Sektöründe Büyüyenlerin Konuğu: M. Kemal Turnacı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hüseyin Karadeniz ile Sektöründe Büyüyenler’in konuğu: M. Kemal Turnacı

Turnacı: “Kastamonu hala göç sorunuyla mücadele ediyor”

Gündem yakalama, belirleme, diyaloglar; derken hızla geçen zamana karşı zorlu bir mücadele gerektiriyor gazetecilik. Mesleğimizin en güzel yanı şüphesiz ki, İstanbul gibi büyük bir şehirde, kendi alanında hem kurumsallığı hem de profesyonelliği benimsemiş hemşerilerimizin başarısını görmektir. Çok değil daha 25 yıl öncesi tek kanallı televizyon döneminde hava durumu raporu verilirken, ‘Kastamonu’ dendiğinde gözleri dolan hemşerilerimiz, bugün Kastamonulu genç girişimcilerin başarılarını yazarken neden içimizin coştuğunu daha iyi anlarlar. Çünkü memleketin hasreti içimize ateş, gözümüze ışıktır. Doğduğumuz topraklara ahde vefa duygusuyla elinden geleni yapması gerekir her ferdin. İşte elinden gelenin çok fazlasını memleketine vermeye çalışan, günümüzün gözde sektörlerinden “bilişim teknolojisini” Kasta Mobil markasıyla memleketine taşıyan başarılı bir işadamının yaşam öyküsüne tanık olacaksınız. Hüseyin Karadeniz ile Sektöründe Büyüyenler’in bu haftaki konuğu; genç, dinamik bir o kadar ağırbaşlı işadamı, Turnacıoğlu Telekomünikasyon ve Kasta Mobil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı…
***

Mustafa Bey, telekomünikasyon sektörüne nasıl adım attınız?
Kastamonu’dan 1992 yılında ailemle birlikte İstanbul’a geldik. O dönemde yeni yeni hareketlenen sektör yaşım itibariyle ilgimi çekiyordu. Sosyal hayatımın aktifleşmesiyle birlikte insanlara teknolojik gelişimin faydalarından bahsederken otomatik olarak işin içinde yer aldım. İletişim sektöründe faaliyet gösteren Turnacıoğlu’nun bu günkü temelleri 1997 yılında Beykoz – Kavacık’ta 15 metrekare iş yerinde atıldı.

Kaç yaşındaydınız ticarete başladığınızda?
1979 tarihinde doğdum. İletişim sektöründe ticarete başladığımda henüz 18 yaşındaydım.

Çok genç yaşta bu ticari yükümlülüğü almak sizi zora sokmadı mı?
Sektörde yeterli tecrübemiz yoktu, elbette inişli çıkışlı dönemlerimiz çok oldu. Ama merakımız ve babamızdan aldığımız ticaret ahlakı başarılı olmamamızı sağladı. Paranın her zaman kazanabileceğini düşünerek hareket ettik. Allah’a şükür dimdik yürüyebileceğimizi kanıtladık.

Kastamonu’da istihdam arzumuzdu…

Şu anda kaç şubeniz bulunuyor?
Kendimizi şuanda GSM sektörünün perakendecisi olarak tanımlıyoruz. Bu alanda İstanbul’da Anadolu Yakası’nın muhtelif ilçelerinde 6 perakende mağazamız, Kastamonu’da da 2 iştirakimiz bulunuyor.

Hangi hizmetleri sağlıyorsunuz, ürün gamınız nedir?

GSM operatörü hizmetinin yanı sıra; 20’yi aşkın iş ortağımızla telekom ürünleri ile aksesuarları, TV ve teknoloji ürünleri satışı ve satış sonrası hizmetleri vermekteyiz.

Kastamonu’da yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz?
Hizmetlerimiz çalıştığımız GSM operatörünün bölge yöneticilerinin dikkatini çekmiş olsa gerek, İstanbul’daki tecrübelerimizi Kastamonu’ya aktarmamızı istediler. Aslında bir görev yüklemiş oldular. Kastamonu’da bir istihdam alanı oluşturmak hep arzuladığımız bir durumdu. Kısmet oldu çocukluk arkadaşım Ferit Nuhoğlu ile birlikte Kasta Mobil’i kurduk. Özellikle bizim Kastamonu’ya hizmet ettiğimizin bilinmesi açısından böyle bir isim düşündük.

Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz orada?
Şimdilik 2 mağazamızda 16 çalışanımız bulunuyor. İnşallah yakın zamanda Kasta Mobil olarak farklı lokasyonlarda bulunacağız ve değişiklikleri hayata geçireceğiz.

Evli misiniz?
Evet. Biri 5, diğeri 3 yaşında iki erkek çocuk babasıyım.

Çocuklarınızla ilgili gelecek planı yapıyor musunuz?

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı kadar zorlaştırıyor. Usul, ahlak ve adap gibi konularda günümüz çocuklarını yetiştirmek oldukça zor. Genel ahlak kuralları çerçevesinde onların yetişmesine özen gösteriyoruz. Topluma faydası olmayan insanların akademik kariyer yapsa dahi başarılı olamayacağına inanıyorum. Bu sebeple eğitimlerinin yanı sıra sosyal çevrelerinin olmalarını çok önemsiyorum. Ben Kastamonu’da akraba bağları, komşuluk ilişkileri içerisinde çok güzel bir çocukluk geçirdim. Bu doğrultuda İstanbul Çavuşbaşı’nda 5 evden oluşan bir site yaptım. İsmini de Ilgaz Sitesi koydum. Orada çocuklarıma kendi çocukluğumda yaşadığım güzel ortamı sunmaya çalışıyorum.

Siyasete girmeyi planlıyor musunuz?
Şimdilik böyle bir düşüncem yok, ancak zaman ne gösterir bilemem tabii ki.

İstanbul’daki hemşeri dernekleriyle bağınız nasıl?
Zamanım elverdiği ölçüde etkinliklere, toplantılara katılmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince de destek sunuyorum.

Peki, faaliyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunların hepsi iyi niyetli başlangıç, art niyet aramıyorum. Ancak İstanbul’da çok ciddi nüfusa sahip olmamıza rağmen henüz profesyonel boyutta girişimlerimiz yok. Organize hareket ederek daha doğru projeleri hayata geçirebiliriz.

Burstan öte adımlar şart…

Hangi alanda eksik kaldığımızı düşünüyorsunuz?
Kastamonu merkez her geçen gün gelişiyor. Orada doğan, büyüyen, bağlarını hala koparmayan biri olarak ticari ortam dahil hemen hemen her şeye vakıfım. Değişik sektörlerde istihdam alanı oluşturulabilme imkanı bulunurken, Kastamonu hala göç sorunuyla mücadele ediyor. Bu durumdan hemşerilerimizin sorumlu olduğunu düşünüyorum. İstanbul’da başarılarıyla gurur duyduğumuz hemşerilerimiz girişimlerini Kastamonu’da da sürdürmeli. İstanbul’da sadece burs vermenin konuşulduğu toplantılar değil; istihdam alanı oluşturmaya yönelik toplantılar da düzenlenmeli. Öyle şeyler yapmalıyız ki bizim verdiğimiz burs yerine babalar kendisi karşılayabilsin çocuğunun masrafını. İnşallah toplumda yer edinen büyüklerimiz bunun farkına varır.

İstamonu sizin için ne ifade ediyor?

Ben hemşeri olarak öncelikle şahsınıza teşekkür ediyorum. Bu mantıkla daha önce kapımız hiç çalınmamıştı. İstamonu, emek ürünü olduğunu apaçık ortaya koyuyor. Sürekli gelişim içerisindesiniz, ciddi bir hizmet sunuyorsunuz. Her hafta birçok değerimizi tanımamızı sağlıyorsunuz. İstamonu’nun enerjisini, yaptığı organizasyonları sivil toplum kuruluşlarımız da örnek almalı. Sizi takip etmekten son derece memnunuz, başarılarınızın devamını diliyorum.

Son olarak hemşerilerimize ve sektöre adım atmak isteyen gençlere bir mesajınız var mı?
Her zaman söylerim Kastamonu insanının genelinin kimseye zararı olmaz. Zararı ancak kendine olur. Birliğimizi güçlendirerek birbirimize daha yakın olmamamızı temenni ediyorum. Gençlerimiz ise tabiri caizse burunlarını her işe soksunlar, girişimci olsunlar.

9 soru 9 cevap

Bilişim? Gelecek

Emek? Olmazsa olmaz

Para? Günümüzde gerekli

Kastamonu? Sevda

Anne? Güven

Sevgi?

Evlat? Her şey

Aile? Her şey

İstanbul? Büyük

Röportaj: Hüseyin Karadeniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!