Yıl 2018…
Kastamonu Türk Dünyası Başkenti ilan edilmiş, göklerden gelen ani bir karar herkes şaşkın; ne yapacağız şimdi?
Eskişehir gibi kültür ve sanata mı yönelsek?
Yok olmaz heykeller yaparsak putperest derler…
Tiyatro, opera da neymiş?
Kastamonu merkeze plaj mı yapsak? Kastamonu’da deniz mi var? (!) Maldivler ’den deniz kumu getirseydik güzel olurdu ama yazık bütçe yok!
O zaman var olan kitapları hemen basalım, kadim bir kent sonuçta mevcuttaki etkinliklerin başına Türk Dünyası Başkenti yazalım yeni sansınlar, nevruz kutlayalım, bakanlar gelsin gitsin konuşsun.
Söylenenler, yapılanlar nasıl olsa unutulur, 5 dakikada gündem değiştirilir hemen teslim edilir zaten.
Gerçi Z Kuşağı Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde Yılmaz Büyükerşen’den başka yönetici bilmiyor; 1999’dan beri görevde.
Eskişehir’i yeni görünce etkilendim sanırım; asıl meselemize dönelim.
Kastamonu, Kültür Başkenti olmuştu; nedense hafızalardan silinmek üzere 3 yıl öncesi.
Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş dede memleketi Kastamonu’ya gelmişti sık sık.
Kurtulmuş, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu Tanıtım Programında yaptığı konuşmada, Şeyh Şaban-ı Veli’yi anma etkinliklerini Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde gerçekleştirileceğini, Konya’daki Şeb-i Arus şenliklerine benzer şekilde dünya çapında bir tören haline getireceklerini söylemişti.
Coşkumuz yüreğimize sığmadı; Anadolu’nun dört büyük evliyasından biri Hz. Pir dünya çapında anılacak. Coşkumuzun sebebi ise bundan da Kastamonu’nun ekmek yiyecek olması. Hz.Pir’i zaten yolunda olan dünya insanları çok iyi biliyor. Kıymetli zâtın bu işten bir kazancının olması pek mümkün değil.
Yapılacak reklamları bir düşünün; ulusal kanallarda, panolarda, sosyal medyada Şeyh Şaban-ı Veli’nin düşünceleri, yürüdüğü yol anlatılıyor. Kastamonu’daki Külliyesi’nden programlar yapılıyor. Kastamonu tanınırlık ve maddi kazanç elde ediyor doğal olarak.
2019’daki 28.Uluslararası Hz.Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası’nda biz bizeydik ne hikmetse. Gerçi biz bize yeteriz Kastamonu’m!
2020’de dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını 2021’de de devam ediyor.
Salgını bahaneye ne hacet?
Salgın sürecinde online müze ziyaretlerine, sanal gerçeklik sunan etkinliklere, canlı konserlere ve mitinglere şahit olduk. Camilerdeki dini törenleri canlı canlı izledik.
Yaram çok fena kaşındı maalesef…
Bu sene 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 100. yılı kapsamında düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü de ilk kez Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesindeki açılış programıyla başladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu İnebolu’nun bundan sonra Türkiye’nin dört bir yanından gençleri her ay ağırlayacağını bildirerek, “Önümüzdeki etkinlikler Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde daha kapsamlı düzenlenecek.” dedi.
Önemsiz ama yine de küçük bir anımsatma yapmak isterim:
2018 yılında Kastamonu merkez belediye AK Parti’deydi 2019’da MHP’ye geçti.
2018 yılında İnebolu MHP’deydi 2019’da AK Parti’ye geçti.
İttifak dereyi geçene kadar mı? Şimdi biz kime ne diyeceğiz?
Unutkanlık insan halidir, bakanlık himayesinde dünya çapında etkinlikler yapmak unutulabilecek bir şeydir!
O zaman ne yapalım?
Önümüzdeki seçimlere bakalım tabii ki…