1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. Derin Diyaloğun Konuğu: Mehmet Kaya

Derin Diyaloğun Konuğu: Mehmet Kaya

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Murat Güven ile Derin Diyaloğun Konuğu Mehmet Kaya


Röportör: Murat GÜVEN

Çeyrek asırdır insan içinde… İnsana dair var olan nice tasa onun içinde… Hemşerisinin derdini dert eyleyip kendi hayatını ıskalama pahasına oluşturduğu çare üretme mekanizmasının mucidi adeta. Batılıların “empati” dediği; kendini karşısındaki insanın yerine koyabilme yetisi aslında onu farklı kılan. Herkes memleketini çok sevdiğini söyler ya hani… O da kelimelere sığdıramıyor memleket sevdasını, ama onunkisi yaşayan, canlı bir sevda. Kâh, İstanbul’daki Kastamonuluların profilini beynine işlemiş bir nakkaş, kâh, Kastamonu’yu köy köy bilen bir seyyah oturuyor karşımızda. Kendince geliştirdiği çözüm önerilerini sıralayan bir analist oluyor zaman zaman. Kısacası “hoş görüyor” ama “boş vermiyor” memleket meselesini.

“Yaradılanı seviyorum, yaradandan ötürü”

Murat Güven: Mehmet Bey, tüm İstanbul’da Kastamonulularca tanınan ve sevilen bir isimsiniz. Sizin için özellikle Esenler’ de Mehmet Kaya’nın haberi olmadan kuş uçmaz derler. Bu elbette sevilmenin ve itibar görmenin bir tezahürüdür. Bu çevreyi nasıl edindiniz?

Mehmet Kaya: Öncelikle övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim. “Yaradılanı seviyorum, yaradandan ötürü” diye özetleyebileceğim bu durumu genç kardeşlerimize örnek olması cihetinden biraz açayım müsaade ederseniz; Biz Kastamonulular, yıllar boyu maalesef ki ötelenmiş bir toplumuz. Hep övündüğümüz nüfus yoğunluğumuzu siyasi güce dönüştüremediğimiz için birçok yerde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmüş, hak ettiğimiz hizmeti alamamışız. Bizden önceki ağabeylerimizin açtığı STK yolunda birlik-beraberlik müessesesini işlerliğe kavuşturarak geldiğimiz nokta herkesçe malumdur. İşte bana atfettiğiniz o güzel iltifatların dile gelmesindeki en büyük etken de hemşerilerimize elimizin erdiği, dilimizin döndüğü kadar yardımcı olabilmek, hizmet edebilmektir. Bir nebze de olsa bu amaca hizmet edebiliyor, hayır dua alabiliyorsam ne mutlu bana.

İnsanlara yardımcı olabilmek nasıl bir duygu?

Hiçbir şeyle tarif edilemeyecek kadar güzel bir duygu. Bir hemşerimizin makul bir isteğini yerine getirebilmek, onun bir ihtiyacına yanıt verebilmek, karşılığında gözlerindeki mutluluğa şahit olmak paha biçilmez değerde büyük bir mutluluktur benim için.

Esenler Belediyesi Başkan danışmanı olduğunuzu biliyoruz. Buradaki göreviniz tam olarak nedir, hangi hizmet alanlarını kapsar?

Söylediğiniz gibi Esenler Belediyesi’nde danışmanlık görevini ifa ediyorum. STK’lardan sorumluyum. 2951 belediye bulunan ülkemizde Esenler Belediyesi STK danışmanlığı birimi olan tek belediyedir.

Başkan M. Tevfik Göksu ile tanışıklığınız hangi döneme rastlar, ne zamandan beri danışmanlık yapıyorsunuz?

Sayın başkanla tanışıklığımız 1991 yılına rastlar. O dönemki seçimlerde birlikte yaptığımız Kastamonu seyahatleri ve propaganda çalışmaları hafızamda hala tazeliğini korur. Aradan onca yıl geçtikten sonra kendisinin başkan olduğu bu büyük kurumda birlikte çalışıyor olmayı güzel bir tesadüf olarak görüyor, tecrübe ve birikimlerine bu kadar yakın olduğum için kendimi şanslı addediyorum. 29 Mart 2009 yerel seçimleri neticesinde seçilen Sayın başkanımız bu görevi tevdi etti, 3 yıldır birlikte hizmet ediyoruz.

Bu alanda şimdiye kadar hangi çalışmaları yaptınız?

550 dernek ile ilk bir yıl için güncelleme, yapının oluşması, belediye ile dernekler arasındaki iletişimi sağlamak için ciddi bir emek sarf ettik.

Seçimden seçime kurulan diyaloğu devamlı kılmak için karşılıklı ziyaretlerimizi aksatmadan sürdürdük. Bu sayede sağlam zeminler üzerine inşa ettiğimiz Belediye- STK işbirliğini, güç birliğini tesis ettik.

Göreve geldikten 6 ay sonra tüm yöre ve müstakil derneklerimizi, spor kulüplerimizi, diğer sivil toplum kuruluşlarını 2000 kişilik organizasyonda bir araya getirdik.

2010 yılında Türkiye’de ilk kez geniş bir çalışmanın ürünü olan Sivil Toplum Albümü’ nü hazırlayarak yayımladık. Bu albümde Esenler’de var olan tüm dernek yöneticilerini ve faaliyetlerini tanıttık. Ayrıca örnek teşkil etmesi açısından dünyadaki STK’ların gelişim süreçlerini, tarihten günümüze uzanan serüvenlerini aktardık. Belediyemiz ve ilgili STK’larla ortaklaşa Trabzon Karalahana Festivali, Rize Hamsi Festivali, Kayseri Mantı Festivali, Kastamonu Derneği ile Hasan Doğan’ı Anma Programı, Çanakkale gezisi, Erzurum’un Kurtuluşu, Bayburt’un Kurtuluşu, Dünya Kırşehirliler Günü, Malatya Kayısı Festivali ve daha yüzlerce organizasyona imza attık.

Geçtiğimiz Ramazan ayındaki iftar organizasyonunuz da çok ses getirmişti değil mi?

Evet. 10 km’lik bir alanı kaplayan, dünyanın en uzun ve en kalabalık iftar organizasyonunu STK’larımız ile ortak düzenledik, 30.000 STK üyesi iftarımızda bizimle birlikte oldu. Ramazan aylarında yöre buluşmaları düzenledik. Yöre derneklerimize ayrı ayrı stantlar vererek onların kültürlerini Esenler’de yaşattık. Türkiye İftarda Buluşuyor adlı iftar programını düzenledik. 40 ilin yemeklerini bu iftar ile tanıttık. Sivil Topluma Hesap Veriyoruz projesi ile bize müracaat eden derneklerimize giderek bu programları organize ettik.

“Esenler’de 40 bin Kastamonulu yaşıyor”

Gelecekte uygulamayı planladığınız yeni projeleriniz var mı?

2013 Ocak ayından itibaren bir ili temsil eden tüm dernekleri ile bir araya gelerek, köy odalarını yaşatacak ve hatırlatacak programlar yapacağız.

Anadolu Meclisi adı altında bir meclis oluşturacağız. Dernek başkanları düzeyinde Çanakkale, Bursa, Edirne, Safranbolu ve Kastamonu gezilerinde bulunacağız, bu gezileri her yıl farklı illere taşıyacağız.

Dernek Başkanları ile Boğaz turu yapacağız. Her günü ayrı yörenin deniz fıkraları ile taçlandıracağız. 2013 yılında parklarımıza Anadolu’da yetişmiş ve Anadolu tarihinde büyük yer edinmiş kahramanların ve devlet büyüklerinin isimlerini vererek park açılışları düzenleyeceğiz. Dernekler arası bilgi, ses ve kültürel yarışmalar düzenleyecek, ödüller vereceğiz. 2014 yılı ile ilgili projelerimiz ise her yıl olduğu gibi Esenler’de yaşayan Anadolu Meclisini toplayarak onlarla ortaklaşa projeler yürüterek, çıkacak sonuçları kamuoyuna aktaracağız. Esenler Belediyesi’nde topluma ışık tutan, halkı birleştiren ve bütünleştiren hayata dair ne yapılması gerekiyorsa bunları önce projelendirecek, sonra uygulayacağız.

Esenler’de toplam kaç Kastamonulu yaşıyor?

İlçemizde nüfus yoğunluğu olarak ilk sırada Devrekâni, ikinci sırada Tosya, üçüncü sırada Abana olmak üzere toplam 40.000 Kastamonulu ikamet ediyor. Bu rakamla Kastamonu burada Malatya’dan sonra en yoğun nüfusa sahip ildir. İlk üç sırayı saydığım ilçelerimiz almakla birlikte Kastamonu’nun hemen her ilçesinden hemşerilerimizi Esenler’ de görmek mümkündür.

Esenler’ de sorumlu olduğunuz birimi ilgilendiren kaç dernek var?

Esenler ilçe sınırları içinde kurulmuş ve halen faal durumda olan 550 dernek mevcuttur.

Bunların kaçı Kastamonu derneğidir?

Bu 550 derneğin 40’ı Kastamonu derneğidir.

“Sevinçten resmen ağladım”

Esenler Kaymakamının Kastamonulu olduğunu biliyoruz (Nazım Madenoğlu) burada başka hangi bürokratlar Kastamonuludur?

Sayın kaymakamımız Nazım Madenoğlu’nun (Taşköprü) yanı sıra, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Bayram Ercan (Çatalzeytin), ilçemiz ve çevre ilçelere hizmet veren Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhittin Taşkapılı (Taşköprü) başta olmak üzere Esenler’ de hatırı sayılır makamlarda hemşerilerimiz görev yapıyor.

Bakınız burada hemen aklıma gelen, geçen gün yaşadığımız bir hadiseyi nakledeyim; Yıldız Teknik Üniversitesi Konferans Salonu’nda Öğretmenler Günü münasebetiyle bir toplantı düzenledik. O toplantıda kürsüye çıkan 4 konuşmacı vardı ve bunların 3’ü Kastamonuluydu; Kaymakam bey, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ve AK Parti Esenler İlçe başkanımız… Bundan duyduğum gururu kelimelerle izah etmem mümkün olamaz. Sevinçten ağladım resmen.

AK Parti ilçe başkanı demişken; Esenler AK Parti ilçe başkanının Kastamonulu olması bir avantaj mıdır?

Avantajdır elbette. İlçe başkanımız Av. Sayın Umut Özkan ile birlikte güzel çalışmalara imza atıyoruz. Bu makamlardaki hemşerilerimizin çoğalması demek, daha kaliteli, daha üstün hizmetlerin hemşerilerimize ulaştırılması demektir.

Kastamonulular açısından Esenler Belediye Meclisindeki durum nedir?

Belediye Meclisimizde benimde aralarında olduğum toplam 6 Kastamonuluyuz; Av. Umut Özkan, Ekrem Acar, Salim Mıstaçoğlu, Resul Yıldız, Fevzi Başoğlu, Mehmet Kaya.

Kastamonu sizin için ne ifade eder?

Kastamonu demek, benim için tüm benliğimi saran sonsuz bir aşk demektir.

Sonsuz aşkla sevdiğinizi söylediğiniz Kastamonu’da, ilçeniz Çatalzeytin’de, örneğin Belediye Başkanı olarak görev almayı düşünüyor musunuz?

Hayır, yakın gelecekte öyle bir düşüncem yok. Çünkü oralarda bu görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan arkadaşlarımız zaten var. Bizler burada kalarak, buradaki güçlerimizi birleştirerek memleketimize çok daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.

Siyasi anlamda hedefleriniz neler, 5 yıl sonra, 10 yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz?

Elbette herkesin hedefleri olmalı ama inanın kendime siyasi hedefler koymuyorum. Hedefim daha fazla hemşerime ulaşmak, daha çok faydalı olabilmektir. Ben yıllarca hep sahne arkasında oldum. Gerek sunum ve medya alanında, gerek STK’larda, gerekse siyasette hep hemşerilerime faydalı olabilmek için uğraş verdim. Hiçbir göreve talip olmadım, hep bazı görevlere layık görülerek bulunduğum aşamaya geldim. Bundan sonrası için de kendi adıma her hangi bir mevki-makam beklentisi içinde olmaktan ziyade, hemşerilerime daha fazla nasıl hizmet edebilirim düşüncesiyle hareket edeceğim.

Hemşerilerinize, özellikle gençlere neler tavsiye edersiniz?

“Hasan Doğan’ın yeri doldurulamaz”

Gençleri önemsiyorum. Elimden geldiği kadar bizlerin yerini dolduracak gençler yetiştirmeye özen gösteriyorum. Özellikle gençlerimize tavsiyem; kendilerini iyi yetiştirsinler. Doğru zamanda, doğru kişiyle, doğru hedeflere yönelsinler. Zaman çok değerli bir kavram boş işlerle uğraşarak zaman kaybetmemek, boşa kürek çekmemek lazım. Geleceği inşa etmeyi vaat eden siyasi oluşumların içinde yer almak, kadrolaşmak lazım.

İstanbul’daki üst düzey Kastamonulularla iyi ilişkiler içindesiniz. Peki, maddi ve makamsal anlamda belli yerlere gelmiş Kastamonuluların memleketleri ve hemşerileri için faydalı olduklarını düşünüyor musunuz?

Büyüklerimiz, ağabeylerimiz ekseriyetle hemşerilerine sahip çıkmaya, memleketlerine faydalı olmaya çalışmaktadırlar. Dediğiniz gibi hepsiyle iyi ilişkilerimiz var. Ancak Hasan Doğan’ın yeri bende ve tüm Kastamonulularda bir başkadır. (Gözleri doluyor) Hasan Doğan benim için dündü, bugündü, yarınlardı, gelecekti. Herkes tarafından çok sevilen Hasan ağabeyimiz maalesef aramızdan çok erken ayrıldı, yeri doldurulamaz.

Geçtiğimiz aylarda onun manevi şahsı etrafında bir araya gelerek oluşturduğumuz sevgi çemberiyle anma toplantısı düzenledik, orada da gördük ki ne çok seveni varmış. Saygıyla ve minnetle anıyorum, Allah mekânını cennet eylesin.

Mehmet Kaya kimdir?

1967 Çatalzeytin’de doğdu. İlkokulu Karabük Mehmet Akif İlkokulunda orta öğrenimini Kastamonu yatılı İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı.

Askerlik görevi öncesi Kastamonu’nun muhtelif amatör kulüplerinde futbol oynadı. İş hayatına 1987 yılında Çatalzeytin Orman İşletmesi’nde başladı.

1989 yılında askerlik vazifesini bitirip memleketine dönen Kaya, 1991 yılında geldiği İstanbul’da alçı-dekorasyon üzerine çalışmaya başladı. Genç yaşta edindiği sosyal çevre ve yardımlaşma arzusuyla kendisini STK’ların içinde bulan Mehmet Kaya, sırasıyla; Esenler Kas-Der Yönetim Kurulu Üyeliği, Merkezi Sultan Gazi’de bulunan Çatalzeytin Dernek Başkanlığı, Kas-Der Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı, Kastamonu Dernekler Federasyonu Kurucular Kurulu Üyeliği Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği, bir dönem Karabük Spor Yönetim Kurulu Üyeliği, İki dönem Kastamonu spor Yönetim Kurulu Üyeliği, Esenler Kas-Der kuruculuğu, Gaziosmanpaşa Kas-Der Yönetim Kurulu Üyeliği, Star ve TRT’de Stüdyo Program Yönetmenliği, sayısız organizasyonda sunuculuk-operatörlük yapmıştır.

Halen sürdürdüğü görevler arasında, İstanbul Süper Amatör Küme takımlarından İMES İstanbul Kastamonu Spor Yönetim Kurulu Üyeliği, AK Parti Esenler İlçe Başkan Yardımcılığı ve Esenler Belediye Başkan Danışmanlığı yer almaktadır. Mehmet Kaya evli ve 3 çocuk babasıdır.

Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!