Yaralıgözün ardındaki saklı Cennet: Bozkurt

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her hafta bir ilçemizi tanıttığımız yazı dizimizle sizlerle birlikte bizim de bilgilendiğimizi itiraf etmeliyiz.
Karadeniz illeri arasında en fazla ilçeye sahip olan ilimizin gezip görülecek o kadar çok “köşesi-bucağı” var ki her ilçenin daha önce duymadığımız özellikleri karşısında şaşkınlıkla birlikte duyduğumuz hayranlık da katlanarak çoğalıyor.
Bu sayımızda yer alan Bozkurt’a daha önce çeşitli kereler gitmemize rağmen geçtiğimiz yaz bir akşam vakti Türk Tarih Meydanı’ndaki çay bahçesinde Genel yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz ve kendisi de Bozkurtlu olan Yazı İşleri Müdürümüz Gözde Yüksel ile birlikte içtiğimiz çayın tadının hala damaklarımızda oluşu içtiğimiz çaydan mı, yoksa Bozkurt’un eşsiz atmosferinden mi bilemedik doğrusu.
Her köşesinde soluklanıp her bucağında enerji depoladığımız Köşe-Bucak Kastamonu yolculuğumuzun bu haftaki durağı: Bozkurt…

Genel bilgiler

Bozkurt, Batı Karadeniz Bölgesinde Kastamonu’nun 20 ilçesinden biridir. İlçe kıyıdaki Abana’nın 2 km güneyinde, Ezine Çayının doğu-batı düzlük ve yamaçlarına kurulmuştur.

Doğusunda Çatalzeytin, batısında İnebolu, güneyinde Devrekani ve Küre ilçeleri ile komşudur. Kuzey sınırının küçük bir kısmında Abana ilçesi ile komşu, kalan bölümü ise Karadeniz’e açıktır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yaralıgöz Tepesi (2.019 m.), Göynük Tepesi (1.804 m.) ve Kocaoğlan Tepesi (1.804 m.) ilçenin en önemli yükseltileridir.

5 mahallesi 32 köyü ve buralara bağlı 155 yerleşim yeri bulunan Bozkurt’un toplam nüfusu 9.082 olup bu nüfusun 4.586’sı ilçe merkezi ve bağlı mahallelerde, 4.496’sı ise köylerde yaşamaktadır.

Yüzölçümü 296 Km2 olan, denizden yüksekliği 27-150m. arasında değişen Bozkurt, Kastamonu il merkezine 98, Başkent’e 311, İstanbul’a 588 kilometre mesafededir.

Tarihçe

Bozkurt’un tarihi geçmişi ile ilgili ulaşılan az sayıda belge ve Yakaören köyü girişindeki tek burç gibi çevrede toprak altından çıkarılan kalıntılar ve gayrimüslim mezarları, yörenin Türklerden önce başka kavimlerce de iskan edildiğini belgelemektedir.

Yöredeki bazı yerleşim yerlerinin eski isimlerinin Aya, Monna, Sinciros gibi Rumca isimler olması, gayrimüslim mezarların Hıristiyan mezarlarının özelliklerini taşıması, bölgede Bizans ve Pontus yerleşiminin kanıtlarıdır.

Bölgedeki Türk varlığı Selçuklulara kadar uzanmaktadır. Bölgeye güneyden gelen Türkler, zamanla denize doğru ilerleyerek sahile inmişlerdir.

Malazgirt savaşı sonunda Anadolu’ya giren Selçukluların bir kolu olan Danişmentliler M.S.1100 yılında bölgeyi ele geçirmişler ise de bu egemenlik 27 yıl sürmüştür.

M.S.1127 yılında Bölge yine Rumların eline geçmiş ve Komenenler denilen hanedanın egemenliği 86 yıl sürdükten sonra nihayet M.S. 1213 yılında Çobanoğulları Beyliği Kastamonu ve yöresine hakim olmuştur.

Çobanoğulları’ndan sonra yörede sırasıyla Pervaneler (M.S. 1259-1292), Candaroğulları (M.S. 1292-1460) Osmanlılar (M.S. 1460-1923) hakimiyet kurmuştur.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1945 yılına kadar İnebolu’ya bağlı olan Bozkurt, Abana’nın ilçe olması üzerine oraya bağlanmıştır. Ancak, Bozkurt’un Abana’dan daha büyük oluşu, her iki yer arasında çekişmelere neden olmuştur. 1952 yılında Bozkurt Belediyesi kurulmuş, Abana ilçesi lağvedilerek Bozkurt ilçe yapılmıştır. 1967’de Anayasa Mahkemesi bu kararı bozmuş, Bozkurt ve Abana bucak olarak İnebolu ilçesine bağlanmıştır. Sonunda Abana ile Bozkurt arasındaki çekişmeye son vermek için her iki yerleşim de 1968 yılında ilçe haline getirilmiştir.

İlçe sınırları içerisinde yaşayan halk tamamen Türk kökenlidir yörede yerleşmiş başka kökenlere mensup kişi ve topluluklar yoktur.

Sosyal durum

İlçe merkezi düzenli bir imara sahip, altyapı hizmetleri büyük ölçüde tamamlanmış, futbol, voleybol, halı sahaları ile çocuk oyun sahaları, aile çay bahçeleri, parkları, yüzme havuzu ve mesire yerleri mevcuttur. Sahilde yaz aylarında Yakaören ve Beldeğirmen köyleri ilk göze çarpan dinlenme yerleridir.

İlçe merkezinde 2 adet çim futbol sahası ile bir adet kapalı spor salonu, Belediyece yaptırılan 65 yatak kapasiteli kamp mevcuttur.

Şenlikler

Doğal güzelliklere sahip olan ilçede, her yıl Bozkurt Belediyesi tarafından Göynük Dağı Şenliği ve Ulu Yayla Şenliği düzenlenir.

Turizm

Turizm İlçe ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı değildir. Büyük şehirlere ve turizm merkezlerine uzak oluşu, ulaşım güçlükleri gibi nedenlerle bu konudaki potansiyel değerlendirilememektedir. İlçede gerek doğa turizmi, gerekse deniz turizmi için gerekli potansiyel mevcuttur. Yayla ve piknik alanlarının sayısı bir hayli fazladır. İlçede Yakaören (İlişi) köyü deniz turizmi açısından oldukça önemlidir. Beldeğirmen köyü de deniz turizmi için öneme sahiptir. Her iki köyde de konaklama tesisleri mevcuttur.

Ceneviz Kalesi

İlçeye bağlı Yakaören Köyü sahil yolu üzerinde Cenevizliler tarafından yapılan, denizden geçen gemileri gözetleme amacıyla kullanıldığı sanılan küçük ve tek burçlu bir kaledir. Kale harabe halindedir.

Fatih Çınarı

İlçeye bağlı Beldeğirmen Köyünde sahil kenarında bulunan Çınar ağacı, 500 yaşından fazladır. Fatih Çınarı adı verilerek Anıtlar yüksek kuruluna tescil ettirilmiş ve koruma altına alınmıştır. Çınar ağacının yakın yerinde dinlenme yerleri, park ve konaklama yerleri, lokanta ve kahvehane mevcuttur.

Coğrafya

Bozkurt sınırları içerisinde bulunan arazi, yer şekilleri açısından çok büyük bir çeşitlilik göstermez. Arazi engebeli ve dağlık olup, sarp yamaçları ormanlarla kaplıdır. Karadeniz sahili boyunca denize paralel olarak uzanan, kıyıdan itibaren iç kesimlere doğru bir kitle halinde yükselen dağ silsilesi Küre Dağları’nın bir uzantısıdır.

İlçede ovalara ve geniş düzlüklere rastlanmaz, en geniş düzlüğü ilçe merkezinin üzerine kurulduğu vadidir. Buna ilaveten Yakaören (İlişi) köyünün bulunduğu arazi ilçe toprakları içerisindeki ikinci büyük düzlüğü oluşturur. Bunun dışında Ezine ve İlişi çayları boyunca ve dağ yamaçlarında küçük küçük düz alanlara rastlamak mümkündür.

Bitki örtüsü

İlçe, sahip bulunduğu iklim kuşağı itibariyle zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Üst flora ; çam, meşe, kayın, köknar, kestane, gürgen, yabani kavak, ıhlamur, çınar, kızılağaç, kızılcık, ahlat, alıç, şimşir, defne gibi ağaç türlerinden oluşurken, alt florayı orman gülü, karayaprak, yabani fındık, orman sarmaşığı, kuş üzümü, çoban püskülü, eğrelti otu gibi bitkiler oluşturur.

Akarsular

İlçenin sırtını dayadığı ve doğu-batı istikametinde yükselen dağların arasında akmakta olan çok sayıdaki dere birbirleriyle birleşerek dört koldan denize dökülür. Bunlar şehir merkezinden geçen Ezine Çayı,Yakaören (İlişi) köyü içinden geçmekte olan İlişi Çayı, Darsu Köyü içinden geçen İskeleme Deresi ve Mamatlar ve Ortasökü köyleri arasından akmakta olan büyük deredir.

Ekonomi

İlçenin ekonomisi, ormancılık ve tarıma dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, arpa, buğday, patatestir. Meyvecilik son yıllarda gelişme göstermektedir. Hayvancılık aile içi üretime yöneliktir. Arıcılık yapılmakta olup, ilçe ekonomisinde bal üretiminin önemi büyüktür. Ağaç ürünleri işlemeciliği yapılmaktadır.

Yemek Kültürü

Mısır ekmeği, Soğanlı ekmek, Hamullu, Bazlama, Gözleme, Tepsi ekmeği, Uğmaç çorbası, Kızılcık tarhanası, Ak tarhana, Kabak Çorbası, Kestane çorbası, Un çorbası, Islama, Trit, Hamur takası, Kulaklı makarna, Para makarnası, Kesme makarnası, Ispanaklı börek, Kuş böreği, Sulu köfte, Pıhtı, Güveç, Bulgur pilavı, Mantarlı pilav, Mancar kavurması, Bulgurlu mancar, Mancar dolması, Kaygana ,Patates kavurması, Patates köftesi, Diken mancarı kavurması, Hodan kavurması

Mahalleleri

Merkez Mahalle

Hamza Mahallesi

Şen Mahalle

Yeni Mahalle

Yüksek Mahalle

Köyleri

Günvakti

Işığan

İbrahimköy

İnceyazı

Kayalar

Kestanesoku

Keşlik

Kızılcaelma

Kirazsoku

Kocaçam

Koşmapınar

Köseali

Kutluca

Mamatlar

Ortasoku

Sakızcılar

Sarıççiçek

Şeyhoğlu

Tezcan

Uluköy

Yakaören

Yaşarlı

Yaylatepe

Kaymakam Hayrettin Çiçek

1984 yılında Elazığ’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Elazığ’da, lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 2006 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünü bitirdi. 2007 yılında yapılan Kaymakamlık sınavını kazandı. Bir yıl süreyle İngiltere Sussex Üniversitesinde dil eğitimi gördü. Sırasıyla; Tokat, Sulusaray ve Amasya Gümüşhacıköy ilçelerinde görev yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile Bozkurt Kaymakamı olarak atanan Hayrettin Çiçek 21.02.2011 tarihinde bu görevine başladı. Berna hanımla ile evli olan Kaymakam Hayrettin Çiçek 1 çocuk babasıdır.

Belediye Başkanı Engin Canbaz

1947 yılında Bozkurt’ta doğdu. Milli Eğitimin çeşitli kademelerinde öğretmen-idareci ve müfettiş olarak görev alan Canbaz,1984 yılında Anavatan Partisinden, 1989 yılında bağımsız, 1994 ve 1999 yıllarında tekrar Anavatan Partisinden seçilmiş böylece 1952 yılında kurulan Belediye Teşkilatının belediye başkanı olan Kazım Özcan’ın 28 yıllık başkanlık rekorunu kırmıştır.

Nihal hanımla evli olan Canbaz 3 erkek 1 kız çocuk babasıdır.

Hazırlayan: Murat Güven

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!