featured

Yaşayan Tarih

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

22 – 28 Kasım

22 Kasım 1617: 1. Ahmet Han vefat etti. Sultan 1. Ahmet Han 14. Osmanlı padişahıdır. 14 yaşında padişah olmuş padişahlığı 14 yıl devam etmiştir. Kanuni’den sonra devlet işleriyle bizzat ve yakından ilgilenen nadir sultanlardan biriydi. Temelinin atıldığı gün akşama kadar elinde kazma ve kürekle çalıştığı Sultan Ahmet Camii ondan hatıra ve manevi bir armağandır.

23 Kasım: Aşure Gecesi

Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim’de kıymet verilen dört aydan biridir. Aşure Gecesi, bu ayın en kıymetli gecesidir.

1. Hz Âdem’in tövbesi o gün kabul edilmiştir.

2. Hz. Nuh tufandan kurtulmuş ve gemisi Cudi Dağı’na o gün oturmuştur.

3. Hz Süleyman o gün melik olmuştur.

4. Hz. Yunus o gün balığın karnından kurtulmuştur.

5. Hz. Yusuf o gün babasına kavuşmuştur.

6. Hz İdris o gün semaya kaldırılmıştır.

7.Hz İbrahim o gün Nemrut’un ateşinden kurtulmuştur.

8. Hz Musa o gün Firavun’dan kurtulmuştur.

9.Hz Eyyûb o gün hastalıktan kurtulmuştur.

10. Hz İsa o gün göğe kaldırılmıştır

Muharrem ayının onuncu günü 1370 yıl önce Hazret-i Hüseyin Kerbela’da şehid oldu.

24 Kasım Öğretmenler Günü: Latin harflerinin kabulüyle 24 Kasım 1928 de Millet Mektepleri açıldı ve Atatürk başöğretmen kabul edildi. Atatürk’ ün 100. doğum yıl dönümü olan 24 Kasım 1981’de öğretmenler günü kutlanmasına karar verildi.

25 Kasım 1893 – Orhun Kitabeleri, Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radloff’un da yardımıyla çözülmüş ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi’nde bilim dünyasına açıklanmıştır.

Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yolluğ Tigin yazmıştır. Yolluğ Tigin aynı zamanda Bilge Kağan’ın yeğenidir. Yazıtlarda bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile “Bengü Taşlar” denmiştir.

Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulundular.Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

26 Kasım 1926 Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel işletmesi olarak kabul edilen Alpullu Şeker fabrikası açıldı

Alpullu, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı bir kasabadır. TCDD İstanbul-Kapıkule yönünde olup, Alpullu demiryolu istasyonu bulunmaktadır.Kasaba, temeli 25 Aralık 1925 tarihinde atılmış, 26 Kasım 1926 tarihinde işletmeye açılarak Türkiye’de ilk şeker üretimi yapmış olan Alpullu Şeker Fabrikası ile birlikte gelişmiştir. 1964 yılında belediye statüsüne geçmiştir. Alpullu Şeker Fabrikası’na bağlı lojmanların bulunduğu tesis içinde Atatürk’ün kaldığı Atatürk köşkü ve müzesi bulunmaktadır.

27 KASIM 1947 İnönü Stadyumu, Beşiktaş ile İsveç’in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba atmıştır. İlk maç 3-2 Beşiktaşın mağlubiyeti ile bitmiştir.

İstanbul Boğazı kıyısında, Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında yer alan. Stad 2004 yılında yenilenerek, kapasitesi 32.086’ya çıkarılmıştır.2009 yılında The Times’ın yaptığı dünya’nın en iyi manzaralı 10 stadı sıralamasında İnönü Stadyumu dördüncü sırada yer aldı.

28 Kasım 1925: Temeli Kastamonu’da atılan Şapka Kanunu yürürlüğe girdi.

Atatürk Devrimleri’nin bir parçası olan bu kanunlarla, erkeklerin başlık olarak sadece şapka takılması düzenlenmiş, belirli tipte kıyafetlerin giyilmesi ise yasaklanmıştır. Bu dönemde kadınlar ise “çağdaş kıyafet” giymeye teşvik edilmişlerdir ancak kadın giyimine dair herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.

28 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul edilen 671 No’lu “Şapka İktizası Hakkında Kanun” ile TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi ve Türk halkı da buna aykırı bir alışkanlığın devamından men edildi. Kanun, 28 Kasım 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, 1982 anayasasının 174. maddesine göre “inkılap kanunları” (anayasaya aykırılığı iddia edilip iptal edilemeyecek kanun) arasındadır.

Kız adı: ERVA: Temiz ahlakli

Erkek adı :EZRA: Pek fasih, sözü düzgün adam

AŞURE NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

Yarım kilogram buğday/ 1 fincan pirinç (çay fincanı)/200 gram kuru fasulye /200 gram kuru ceviz

200 gram fındık/100 gram pilav fıstığı/1 kilogram toz şekeR/ 200 gram nohut /4 adet limon

50 gram kuş üzümü

Yapılışı:

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

HAZIRLAYAN: Gözde YÜKSEL

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com’a aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!