Ayhan Aslan tarım politikalarını değerlendirdi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki tarım politikalarını değerlendiren KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan,çiftçinin mutlaka üretimde kalmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Tarımın Türkiye’nin vazgeçilmez 3. büyüme sektörü olduğuna dikkat çeken KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan, çiftçinin mutlaka üretimde kalmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Tarımın kilit noktasının hayvancılık olduğunu ifade eden Aslan, mevcut politikaların geliştirilmesinin önemi vurguladı.

Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz’in Türkiye’deki tarım politikaları ile ilgili görüşlerini aldığı Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Genel Başkanı Ayhan Aslan, hayvancılıkla birlikte gelişen tarımın ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekerek, “Tarım Türkiye’nin vazgeçilmez 3. büyüme sektörüdür. Tarımın kilit noktası hayvancılıktır. İngiltere’de yaptığım gözlemler sonucunda Londra hariç her bahçede yaklaşık 10 tane büyük baş hayvanın bulunduğunu tespit ettim. Hayvanlar için bir baraka ve su yalağı dışında ekstra maliyete girilmemiş. Hayvanlar otladıktan sonra akşam kendileri barakaya dönüyor. Bu uygulama bizim ülkemizde özellikle İstanbul çevresindeki araziler için çok uygun. Uygulamayla şehir haklının ekonomik açından kalkınmasına destek olunmasının yanı sıra tarlalardaki ürünler için organik gübre temini de sağlanmış olur. Almanya’da da durum aynısıdır. Şehrin yanında ormanlar, ormanların arkasında fabrikalar ve tarım arazileri vardır. Buralarda yine hayvan çiftlikleri vardır. Şehir ancak böyle büyür.” dedi.

Tarım politikalarının iyi kurgulanması gerektiğini belirten Ayhan Aslan, “ Türkiye’de enflasyon ne zaman yükselse domateste don oldu. O yüzden yükseldi derler. Bizim tarım politikalarımızın çok iyi kurgulanması gerekir. Don olayının çok yaşandığı özellikle yüksek yerlere bitki ekmeyerek daha kuytu yerlere ekerek bunu önleyebiliriz. Biz, enflasyonumuzu domatese bibere bağlarsak bundan çok zarar görürüz.” diye konuştu.

Şeker pancarı ekiminde kotalar kalkmalı

Kastamonu’nun tarım ve hayvancılığa elverişsiz olduğu yönündeki iddiaları asılsız olarak nitelendiren Aslan konuşmasında, “Mesela Kastamonu’da tropikal meyvelerden olan kivi iki vadinin arasında üretilebiliyor. Kastamonu’da soğuktan dolayı hayvan yetişmez deniyordu. Aslında böyle bir şey yok. Hayvanlara kolay kolay bir şey olmaz. Zaten Kastamonu iklimi karasal iklim, sahillerdeki gibi hissedilen sıcaklık daha yüksek olur. Buradan sağlanan doğal gübrelerle bitki yetişmez denen tarlalar daha verimli olur. Biz sarımsağımızı aynen koruyarak yanına şeker pancarı, ceviz, elma, fındık gibi diğer bitkileri ekmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.

Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz’in Kastamonu Şeker Fabrikası’nın kapatılma noktasına geldiğini hatırlatması üzerine ise KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan şunları söyledi: “Devlet şeker pancarı ekimi konusunda kotaları kaldırarak çiftçiye destek olmalıdır. Ancak bu sayede gıda fabrikalarına mısır şurubu yerine şeker pancarından üretilmiş şeker yollayabiliriz. Kastamonu’daki şeker fabrikasının kapatılmasının aksine revizyon ile daha verimli hale getirmeliyiz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!