1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. Siyaset Günlüğü’nün Konuğu: Ersan Gökgöz

Siyaset Günlüğü’nün Konuğu: Ersan Gökgöz

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hüseyin Karadeniz ile Siyaset Günlüğü’nün konuğu: Ersan Gökgöz…

Gökgöz: “Anadolu’nun sorunlarını çözemezseniz İstanbul’u rahatlatamazsınız”

Her geçen gün kalabalıklaşan İstanbul’da, Kastamonu en fazla yaşayan nüfusa sahip illerin başında olmasına rağmen, siyaseten en geride kalmıştır.
Yıllarca seçim sonraları otoriteler tarafından, nitelikli adayların olmadığı, çıkan adayların azlığından yakınılıp durulmuştur.

Bizler de inandık, inandırıldık bu söylemlere.

Hemşericiliğin ardına sığınsak da aslında yabancı olmaya başladık birbirimize…

Şimdi önümüzde yeni bir süreç var, 7 Haziran!

Temiz bir sayfa açmamız, geç kaldığımız yılları telafi etmemiz için bir dönüm noktası.

Daha önce Kastamonulu olan Kastamonu’ya gönül veren birçok kişiyle karşınızda olduğumuz gibi memleketimizin yetiştirdiği siyasetçilerimizi, siyaset içinde var olmak isteyen hemşerilerimizi de konuk ediyoruz İstamonu sayfalarında…

SİYASET GÜNLÜĞÜ’nün 7. Konuğu olan, İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Cideli hemşerimiz Ersan Gökgöz ile söyleşiyoruz bu kez…

***

Bağımsız milletvekili adayı olarak siyasete toplumuzun fazla rağbet göstermediği bir yoldan giriş yaptınız. Bu yolu tercih sebebiniz nedir?

Bu güne kadar haklarımızın yeterince savunulmadığını düşünerek gençlik kolları da dahil hiçbir siyasi partinin içinde yer almadım. Hiç kimseden korkmayacak, partinin baskısı altında hareket etmeden demokratik söylemlerini dile getirebilecek vekillere ihtiyaç olduğunu hissettiğim için bağımsız milletvekili adayı oldum.

Milletvekili olmaya neden ihtiyaç duyuyorsunuz?

Düşünsenize; İstanbul’da iki gün elektrikler kesilse hayat durma noktasına gelir. Telefonlarımız, bilgisayarımız, doğalgazımızdan bu süre zarfında faydalanamamak bizi isyan noktasına bile getirir. Oysa Kastamonu’da insanlarödenek yetersizliğinden hava muhalefeti sonrası haftalarca hem ulaşımdan hem de elektrikten mahrum kalabiliyor. Merkez nüfusu baz alınarak yapılan ödenek değerlendirmesi gibi yanlış bir politika sonucu hastalar kaliteli sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Tüm bunlara rağmen hiçbir partili vekil orada olup bitene engel olmuyor ve olayın üzeri sanki hiç yaşanmamışçasına kapatılıyor. Meclise girmek istemem siyaseten bir yere gelmek ya da rant sağlamak için değil; memleketimin yaşadığı zorlukları, demokratik eylem hakkımızı kullanarak yansıtma isteğidir. Medyanın gücünü arkamıza alıp Kastamonu’da olan sorunları daha rahat aktarabilme hedefindeyim.

İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayısınız ama değerlendirmeleriniz Kastamonu ekseninde…

Anadolu’nun sorunlarını çözemezseniz İstanbul’u rahatlatamazsınız.İstanbul’da her geçen gün artan nüfus dolayısıyla ekonomik ve sosyal alanda birçok sıkıntı yaşanıyor. Bunları aşmanın yolu, köye dönüş projelerinin gerçek manada hayata geçirilmesidir. Daha önce bu konu hakkında birçok siyasi, teklif verdi. Bazı girişimler de başlatıldı ancak istihdam ortamı olmadığı için gerçekleşmedi. Ben Kastamonulu bir milletvekili adayıyım elbette bulunduğum bölge, bölgemdeki Kastamonulular benim için önemli. Ancak önceliğim Kastamonu’daki hemşerilerim. Çünkü onların bulunduğu durum bizden daha zor.

Partili milletvekili ile bağımsız milletvekili arasında fark yok

Bağımsız bir milletvekili olarak tüm bu imkânları tek başınıza sağlayabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Bağımsız milletvekilleri sadece kurulan komisyonlara üye olamıyor. Ancak tüm komisyon toplantılarını takip edebiliyor. Hatta söz de alabiliyor ve söylemleri kayıt altında tutuluyor. Ayrıca komisyon tutanaklarını da inceleyebiliyor. Bir de partili vekil 10 dakika söz alabiliyorsa, bağımsız bir milletvekili meclis başkanından 5 dakikalık söz alabiliyor. Bunun dışında partili milletvekili ve bağımsız milletvekilinin yapabileceği her şey bire bir aynı. Partili milletvekillerinden farkım medyanın gücünü alarak demokratik eylem hakkımızı kullanabilmek olacak. Memleketimizde yaşanan zorlukları, sokağa kitleler halinde çıkıp, hiç bir yeri kırıp dökmeden tüm Türkiye’nin duymasını sağlamak için öncü olmak istiyorum. Partili bir vekil parti tüzüğüne uymadığı gerekçesiyle ihraç edilme korkusu yaşadığından halkın sesine kulak vermekte geri planda durabiliyor. Ancak bağımsız milletvekilinin böyle bir düşüncesi olamaz. Yeri geldiğinde partili vekilden daha çok etkin olabilir. Sürekli yasa teklifleri ve önergeler sunan, uzlaşma içinde meclisteki diğer vekillerle kaynaşıp halkın menfaatlerini kollayacak potansiyele sahip olduğumu düşünüyorum.

Meclisteki koltuk sayısı partiler için büyük önem taşıyor. Eğer milletvekili seçilirseniz herhangi bir partiden teklif geldiği takdirde tepkiniz ne olur?

Seçildikten sonra bir partinin içinde yer almanın beni seçenlere haksızlık olacağını düşünüyorum. Terör örgütünün propagandasını yapan partiler hariç tüm partilere eşit mesafedeyim. Bu teklifi ancak Kastamonu adına yaptığım hareketleri kısıtlamayacak, sesimi kısmaya çalışmayacak ve memleketime destek olacak önemli projelerinin olduğunu yazılı sunarlarsa o zaman değerlendiririm.

Seçim çalışmaları oldukça zaman alan maliyetli bir süreç, bu döngüyü nasıl sağlıyorsunuz?

Çok varlıklı bir aileden gelmiyorum. Annem, babam, kardeşim ve personellerimizle birlikte gayrimenkul sektöründe emlak alanındayız. Anadolu Yakası’nda 5. şubemizi açmak üzereyiz. Şubelerimiz aile ortaklığı içinde devam eden yapılardan oluşuyor. Kısıtlı bir bütçeyle hareket ediyoruz. Buna rağmen seçim sürecinde yaklaşık 10 kişiden oluşan güçlü bir ekip benim destekçim. Bu vesileyle de her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Kastamonu’nun hangi ilçesindensiniz?

Cide’nin Bağyurdu köyündenim.

Memleketinizin sizde bıraktığı his nedir?

Ben 1976 yılında İstanbul’da doğdum, hayatım burada şekillendi. Ancak kendimi Kastamonu’da doğan ve yaşayan hemşerilerimden daha çok memleketime ait hissediyorum. Biz İstanbul’da Kastamonu sevgisiyle büyüdük. Çocukluğumda yaz tatilimizi her sene farklı bir ilçede geçirirdik. Kastamonu’nun görmediğim bir ilçesi yoktur.

İstanbul’daki hemşeri derneklerine üyeliğiniz bulunuyor mu?

Hayır, hiç birine üye değilim.

Mecliste bizi zengin insanlar temsil ediyor

Siyasi parti ve hemşeri derneklerinde üyeliğinizin bulunmaması şu zaman diliminde sizde pişmanlık yarattı mı?

Kastamonu sivil toplum kuruluşlarının içinde yer almayışım eksiklik belki de ama bu durumu siyasi değil manevi alanda söylüyorum. Ayrıca üye olmamam demek hiç birinden haberdar olmadığım anlamına gelmez. Maalesef İstanbul’daki Kastamonulular olarak bizler Kastamonu’daki Kastamonuluları yeterince önemsemiyoruz. Birlikte eğlenmeyi, toplanmayı seviyoruz ama Kastamonu’daki hemşerilerimizin zor durumda olduğunu bile bile bir şey yapmıyoruz. Sadece Kastamonu değil bence Batı Karadeniz Bölgesi’nin temel sorunu İstanbul’da bir örgütlenme içinde olmamasıdır.

Bugüne kadar hiçbir siyasi parti teşkilatında görev almamaktan dolayı ise mutluyum. Lise yıllarımdan itibaren siyaset gündemini takip ederim. Çevremde yıllarca aktif siyasetin içinde olan tanıdıklarım var. Partilerde söz konusu mevkii yükseltmek olunca yüklü miktarda bağış yapılması gerekiyor aksi takdirde ya listeye alınmıyorlar ya da seçilebilecek sıralar gösterilmiyor. Siyasi partiler bu güne kadar maddi geliri yüksek olan kişileri seçilebilecek sıraya koymuştur. Geçmişten günümüze mecliste bizi sadece zengin insanlar temsil ediyor. Oysa meclisin en az yüzde 30’u dar ve orta gelirli vekillerden oluşmalı.

Ersan Bey biraz da özel hayatınızdan bahsedelim istiyorum… Evlimisiniz?

Evet evliyim. Kayra Ersan adında 6 yaşında da bir oğlum var.

Çocuğunuzun geleceğiyle ilgili bir plan yapıyor musunuz?

Vatanına milletine bağlı, insanlara yararlı hizmet edebilecek meslek sahibi bir birey olmasını arzu ederim.

Karakterinizin en belirgin özelliği nedir?

Normalin üzerinde merhametli olmam. Bunu Allah’ın bir lütfu olarak görüyorum. Ayrıca empati yeteneğine de sahip olduğumu düşünüyorum.

Sevmediğiniz bir huyunuz bulunuyor mu?

Eğer yapmam gerektiğine inandığım bir olay varsa, onu bitirmeden rahatlayamıyorum. Zaman kavramı ortadan kalkıyor. Bu huyum bazen beni gereksiz yere yoruyor.

Son olarak çıktığınız bu yolda seçmenlerinize mesajınız nedir?

İstanbul’da siyasi kutuplaşmalar yaşadığımız için birlik olamıyoruz. Daha önce bağımsız aday olan ama seçilemeyen hemşerilerimizin olduğunu bilerek bu yola çıktım. Hiçbir başarısızlıktan yılgınlık duymamalıyız çünkü. Bağımsız aday olarak meclise girebilirsem beni örnek alan birçok Kastamonulu vekil görebileceğiz. Vekil olarak seçilemezsem bile alacağım oy sayısının yüksekliği bir sonraki genel seçimlerde Kastamonulu birçok bireyi teşvik edecek ve ufkunu genişletecektir. Aslında alacağım her oy Kastamonuluların verdiği bir mesajdır. Her evden bir oy vererek Kastamonuluların sesini yükseltmelerini istiyorum. Eğer meclise girebilirsem benim öncülük edeceğim bir platformda uydu üzerinden yayın yapan bir Kastamonu televizyon kanalının açılmasını sağlayacağım. Bunu sağlayamazsam sürem dolmadan istifa edeceğim. Medyada sürekli yer alacak Kastamonu’nun isyanını duyurmak için yola çıktım.

10 soru 10 cevap

Türkiye? Vatan

Meclis? Siyaset

Emek? İnsan

Para? Zorunlu gereklilik

Kastamonu? Vazgeçilmezim

Kitap? Sevdiğim

Sağlık? Her şeyin başı

Anne? Hayattaki en önemli varlık

Baba? Nefesi yeten insan

İstanbul? Gurbette en rahat edilebilecek il

Röportaj: Hüseyin Karadeniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!