İstamonu Yazarlar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. İSTİKLAL MARŞI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN BİR HADİSE

İSTİKLAL MARŞI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN BİR HADİSE

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı ilk kez Ankara’da Hakimiyet-i Milliye Gazetesi ve Sebilürreşad Dergisinde yayınlanmıştır. Bunu hepimiz biliriz…

Fakat Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı ilk kez Kastamonu Açıksöz Gazetesi’ne gönderdiğini bilmeyiz!

Mehmet Akif, 19 Ekim – 24 Aralık 1920 tarihleri arasında Kastamonu’da Milli Mücadele çalışmaları yapmış, Müdafaa-i Milliye Cemiyeti üyeleri, gençler ve halk ile toplantılar, sohbetler gerçekleştirmiş ve Nasrullah Kürsüsünden vermiş olduğu vaaz ile sadece Kastamonu’da değil tüm Anadolu’da Milli Mücadele ruhunu şaha kaldırmıştı…

Nasrullah Camii kürsüsünden verdiği vaaz, Eşref Edib tarafından o vaaz verirken not edilerek Sebilürreşad Dergisinde yayınlanınca adeta yer yerinden oynamıştı. Üç sefer yeniden basılan dergi kapışa gitmiş, Diyarbakır el – Cezire Kumandanlığı tarafından da cephedeki askerlere dağıtılmak üzere çoğaltılmıştı…

Kastamonu’da kaldığı süre içinde ömürlük dostlukların da temelinin atıldığı ve Akif’in Kastamonu’ya ayrı bir sevgi beslediği yaptığı büyük jestle anlaşılıyor. Nedir bu jest?

Kastamonu’da Millî Mücadele’nin bayraktarı ve sözcüsü konumundaki Açıksöz Gazetesi’nin 21 Şubat 1921 tarihli nüshasının ilk sayfasını süsleyen İstiklal Marşı… Akif, ucunda para ödülü olduğu için ve edebiyatını, şiirini kimselerle yarıştırmak istemediği için İstiklal Marşı yarışmasına katılmamıştı. Ancak yarışmaya katılan yedi yüzden fazla şiirden hiçbirisi de meclisi ve komisyonu tatmin etmemişti. Hamdullah Suphi Bey’in şahsi gayretiyle İstiklal Marşı yazmaya razı edilen Mehmet Akif, Tacettin Dergahında adeta inzivaya çekilerek İstiklal Marşı’nı yazıp tamamladığında ilk iş olarak ne yaptı dersiniz?

Bunun ipuçlarını Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nin 21 Şubat 1921 tarihli nüshasındaki İstiklal Marşı’nın üst kısmındaki açıklama veriyor… Gazete İstiklal Marşı’nı okurlarına takdim ederken şu cümleleri kuruyor:

Şairi Azam ve muhterem Mehmed Âkif Bey Efendi üstadımız (İstiklal Marşı) unvanlı bir bedai nefiselerinin ilk neşri şerefini gazetemize lûtuf buyurdular. Her mısraında Türk ve İslam ruhunun ulvi ve mübarek hisleri titreyen bu abidei sanatı kemali hürmet ve mubahatla derc ederiz”

Evet! Milli şair Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı ilk kez Kastamonu Açıksöz Gazetesi’ne gönderiyor. Ancak o günün posta şartlarında Akif’in mektubunun Kastamonu’ya ulaşması bir hafta kadar sürdüğü için, Açıksöz Gazetesi’nin İstiklal Marşı’nı yayınlayabilmesi 21 Şubat 1921 tarihinde mümkün oluyor. Ankara ‘da ise 17 Şubat 1921 günü yayınlanıyor… Yani Kastamonu’dan dört gün önce…

Fakat şöyle bir husus gözlerden kaçıyor ne yazık ki; Akif, Ankara gazetelerinde yayınlanmadan önce İstiklal Marşı’nı Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nde yayınlanmak üzere postaya veriyor…

Zamanın posta şartları, Açıksöz Gazetesi’nin İstiklal Marşı’nı ilk kez yayınlama şerefine erişmesine mani olsa da Ankara dışında ilk kez yine Kastamonu ahalisi okuyor İstiklal Marşı’nı…

Bugün, söz konusu nüsha Kastamonuluların övünç kaynağı olarak tablo halinde misafirlerine hediye ettikleri en önemli değerlerinden birisi durumunda…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!