İstamonu Yazarlar
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. İş mi yok, eleman mı?

İş mi yok, eleman mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hane halkı İşgücü İstatistiklerine göre, geçen yıl 2 milyon 615 bin olan işsiz sayısı, 186 bin artarak 2013 yılında 2 milyon 801 bine ulaştı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin, 1 yılda 1 milyon 157 bin kişiye istihdam yarattığını belirterek, işsizlik rakamlarının, insanlar işlerini kaybettiği için değil, daha fazla insan istihdam pazarına girdiği için arttığını ifade etti.

Diğer taraftan işverenlere göre ise iş var, ama istenilen eleman yok.

Hem eleman yok hem de iş yok, ortada bir çelişki mevcut.

Her şeyin başında Türkiye’de uzmanlaşmış kadrolar eksik. Ne iş olsa yaparım düşüncesiyle yola çıkan adaylar, hiçbir işi tam yapamıyorlar.

Ekonomi biliminde “gizli işsizlik” diye tanımlanan, genelde kamu alanlarında gereksiz kadrolaşmalarla oluşturulmuş, bir kişinin yapabileceği bir iş için birden fazla kişinin istihdam edilmesiyle oluşturulan işsizlik türü de var.

 

İş için doğru eleman da yok.

 

İş verenler kaliteli, inisiyatif kullanabilen, vizyon sahibi, fikir üretebilen, kendine güveni tam olan gençleri bulamamaktan şikayetçi.

İşsizliğin büyük kısmını oluşturanların üniversite mezunu olması ise bir yerlerde bir şeylerin yanlış yapıldığını düşündürüyor.

Yükseköğrenim görülen alan ve buna bağlı olarak yapılan meslek seçimleri ne kadar doğru? Her üniversite yeterli eğitimi verebiliyor mu?

Örneğin Dış Ticaret mezunu birinin eğitim gördüğü sürede İngilizce eğitim almaması çok manidar.

Sizce, İngilizceyi mükemmel düzeyde bilip işsiz kalan ne kadar eleman vardır?

Yurt dışında işsiz kalma oranı %0 olan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünü Türkiye’de okuyan birinin kendi alanında iş bulma olasılığı neredeyse %0.

Gazetecilik ve enformasyon, sanat, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma ile imalat ve işletme alanları işsizlik oranının ortalamanın üstünde olduğu alanlar olurken, güvenlik hizmetleri, sağlık, hukuk ve veterinerlikte işsizlik oranı ortalamanın oldukça altında kalıyor.

İletişim Fakültesi mezunlarının işsiz kaldığı aynı ortamda Sağlık lisesinden yeni mezun olan kişi minimum bin 400 TL ile işe başlayabiliyor.

Yapılan araştırmalarda üniversite öğrencilerinin iş bulamamalarının en önemli sebebi istedikleri işi bulmadıkları için çalışmadıkları yönünde.

Yeni mezun olanların devlet memuru olmak isteyip özel sektörü tercih etmemeleri de işsizliğin sebepleri arasında.

Nasıl iş bulurum diye düşünen gençlere uzmanların tavsiyesi şöyle;

Hangi iş kolunda olursanız olun, pozitif olmanız ve etrafa pozitif enerji vermeniz gerekiyor. İşverene katma değer verecek biriyseniz işsiz kalmanız zordur.

Bu arada eğer birtakım özellikleriniz varsa bunları muhakkak karşı tarafa yansıtmalısınız. Bunun için ilk imkân, özgeçmişiniz olacaktır.

Mülakatlara da iyi hazırlanıp, kendinizi çok iyi ifade edebilmeniz şart. Bunun için alıştırmalar yapın. Gerekirse bazı iş görüşmelerine sadece tecrübe olması için gidin. Başvurduğunuz firmayı çok iyi tanıyın ve hakkında araştırma yapın.

Boş zamanlarınızda kariyerinizi geliştirmek için uzmanlık alanınız üzerine eğitimlere ve seminerlere katılın.

İş kolunuzda araştırmacı olun. Yaptığınız araştırmaları yazın ve yazdıklarınızı bir yerlerde yayınlatmaya çalışın. Eğer imkânınız varsa kendinize ait bir web sayfası yapın. Tanıtımınızda oldukça etkili olacaktır.

 

Şunu da unutmamak gerekir ki, iş demek sadece birilerinin yanında çalışmak değildir. Sizler de kendi ufak işlerinizi kurabilirsiniz. Bunun için leasing şirketlerinden destek alabilirsiniz. Ya da ilginç bir iş fikriniz varsa bunu, şirket yöneticilerine ve patronlarına çekinmeden gönderin ve destek isteyin.

Hiçbir iş yapamıyorsanız, evde part-time işler oluşturun. Örneğin düşük fiyatla firmalara İngilizce tercümeler yapın. Böylece İngilizcenizi de geliştirebilirsiniz. İlkokul veya lise öğrencilerine dersler verin. Vereceğiniz ders ya da seminer, uzmanlık alanıza paralel olarak çeşitli profesyonel gruplara da olabilir. Uzmanlık alanınız üzerine ücretli danışmanlıklar yapın. Web sayfası yapmayı öğrenip, küçük firmalara web sayfası yapın. Avrupa Birliği’nin çeşitli projeleri var. Bunları araştırın ve proje hazırlayın. Ya da AB projelerini kazanmış projelerde gönüllü çalışarak tecrübe kazanın.

Aslında buna benzer pek çok şey yapılabilir.

 

İstemek inanmayı, inanmak gelişmeyi, gelişmekte başarıyı getirir.

Türkiye’de çeşitli sebeplerle İşsizlik olduğu gerçek ama işsiz olanların ne kadarı gerçekten iş istiyor düşünmek gerek…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!