Tarihin akışını, hadiselerin çehresini değiştirmiş nice eser ve şahsiyetin hayat serüvenleri vardır ilginç olaylarla dolu.
Mitolojiler, menkıbeler, destanlar, hikâyeler, romanlar, filmler biraz da bu gölgeli alanı keşfedip iz sürdüğü için sevilir.
Bilinenin arkasında yeterince bilinmeyen, görünenin arkasında görünmeyen “arka plan” diyebileceğimiz gölgeli alan/alanlar vardır…
Kendi zamanında yeterince anlaşılamayan küçümsenen ama gelecekte kıymeti anlaşılan nice dramlar, sürgünler, sevinçler, heyecanlar…
*
Hemen hemen herkesin fazla hafıza mesaisi yapmadan hatırlayabildiği meşhur bir gemimiz vardır adı Çanakkale ile özdeşleşen: Nusrat!
Nusrat gemisi 1911 yılında Almanya’da imal edildikten sonra 1914 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından satın alınmış ve 1915 yılında Çanakkale boğazında ilk defa görücüye çıkmış ve deniz savaşında tarihin seyrini değiştirerek “Çanakkale’yi Geçilmez” yapan bir kahramana dönüşmüş.
Çanakkale Gelibolu Yarımadası Milli Parkına gidenlerin Çimenlik mevkiinde ancak maketini görebildikleri ve büyük bir hayal kırıklığı ile gerçeğini meraklanıp bir sürü sorular sordukları şu meşhur gemimize ne oldu sahi?
Tarihe karışıp jilet olmaktan son anda kurtarıldı.
Yakın tarihimize damgasını vurmuş Gazi Nusrat Mayın Gemisi’nin orijinali bugün İçel ilinin Tarsus ilçesinde “Çanakkale Parkı” ismini taşıyan alanda ziyaretçilerini bekliyor. Ziyaretçilerin pek çoğu inanamıyor doğrusu bu geminin o olduğuna. İlk zamanlar maket bir eser olduğunu zannediyorlar fakat zamanla bu geminin orijinal bir asırlık gemi olduğunu öğrendiklerini çok şaşırıyorlar. Muhteşem bir görüntüsü var, saygıyla selamlamak istiyorsunuz. Ayrıca Çanakkale Savaşları’na şahitlik eden malzemelerden oluşan güzel de bir müze yapılmış park alanına.
*
1915’lerde Çanakkale boğazında destanlar yazan bu kahraman savaş gemimizin Tarsus’ da işi ne?
İlginç mi ilginç bir öyküsü var.
1955 yılında ordudan terhis edilerek emekli olmuşsa da uzun yıllar yük gemisi olarak görev yapmış, o limandan bu limana yük çekmiş, çile çekmiş.
1989 yılında Mersin’den Kıbrıs’a yük taşırken batmış ve 10 yıl batık şekilde kaldıktan sonra 1999 yılında bazı gönüllüler tarafından çıkarılmış, kaderine terkedilmiş, jilet fabrikasında kullanılmak üzere planlar yapılırken tarihi mirasa vefa duygusu ile Tarsus Belediyesi öncülüğünde satın alınarak Tarsus’a taşınmış, restore edilerek müze haline getirilmiş.
*
Nusrat, bugün Tarsus “Çanakkale Parkında” gönlünde burkuntu gözlerinde hayret koskoca bir tarihi ibretle süzmekte ve en kısa sürede ziyaretçilerini beklemekte.