YÖRESEL KRİZ
Teknoloji alanında her gün yeni keşifler yapılırken iletişim konusunda sınır tanınmıyor günümüzde.
Kartpostallar, mektuplar özlense de kimsenin dokunmatik telefonlarından, görüntülü konuşmalarından vazgeçmeye niyeti yok.
Bilgisayarda görüntülü konuşmak bile teknolojinin gerisinde kaldı. Uzaktaki birinin yüzünü görmek istediğimizde evde olmamamız gerekmiyor. Sokakta yürürken bir tuşla görüntülü arama yapıp selamlaşabiliyoruz…
Kastamonu 19 ilçe ve merkeziyle doğa harikası bir il. Denizle ormanın nikah kıydığı bir ilçesi var; Çatalzeytin… İlçe’nin Batı girişindeki Ginolu Kalesi tarihe meydan okuyan duruşuyla karşılar sizi. Deniz’e bakar bir yönü, bir yönü de gelenleri selamlar.
30 yıllık gazetecisi var Çatalzeytin’in; Emin Türkay Öztürk… Gün gelmiş tek nüsha, gün gelmiş 4 nüsha çıkmış Çatalzeytin Gazetesi… Vatandaşı eksik etmemiş haberden. Geç olmuş, güç olmuş ama o gazeteyi okurlarıyla buluşturmasını bilmiş…
CİYE dergisi var Çatalzeytin’in… Emin Türkay Öztürk imzalı yazılı belgeseli… 4 yıllık bireysel çalışma sonucunda tüm ilçenin hak sahibi olduğu bu belgesel Çatalzeytin’in 41 köyünün, mahallelerinin yaylarının doğal tüm güzelliklerinin sayfalara döküldüğü bir eser.
Dünya, aradığımızı bulamayacağımız kadar büyük; hiç düşünmediğimiz, yıllardır görmediğimiz kişilerle aynı apartmana girebileceğimiz kadar küçük bazen…
Üzerimize düşeni yapmadan “ kader –kısmet”çiliğe vuruyoruz hayatımızda düzgün gitmeyen olayları. Görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeden başkalarını kolaylıkla suçlayabiliyoruz…
Değerlerimizi öldürdü diye kızsak da teknolojik cihazlara faydalarını saymakla bitiremeyiz. İlçelerin tanıtımları %90 Belediyenin katkısıyla sağlanır. Bir ilçenin tanıtım videoları, resimleri ne kadar çok olursa o kadar değer kazanır.
Birde o görüntüler belediyenin internet sitesine koyulunca memleket özlemi çeken insanların bir nebzede olsa içine su serpilir. Turistlik gezi yapmak isteyen kişiler, ilçede nerelerin gezileceğini pekâlâ öğrenebilir belediyenin internet sitesinden.
Bir belediye internet sitesine girdiğimde beklentim aslında o kadar büyük değil. Belediye başkanı kim? Daha önceki belediye başkanları, ilçenin gezilecek yerleri, yapılan etkinlikler, güncel haberler… Bu bilgiler ilçe belediye başkanına ve halkına prestijden daha fazlasını kazandırır.
İstanbul’da birçok belediye internet sitesinde belediye başkanın odasına kadar girebilirken; Çatalzeytin Belediyesi’nde kapıda kaldım. www.catalzeytin.bel.tr adresinde Çatalzeytin Belediyesi hakkında bilgiye ulaşmak imkansız. Ginolu ve çevresini turizme kazandırmayı planladığını açıklayan başkan, önceliklerinin arasına belediyenin resmi internet sitesinin yapılandırılmasını da almalı. Önce askerlik şubesi elinden alınan ardından Öğretmenevi kapatılan ilçenin son olarak adliyesi de elinden alınmıştı.
Bunca kayıpların içerisinde Çatalzeytin içine kapatılmasın…
Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden bir tuş kadar yakın olsun…
Doğa harikası bu ilçenin yeşil ve mavisinin insanlara kucak açtığını göstermek yetkililerin boyun borcu. Çatalzeytin’in değerlerini yavaş yavaş, göz göre kaybetmesi kaderi değil… Daha büyük yöresel krizlerin çıkmaması adına yetkililerin bir an önce iş gömleklerini giymesi gerekiyor…
(Çatalzeytin Belediyesi başta olmak üzere, Devrekani ve İhsangazi Belediyesi festivallere ayrılan bütçenin bir kısmıyla belediye internet sitelerini kolaylıkla yapılandırabilirler. Böylece yapılan etkinlikleri sınırlar ötesine ulaştırmak daha kolay olur…)