İstamonu Yazarlar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. İnancın Gölgesinde Kastamonu-2

İnancın Gölgesinde Kastamonu-2

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İnsanların ikamet edip çalıştıkları ve her zamanki ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek, kutsal saydıkları dini ve kültürel mekânları, eserleri görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı geziler genel olarak “inanç turizmi” olarak tanımlanmaktadır.

Kastamonu, inanç turizminin ülkemizdeki önemli merkezlerinden birisidir ve son zamanlarda bu amaçla şehre gelen ziyaretçi sayısı hızlı bir artış göstermektedir.

Her sene mayıs ayının ilk haftasında geleneksel “Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası” kutlanmaktadır. Düzenlenen etkinlikler arasında önemli tarihi ve dini mekânları ziyaret edilmekte, paneller, sergiler, konserler yer almakta.  Geleneksel hâle gelen bu faaliyetlere sadece şehir içinden değil, diğer illerden gelen ziyaretçiler büyük ilgi göstermekte ve Kastamonu’nun bilinip tanınmasına vesile olmakta. Bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür borcumuz var.

İl merkezi ve ilçelerimizde yazılı kaynak ve alan araştırmalarında çok sayıda türbe tespit edilmiştir. Halkın türbe ziyaretlerinde batıl itikatlardan ve alışkanlıklardan uzak bir duruş sergilediği görülür. Türbelerin avlusundaki ağaçlarda, buralara bağlanan bezden, çaputtan, yakılan mumlardan iz yoktur. Her türbenin duvarında İslam dininde batıl inançların olmadığı belirten yazılar asılıdır.  Dileği olanlar din büyüğünün huzurunda Allah’tan yardım ister onlara saygıda kusur etmez.

Yöre türbelerinde yatanlar ailenin de en büyük kişisi gibi saygıyla kabul görmekte olup nikâh, sünnet düğünü, hac yolculuğu, askere gitme gibi hayırlı işlere başlarken aile büyüğünün yanında en yakın türbeye özellikle Şeyh Şaban-ı Veli’ye gidilerek hayır duası edilerek ayrılmak geleneksel bir adet halini almıştır.

Özellikle Şeyh Şaban-ı Veli’nin Anadolu’nun büyük evliyalarından birisi olduğu inancıyla halk kendisine geniş bir coğrafyada hüsnü kabul göstermiş, sevilip sayılmıştır. Onun adıyla anılan külliye bugün sadece yurtiçinden değil yurtdışından gelen çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca Hepkebirler Camii’nin batı tarafında medfun bulunan sahabeden olduğu kabul edilen Kaysül Hemdan Hazretleri ile Benli Sultan, Aşıklı Sultan, Abdülfettah-ı Veli, Ahmed-i Siyahî, Müfessir Alaeddin gibi zatların isimleri yörelerinin dışına çıkmıştır.

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!