6-12 ŞUBAT
6 Şubat 2012: Tiyatro ve sinema oyuncusu Baykal Kent yaşamını yitirdi.
1943’te İstanbul’da doğan sanat hayatına tiyatro oyunculuğuyla başlayan Kent, 1963 yılından itibaren sinema filmlerinde figüran olarak görev aldı.
Daha çok komedi ağırlıklı filmlerin komik tiplemesi olarak rol alan Baykal Kent, 25 yıl boyunca Ferhan Şensoy’un Orta Oyuncular kadrosunda sahneye çıktı.
1987 yılından sonra faal sinema çalışmalarını azaltan Baykal Kent, özel kanalların açılmasıyla birlikte televizyon şovları ve komedi dizilerinde çalışmaya başladı.
Sanat hayatının 50. yılında yerleştiği Bursa Büyükşehir Belediyesi Fethiye Dörtçelik Huzurevi’nden ayrılarak bir evde yaşadığı öğrenilen Kent, 24 Ocakta rahatsızlanması sonucu Bursa Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakım servisinde tedavi gören Kent,6 Şubat günü sabah saatlerinde 69 yaşında vefat etti. Sanatçı 7 Şubat 2012 tarihinde İstanbul Ortaköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.
7 Şubat 1984: Türkiye’de, ithal edilen ilk Mercedes binek otomobilleri,11 milyon liraya satıldı Arabalar daha Türkiye’ye getirilmeden müşteri buldu.
8 Şubat 1991: 81 şair savaşa karşı birer dize yazarak hazırladıkları ortak şiiri yayınladılar.
Körfez Savaşı’nın gündemde olduğu günlerde 81 Türk şairinin birbirinden bağımsız olarak yazdıkları dizelerin kurgulanmasıyla gerçekleştirilen “Barış için Dizeler” 8 Şubat 1991’de düzenlenen bir toplantıyla dile getirildi. Dizeler, Orhan Alkaya ve Refik Durbaş tarafından kurgulanmıştı.
8 Şubat 1951: Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, pilot olarak Kore Savaşı’na katılmak için başvuruda bulundu Sabiha Gökçen’in bu girişimi batı basının da geniş bir biçimde yer aldı Ancak Gökçen’in bu isteği Amerikan ordusunda kadın pilot bulunmaması nedeniyle gerçekleşemedi.
8 Şubat 1921: Büyük Millet Meclisi tarafından Antep’e gazilik ünvanı verildi. Antep şehrinin adı Gaziantep oldu.
9 Şubat 1975: Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (TRT) düzenlediği Eurovision Türk Hafif Müziği Şarkı Yarışması finali sonuçlandı. Semiha Yankı’nın “Seninle Bir Dakika” adlı parçasıyla Cici Kızlar’ın “Delisin” adlı parçaları birinciliği paylaştı. Bu durumda kura çekildi Semiha Yankı Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.
9 Şubat 1588: Minarelerde kandil yanmaya başladı
9 Şubat1968: Türkiye’de ilk kadın trafik polisi göreve başladı. Türkiye’nin ilk kadın trafik polisi Fikrîye Yavuz, görev yaptığı Beşiktaş Trafik Şube Müdürlüğü tarafından ilk görev yeri Eminönü’ne gönderildi.
9 Şubat: Dünya sigarayı bırakma günü
Sigarayı bırakmaya karar vermek bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacakları bir sorundur. Her şey karar vermeyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteleme, sonunda mecbur olarak bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olurlar. Dünya sigarayı bırakma günü, sigarasız günü, mücadele günü gibi özel tarihler bu karar günü için iyi uyaran olurlar.
10 Şubat 1993: “Yorgun Savaşçı” filmi Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nda (TRT) yayına girdi. Film devlet televizyonu tarafından çekilmiş, ancak siyasi ve askeri otorite tarafından imhasına karar verilmiş ve 1983 yılında yakılmıştı. Kültür Bakanı Fikri Sağlar filmin yakılmaktan kurtulan tek nüshasını buldurttu ve yayına soktu.
11Şubat 1959:Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan ve Kıbrıs adası üzerinde bağımsız bir Kıbrıs devleti kurulmasını amaç edinen ZurihAntlaşması imzalandı.
Yunanistan ve Türkiye başbakanlarının yaptığı antlaşmada, kurulacak bağımsız Kıbrıs devletinin uluslararası konumunun ve anayasasının dayandırılacağı temel ilkeler kararlaştırıldı. Alınan ilke kararlarıİngiltere’ye
bildirilmeden açıklanmadı. İngiltere’nin antlaşmaya bazı hükümler eklemesi sonucu Ada’nın statüsü belirlenirken, 19 Şubat 1959’da yapılan Londra antlaşması ile alınan kararlar geçerlik kazandı.
12 Şubat 1920: Maraş’ın kurtuluşu.
Fransız işgalindeki Maraş’ta 30 Ekim 1919 Cuma günü Fransız askerlerinin kadınlara saldırdıklarını gören Sütçü İmâm, tabancasına sarılarak birkaçını yere sermiş, diğerleri de kaçmışlardı. Bu hadiseden sonra Maraş, ayağa kalkmış ve mücadele alevlenmişti. Bu mücadele 12 Şubat’ta düşmanın Maraş’tan sürülmesine kadar devam etti. TBMM 7 Şubat 1973’te Maraş’a “Kahramanlık” unvanı verdi.
PEYZAJ DİYORKİ
Çim alan bakımını ve bahçe bakımınızı ihmal etmeyin…
Şubat ayı çim bakım işlemlerinin yavaş yavaş başladığı bir zaman dilimidir. Bu ay içerisinde çim alan üzerinde ilaçlama yapılabilir. Şubat ayı sonunda zemini hazırlanan alana ekim işlemi gerçekleştirilir.
Şubat ayı içinde bahçe bakımında yapılması gerekenler:
· Ayın sonuna doğru çit bitkilerinin budanması
· Yeniden düzenlenecek alanların belirlenmesi
· Kış gübrelemesi yapılmadıysa yapılması
· Eğer güller ocak ayında budanmamışsa budanması
Hazırlayan : Gözde YÜKSEL
Bu yazı içeriğinin tüm hakları www.istamonu.com ve GAZETE İSTAMONU’ya aittir. İzinsiz yayınlayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.