs veren bir kurumdan Kastamonulu gençlere hakkımız olanı kadar ile burs imkanı sağlanması kolaylaşır öyle değilmi?
Bu tür konulardan bir haber kaldığımızda yine bu tür gelişmelerden haberdar da olamıyoruz.
Keşke! Elimizde veriler olsa
İstanbul’da ki dağınık yapımız her alanda olduğu gibi burada da göze çarpmıyor değil. Mesela İstanbul Ticaret odası meclisinde kaç sanayici ve meslek komitesinde kaç tane Kastamonulu sanayici var bunlara ait çalışma alanları gibi veriler olsa ama hiç bir şey geç kalınmışlıkla ölçülmez bunlarda olacaktır.
Ancak Kaskon genel başkanı Sayın Selami Çelebioğlu’nun İTO için gösterdiği bu gayretli çalışmaları keşke, Kemal Akar, Remzi Gür, Ayhan Aslan ve Hasan Gürsoy gibi sanayicilerin de önder olduğunu ve hadi diyebildiklerini görebilsek.