İstamonu Yazarlar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. DÜNYA PANİKTE

DÜNYA PANİKTE

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Çin virüsü kontrol altına aldı ama dünya panikte!

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan, 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve 16 Mart itibarıyla yaklaşık 168 bin vakanın tespit edildiği, yaklaşık 6 bin 500 kişinin ölümüne sebep olan Korona Virüs hakkında daha çok yazacağız anlaşılan…

Yaklaşık 2 ay önce bu virüsün sonuçlarının çok ağır olacağını yazdığımda açıkçası ben bile bu kadarını tahmin etmemiştim. O gün için Çin ve Çin’in hizmet verdiği ekonomilerin etkileneceğini ve bu durumu kolay kolay atlatamayacağını yazmıştım. Ama bugün, İtalya’nın durumunu gördükten sonra Çin’in neden dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu daha iyi anladık. 1.4 milyarlık nüfusu ile dünya nüfusunun yüzde 18’ini, yani neredeyse 5’te 1’ini barındırmasına rağmen Çin, bugün virüsü kontrol altına almayı başarmış durumda. Sağlık alanında organize olma ve çözüm üretme refleksinin ne kadar ileri olduğunu kanıtladı tüm dünyaya. Çin halkının uygulamaya konulan kurallara riayet etmesi de ayrı bir tebrik konusu…

Ancak bu sınavı başarı ile veremeyen ülkeler de var. Bunların en başında İtalya geliyor. İtalyanlar bulundukları bölgeden kıpırdamamaları gereken zamanda, kuzeyden güneye ve ülkenin çeşitli yerlerine neredeyse göç ederek bu virüsün bütün ülkeye sıçramasına aracılık ettiler. Bu nedenle virüsün İtalya’da yayılma hızı da ölüm hızı da diğer tüm ülkelerin üzerinde seyretti ve seyretmeye de devam ediyor.

Bugün (16 Mart 2020) itibarıyla Korona Virüs bilançosuna bakacak olursak:

6 kıtada 125 ülkede Korona Virüs tespit edildi. Yaklaşık 168 bin kişinin virüs taşıdığı saptandı. 6 bin 456 kişi virüs sebebiyle hayatını yitirdi. Başta ABD, İspanya ve Bulgaristan olmak üzere birçok ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Ülke başkanları vatandaşlarını korumak adına karantina bölgeleri oluşturduklarını açıkladı. Ülkelerin sınır kapıları kapatıldı. Çok sayıda ülkeden çok sayıda ülkeye Nisan ortasına kadar uçuşlar iptal edildi. Giriş çıkışlar yasaklandı. Virüs olan ülkelerin birçoğu kendi sınırları içindeki seyahatleri ve hatta sokağa çıkmayı bile izin kağıdına bağladı. Okullara ara verildi. Örgün eğitim yerini online eğitimlere bıraktı. Üretim yavaşladı, hatta durma noktasına geldi. Virüsün korku yarattığı ülkelerde marketler yağmalandı ya da marketlerdeki tüm yiyecek ürünleri tüketildi. Eczanelerde maske, dezenfektan ve kolonya kalmadı. AVM’lere giriş sınırlandı, sanatsal etkinlikler iptal edildi. Turizm durdu, insanlar birbirine korkarak bakar oldu ve en önemlisi de her hapşıran, öksüren kendinden korkar oldu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi, yani tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalık olarak ilan edilen Korona Virüs’ün etkileri çok ağır oldu ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor. Bu noktadan hareketle dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’in neredeyse her ülkeye üretim yaptığı, hizmet verdiği ve Çinli turistlerin seyahat harcamalarının büyüklüğü düşünüldüğünde, küresel ekonomide ciddi bir daralma olacağı da aşikar. Çinli turistlerin 2018 yılında turizme yönelik harcamaları 270 milyar dolardı. Bu sene bu harcamanın büyük bir kısmı gerçekleşmeyecek. Bütüne bakıldığında ise (Londra Merkezli Danışmanlık Şirketi Capital Economics verilerine göre) bu virüsün dünya ekonomisine ilk 3 ayda vereceği zarar 280 milyar dolar olacak. Bu tutarın büyüklüğünü anlatabilmek için Avrupa Birliği’nin yıllık bütçesinden ya da Nijerya bütçesinin 8 katından büyük olduğunu belirtmek yeterli olacaktır sanırım. Küresel ekonomide oluşacak bu büyük etki ve daralma sonrası cevap bekleyen birçok soru ile karşı karşıyayız;

-Küresel ekonomi bu çapta bir daralmayı nasıl kaldıracak?

-Korona Virüs durdurulabilecek mi?

-Daha ne kadar can kaybı olacak?

-Savaş ekonomisinin yerini sağlık ekonomisi mi alacak? Yoksa bu bazılarının dile getirdiği biyolojik savaş mı?

-Yaratıcı yıkım başladı mı?

-Dünya yeniden mi şekillenecek?

-Dünyanın yeniden şekillenmesi ile yeni bir düzen mi olacak? Kazanan ülke/ülkeler olacak mı?

Bu soruların cevaplarını yaşayarak görecek ve yeni bir dünya resmi çizilirken buna tanıklık ediyor olacağız…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!