featured

Tarihin beşiğinde sallanan diyar-ı sıla

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köşe Bucak Kastamonu’nun bu haftaki yolculuğu Taşköprü’ye…

Taşköprü burası… Sırtını tarihe verip, yüzünü modern çağa dönmüş insanların yaşadığı bereketli topraklar… Beyaz Altın’ın sarrafları gururla taç yaparken başına Sarımsağı, dipsiz kuyularda nâr olmuş kuzuların kokusu gelir çarşının dört bir yanından. Dünyanın sekizinci harikası, yüreği geniş, yedi gözlü taş köprü, altından akan suyun da, üstünden geçen yolcunun da tutmaz çetelesini. Efe bir duruşun temsilcisidir Taşköprü’nün mert delikanlısı. Antik bir kentin başucunda otantik bir düş bahçesidir… Senenin birkaç günü değil, her günü uluslararası festival havasındadır. Camileri, kaya mezarları, Evliya türbeleri maneviyatı simgelerken; kültürü, turizmi, festivali yaşam coşkusunun mührüdür aydınlığa çığır açan.

Dünü bugünü

Kastamonu’yu Sinop’a bağlayan karayolu üzerinde, antik Pompeiopolis şehrinin civarında, Kızılırmak’ın en büyük kolu olan Gökırmak’ın oluşturduğu geniş ve verimli bir vadinin içine kurulmuş, nüfus ve ekonomik anlamda Kastamonu’nun en büyük ilçesidir Taşköprü…

İsmini girişindeki taş köprüden alan Taşköprü; il merkezi, Tosya, Devrekâni, Boyabat (Sinop)ve Hanönü ilçeleriyle sınırdaştır. Yüzölçümü 1.752 km2, rakımı 500 metredir. İl merkezine 42, Başkent’e 310, İstanbul’a 540 kilometre mesafededir. 127 köyü bulunan Taşköprü’nün 16.836’sı ilçe merkezinde olmak üzere köylerle birlikte toplam nüfusu 44.000’dir.

Genel bilgiler

İlçe içerisinde 25 arkeolojik sit, 1 doğal sit alanı ve ayrıca Milli Parklar Yaban Hayatı gözetleme alanı ve bir de kentsel sit alanı bulunmaktadır. Bunların dışında toplamda 132 yapı tescilli taşınamaz kültür varlığı olarak da koruma altına alınmıştır.

Taşköprü’nün kuzeyinde Küre Dağları güneyinde ise Ilgaz dağları bulunmaktadır. Bu nedenle ilçenin kuzey ve güneyi ormanlık arazilerle çevrilidir.

Taşköprü’nün kuzey ve doğusunda yer alan Çangal ve Elek Dağları ortalama olarak 1500 metreyi geçen yükseltileri ile ilçenin en yüksek dağları konumundadır. İlçenin çevresini saran ormanlarda yoğun olarak çam, köknar, kayın, meşe, kavak ve ıhlamur ağaç türleri görülebilir. Tarım ve hayvancılığa elverişli, verimli topraklara sahip olan Taşköprü’de, genel olarak karasal iklim hüküm sürmektedir.

Tarihçesi

Taşköprü, insanlık tarihi boyunca değişik uygarlıkların kurulup yok olduğu bir yöre olmuştur. Sırasıyla, Gasgaslar, Etiler, Dorlar, Paflagonyalılar, Kimerler, Lidyalılar, İranlılar, Kapadokyalılar, Helenler, Pontuslar, Bitinyalılar, Romalılar (Bizanslılar), Danişmendliler, Çobanoğulları ve Osmanlılar bu yörede hüküm sürmüşlerdir.

M.S 1213 yılında Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubad’ın umerasından Hüsamettin Çoban’ın Kastamonu ve çevresini zapt etmesi ile Şehir Türk hakimiyetine girmiştir.

Osmanlı döneminde gelişimini sürdürmüş ve kadılık olarak idare edilmiştir. Adını aldığı Gökırmak üzerinde kurulu “Taş köprü” M.S 1366 yılında Celaleddin Beyazıt ( Kötürüm Beyazıt ) adına yaptırılmıştır. 1868 yılında İlçe olmuştur.

Pompeiopolis

M.Ö. 64 yılında Romalı General Pompeius Magnus, Pompeiopolis’i görkemli bir kent olarak kurdu ve yeni şehrin ismi kurucusuna ithafen “Pompeiopolis” oldu.

Kent en güçlü zamanını Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un damadı olan Klaudius Severus döneminde yaşadı.

M.S. 150–300 yılları arasında başkentliği sürdüren kentin M.S. 325’ler itibariyle piskoposluk olarak temsil etmesi bölgede Hıristiyanlığın yayılmaya başladığını göstermektedir. M.S 536–553 yıllarında başpiskoposluğa yükselen kent M.S. 13. yüzyıla kadar piskoposluk listelerinde var olmaya devam etti.

Taşköprü 1211–1212 yıllarında Çobanoğlu Emir Hüsameddin Bey tarafından kati olarak bölgeyle birlikte Türklerin idaresi altına geçti.

1300’lü yılların başında Candaroğulları Beyliği idaresine geçen kent, 1460 yılında Osmanlı Devletinin yönetimi altına girmiştir.

Pompeiopolis antik kentinin kalıntılarının gün yüzüne çıkması için Kastamonu Arkeoloji Müzesi tarafından 1983 ve 1994 yıllarında yapılan kurtarma kazıları yapılmıştır. Bu kazılardan birinde

Grekçe Alfabe ile “Eiselte Efagato –έίσέλτέ έπάγάτω– yani “İyilik için, iyilikle gir” ifadesinin yer aldığı bulgulara rastlanmıştır.

7. sezona giren Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmaları bu yıldan itibaren Almanya Münih Üniversitesi’nden Kastamonu Üniversitesi bünyesine katılan Prof. Dr. Latife Summerer başkanlığında yürütülüyor.

Sarımsağın diğer adı: Beyaz Altın

Taşköprülü üreticilerin “Beyaz Altın” diyerek taçlandırdığı dünyaca ünlü Taşköprü Sarımsağı’nı benzerlerinden ayıran en büyük özelliği içinde kansere karşı antioksidan özelliği taşıyan “Selenyum” maddesini bulundurmasıdır.

Taşköprü Belediyesi’nce her yıl, uluslararası çapta Beyaz Altın’ın şanına yaraşır Kültür ve Sarımsak Festivali düzenleniyor.

Kuyu Kebabı

1800’lü yılların ortalarında Taşköprülü Halil Efendi tarafından Türk damak tadına armağan edilen Kuyu Kebabının nâmı zamanla tüm ülkeye yayılmış, hatta bazı şehirler bu eşsiz lezzetin kendilerine ait olduğunu iddia etmişlerdir. Taşköprü’de her yıl Nisan ayı başında açılan Kuyu Kebabı sezonu Kasım ayına kadar devam etmekte, ilçe merkezinde bulunan kebapçılarda satılan Kuyu Kebabı, öğle vakti olmadan tükenmekte, önceden sipariş edilmeden bu eşsiz lezzetten nasiplenmek mümkün olmamaktadır.

Taşköprü belediye Başkanı Hüseyin Arslan

Taşköprü’de yaşanan büyük değişimle ilgili konuşan başkan Arslan, ilçe ekonomisinin canlandırma çalışmalarının ve önemli bir vitrin teşkil eden festivalin ilçeye katkılarının yadsınamaz boyutta olduğunu belirterek, bundan sonraki adımın Tarım ve Hayvancılık Fuarı olacağını ifade ediyor.

OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’nin olmazsa olmazları oluğunu vurgulayan Arslan, “Gerek konumu gerekse işlerlik hacmi bakımından uzun yıllardır ilçemizin hak ettiği Organize Sanayi Bölgesi’ne kavuşmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor.

İlçenin üniversite kenti olma yolunda kazandığı ivmeye dikkat çeken başkan Arslan, Taşköprü’ye kazandırmaya çalıştıkları Kent Tarihi Müzesi ve Sinema-Konferans Salonu projesine de değiniyor.

Belediye başkanı Hüseyin Arslan; yeni bir dünya keşfi için herkesi tarih, kültür ve geleneklerin bir arada yaşadığı Taşköprü’ye davet ediyor…

Hüseyin Arslan kimdir?

1956’da Taşköprü A. Çayırcık köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, Orta ve Lise öğrenimini Taşköprü Lisesinde tamamladı. 1977 yılında Kastamonu Meslek Yüksek Okulu İnşaat bölümünden mezun olduktan sonra profesyonel olarak inşaat sektörüne yöneldi. 1982’den beri kamu ve özel sektörlere ait inşaat işleri yapmakta olan Arslan, çeşitli dönemlerde Taşköprüspor ve Kastamonuspor kulüpleri yönetim kurulu üyeliği yaptı. 1991–2009 yılları arasında Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevini yürüttü. 1996’da seçildiği ve kurucularından olduğu çok ortaklı Kotraplak Fabrikasının yönetim kurulu başkanlığını 8 yıl sürdüren Arslan, halen 2005 yılında kurulan Türkiye Kontrplak Üreticileri Derneği (KONÜDER) yönetim kurulu üyeliği ve ikinci başkanlık görevine devam ediyor. 2009 yerel seçimlerinde Taşköprü belediye başkanlığına seçilen Hüseyin Arslan evli ve 3 çocuk babasıdır.

Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz

Taşköprü’nün yerleşim ve kentleşme düzeni bakımından oldukça şanslı bir kent olduğunu söyleyen Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz, Taşköprü’nün köklü bir ilçe olduğunu ve mevcut hizmetlerin arttırılarak sürdürülmesi için ellerinden gelen çalışmayı daire amirleri ve Taşköprü halkı ile birlikte yapacaklarını belirtti.

Kaymakam Ali Yılmaz, yeni yatırımlar yapılması, devlet-vatandaş işbirliğinin arttırılması ve kamu hizmetlerinin daha da iyi sunulması için çalışmaya devam ettiklerini, ilçe halkıyla el ele vererek Taşköprü’yü hak ettiği yere taşıyacaklarını ifade etti.

Ali yılmaz kimdir?

1977 Antalya-Gazipaşa doğumlu olan Yılmaz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Üniversitesi’nden mezun oldu. İngiltere’de yüksek lisans yaptı.

Yılmaz’ın ilk görev yeri Kütahya-Altıntaş… Sırasıyla Malatya-Yazıhan, Mardin-Mazıdağı, Karaman-Ermenek ve son olarak Çankırı-Şabanözü kaymakamı olarak görev yaptı. Bir yılı aşkın süredir Taşköprü kaymakamlığı görevini sürdüren Ali Yılmaz, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Tarihi mekânlar

· Antik Pompeiopolis kenti

· Kalekapı Kaya Mezarı

· Urgancı Kaya Mezarı

· Aygır Kalesi Kaya Mezarı

· Direkli Kaya Mezarı

· Bademci Kaya Mezarı

· Pompeiopolis Nekrepolü

· Hobu Kayası Mezarı

· Kızlar Kalesi

· Mazhar Oluğu Kalesi

· Donalar Köyü Kaya Tüneli

· Kılıç Kaya Tüneli

· Şeyh Hüsamettin Camii

· Taş Cami

· Abdal Hasan Türbesi

HAZIRLAYAN: Murat Güven

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com’a aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!