featured

Yaşayan Tarih

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6-14 Kasım

6 KASIM 1936; Cumhuriyet Döneminin ilk kağıt fabrikası İzmit’te işletmeye açıldı.1955 yılına kadar Sümerbank Kağıt ve Karton Fabrikası ismiyle çalıştıktan sonra SEKA .(Türkiye Selüloz ve Kağıt İşletmesi ) adı ile iktisadi bir devlet kuruluşu oldu.

6 KASIM 1983; 12 Eylül Darbesinin ardından ilk genel seçim yapıldı… Bu genel seçim ile TBMM 17. dönem milletvekilleri seçilmiştir. Seçimlere Milli Güvenlik Konseyi’nin izin verdiği üç parti katıldı.

Turgut Özal liderliğinde kurulan Anavatan Partisi, 400 kişiden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 211 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar, Turgut Özal da başbakan oldu.

7 Kasım 1982; Anayasa halkoyu ile kabul edildi.

8 KASIM 1973;Faruk Nafiz Çamlıbel 75 Yaşında vefat etti.

Tıp Fakültesinde bir süre öğrenim gördükten sonra Kayseri, İstanbul ve Ankara’da uzun yıllar edebiyat öğretmenliği yaptı. 1946’dan 27 Mayıs 1960’a kadar Demokrat Parti İstanbul milletvekili seçildi. Şiir dilinde yeni bir söyleyiş çığırı açmış, hececi şairlerin en üstünlerinden sayılmış ve şiir üslubu kendisinden sonra yetişen hece şairlerini etkilemiştir. Beş Hececilerin en genci fakat en başarılı ismidir. Ayrıca, Kayseri Lisesi Marşı ‘nın sözleri de onundur. Onuncu Yıl Marşı’nın 2 yazarından biridir.

***

Sakın bir söz söyleme… Yüzüme bakma sakın!

Sesini duyan olur, sana göz koyan olur, Düşmanımdır seni kim bulursa cana yakın,

Anan bile okşarsa benim bağrım kan olur… Dizeleri de Faruk Nafiz ÇAMLIBEL’E aittir.

9 KASIM 1989; Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için Doğu Almaya meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki Berlin’deki ‘’UTANÇ DUVARI’’ yıkıldı

10 KASIM 1938;Dolmabahçe Sarayı’nda 10 Kasım 1938 sabahı saat dokuzu beş geçe, insan için değişmez kanun, hükmünü uyguladı. Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrıldı.

Türkiye Cumhuriyeti başöğretmenini, ulu önderini büyük bir törenle Ankara ‘ya uğurladı ve Atatürk 21 Kasım 1938 günü Ankara etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine koyuldu.

11 KASIM 1938 günü TBMM, İsmet İnönü’yü oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçti.

12 KASIM 1999; 7.2 şiddetinde merkez üssü Düzce olan deprem meyBundan 15 yıl sonra 10 Kasım 1953’te kendisi için yaptırılan Anıtkabirdeki ebedi istirahatgahında toprağa verildi.dana geldi.

30 saniye süreyle etkili olan deprem sonucunda;

Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin açıklamasına göre, ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4948. Depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12 bin 939, iş yeri sayısı ise 2450’dir. Yıl 2012…Bir kez daha düşünmeden duramıyoruz Türkiye depreme ne kadar hazır?

13 KASIM 1950; Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayan, sokaktaki adamın söylemini şiir diline taşıyan, Garip akımının kurucusu Orhan Veli Kanık; ne gariptir ki belediyenin açtığı çukura düştükten iki gün sonra geçirdiği beyin kanaması sebebiyle, 36 yaşında hayatını kaybetti. Şairin pek çok şiiri farklı sanatçılarca bestelendi. Anlatamıyorum: Alpay- Hümeyra, Bedava yaşıyoruz: Cem Karaca-Özdemir Erdoğan, Dedikodu- Levent Yüksel, Pireli Şiir- Timur Selçuk, Vesikalı Yarim-Edip Akbayram, İstanbul Türküsü-Ahmet Özhan tarafından okundu. Cenazesi 17 Kasım 1950’de Aşiyan mezarlığına defnedildi. Rahatsızlandığı sırada ceketinin cebinden diş fırçasına sarılmış kağıda yazılı Aşk Resmi Geçidi isimli şiiri çıktı.

14 KASIM 1980; Nakşibendiliğin İskenderpaşa Cemaati önderi Mehmet Zahit Kotku 83 yaşında vefat etti. Hayatı buyunca pek çok talebe yetiştiren Mehmet Zahit Kotku, tekke ve zaviyele kapatıldıktan sonra pek çok şehirde görev yaptı. 1958’de Fatih İskenderpaşa Camiine nakil oldu ve vefatına kadar bu vazifede kaldı. Vefatında çok kalabalık bir cemaatla kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresine defnedildi.

Kız Adı: BENAN : Parmakla gösterilecek kadar güzel

Erkek adı: Bertan: Tan yeri gibi güzel ve güçlü kimse

Çiçek bakımı nasıl olmalı?

ORTANCA: Ortancalar gölgelik yeri sever. Kuvvetli topraklarda 1,5 m büyür. Sevdiği toprak; bir kısım funda toprağı, bir kısım ince dere kumu, bir kısım çürümüş yaprak harcıdır. Ortancaların beyaz, pembe, mavi, kırmızı çeşitleri vardır. Beyaz ortancayı mavi yapmak için Blue Colour adındaki ilâç yahut çivitli su ile çiçek açmadan iki ay önce, haftada bir defa sulamalıdır.

ASLANAĞZI: Yıllık, iki yıllık ve çok yıllık olan çeşitleri vardır. Çiçekleri büyük ve renkleri çok çeşitlidir. Gösterişli oldukları kadar arsızdırlar. Bodur ve uzun çeşitleri vardır. Eylül-Mart ayında çiçek açarlar. Çabuk çoğalırlar, güneşli yerlerden ve sudan hoşlanırlar.

BEGONYA: Kasım ve Aralık aylarında çiçekler azalınca begonya aksine fışkırırcasına çiçek verir. Pembe, kırmızı ve beyaz çeşitleri vardır. Normal oda sıcaklığı çok elverişlidir. Karanlık yere koymamak lâzımdır. Aksi hâlde solup ölebilir. Bir de begonyayı kesinlikle hava cereyanında bırakmamalıdır. Her gün muntazam şekilde sulanması lâzımdır. Suyun çok soğuk olmamasına da dikkat etmelidir.

KARANFİL: Saksı karanfilleri kadar arsız bir çiçeğe rastlamak zordur. Kırılan bir dalı hemen toprağa daldırıp sulayın, göreceksiniz kısa süre sonra dal canlanacak, yeni bir çiçek açma hazırlığına girecektir. Bu güzel çiçek, güneşli yerleri pek sever.

AŞİL OTU: Aşil otu 1,5 m büyüyen, sarı renkli çiçekleri olan bir bitki cinsidir. Dört çeşidi vardır. Sarı çiçeklidir, vapur dumanını andırır. Ömürlü çeşitleri makbuldur. Dikileceği saksıya, sonbahar aylarında çürümüş gübre ile karıştırılmış toprak konulmalıdır.

 

HAZIRLAYAN: Gözde YÜKSEL

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com’a aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!