featured

Yaşayan Tarih

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20-26 Aralık

20 Aralık 1873: İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy doğdu. Şairliğinin yanı sıra düşünür, veteriner, öğretmen, vaiz, yüzücü olan üstat milletvekilliğini de başarıyla gerçekleştirmiştir.

Kültür ve turizm bakanlığı tarafından 2011 Mehmet Akif Ersoy yılı ilan edilmişti. 12 Mart 2011’de İstiklal Marşı’nın kabulünün doksanıncı yılında Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi Mehmet Akif Ersoy adına Ankara’da Törenle açıldı.

Kabri Edirnekapı Şehitliği’nde bulunan ölümsüz şairimiz Mehmet Akit Ersoy’un 27 Aralık ta aramızdan ayrılışının 76 yıl dönümü.

20 Aralıkta Türk sineması adına önemli kayıplarımız oldu.

20 Aralık 1993: Deniz kuvvetlerinden emekli olduktan sonra Türk sinemasında 500’e yakın film de rol alan Hulusi Kentmen 81 yaşında böbrek yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Çoğumuzun Ekmek Teknesi dizisinde fırıncı Nusrettin baba rolüyle tanıdığı, başarılı tiyatrocu Savaş Dinçel 20 Aralık 2007 yılında vefat etti…

21 Aralık 2012 – Mayalara göre Dünya’nın sonu…

Bizim takvimimize göre Kuzey yarım kürede bulunan Türkiye’mizde kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık’ ta en uzun gece yaşanacak…

22 Aralık 1999: 57. Hükümet Egebank, Yaşar bank, Yurt bank, Sümerbank ve Es Bank’a el koydu.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporundan: Kriz sırasında batan 20 banka iflas ettirilip, mevduat sahiplerine paraları ödenseydi 8,2 katrilyon zarar olacaktı. Bankalara el konulunca zarar 40 katrilyona ulaştı. Bir gece de fakirleşen bir ülke olarak tarihe geçtik…

23 Aralık 1930: Menemen’deki ayaklanmada, yedek subay öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki öldürüldü. Tarihe “Menemen Olayı” ve “Kubilay Olayı” olarak geçen bu olay, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait İsyanı’ndan sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica girişimidir.

24 Aralık 1867: Türk şair, öğretmen, yayıncı Mehmet Tevfik Fikret İstanbul doğdu. Edebiyat Topluluğu’nun lideri olan M. Tevfik Fikret’in fikirleri, devrin aydınlarını etkilemiştir. Devrimci ve idealist kişiliği ile etkiledikleri arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal de vardır.

28’inci Osmanlı padişahı ve 107’inci İslam halifesi olan III. Selim, 24 Aralık 1761 yılında doğdu. 47 yaşında vefat eden III. Selim Laleli Camii’nin avlusunda babası III. Mustafa Türbesine defnedilmiştir.

25 Aralık 1973: Osmanlı döneminde Albay, Türkiye döneminde Orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı Cumhuriyet’in ilanından sonraki dönemde ise Türkiye’nin ilk Başbakanı ikinci Cumhurbaşkanı olan istiklal madalyalı İsmet İnönü Ankara da 89 yaşında vefat etti. Anıtkabir’e defnedildi

26 Aralık 1988: Kültür ve sanat büyük ödülü sinema alanında ki katkıları ve çalışmaları sebebiyle Lütfü Akad’a verildi.

Kız Adı: Efsa

Erkek Adı: Ener

HİKAYE

– AĞAÇ AT VE BİR DERS

İki çocuklu bir aile hafta sonunu piknik yaparak geçirmeye karar verirler. Piknik yerine vardıklarında, anne yemekleri hazırlarken, çocuklar da babalarıyla birlikte yürüyüşe çıkarlar. Uzun bir yürüyüşten sonra geri dönerken, oldukça yorulan küçük çocuk yalvarırcasına bakan gözlerle, der ki: “Babacığım çok yoruldum. Lütfen beni kucağında taşır mısın?

Baba; “Ben de yorgunum oğlum.” der demez çocuk ağlamaya başlar. Çocuk ağlaya dursun, baba tek kelime etmeden ağaçtan iki dal keser. Dalı bıçakla düzeltip, çocuğa zarar vermeyecek biçimde yontar. Sonra dalı kızına verip; “Al Kızım, sana güzel bir at yaptım.” der. Kız daha evvel bildiği için, sevinçle dal parçasından yontulmuş ata biner ve sıçrayarak koşmaya başlar. Küçük çocuk bunu görünce; “Babacığım bana da bir at yapar mısın?” deyince, diğer dalı da ona hazırlar. Yorulan küçük çocuk hışımla ata binip onlardan önce annesinin yanına döner.

Baba gülerek kızına der ki:

“İşte hayat budur kızım. Bazen zihnen yahut bedenen kendini çok yorgun hissedince, o zaman kendine değnekten bir at bul ve neşe ile yoluna devam et! Bu at, bir arkadaş, bir çiçek, bir şiir yahut bir yazı olabilir. Değnekten atın hiç eksik olmasın kızım.”

Onlar da dönüp, neşe içinde sofraya oturunca, bütün yorgunluklar gider.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!