Gökyüzünün başka rengi de varmış!
Geç fark ettim taşın sert olduğunu.
Su insanı boğar, ateş yakarmış!
Her doğan günün bir dert olduğunu,
İnsan bu yaşa gelince anlarmış.
Yukarıda ki dizeler Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.” Şiirinden bir alıntı.
Ve Türkiye yaş ortalamasını baz aldığımız da Tarancı’nın bahsettiği yaş sınırına yakın ve üstü 50 milyon insanımız var…
Gelecekten emanet aldığı çevreyi korumakla yükümlü 50 milyon insan…
Yaşadığımız dünyada geride bırakabileceğimiz çocuklarımızın ve gelecek nesillerin güzel bir yaşam sürmesi açısından bugünden küçük adımlarla da büyük sonuçlar elde edilebileceğimizin farkında olmamız gerekir diye düşünüyorum
Gündelik işlerimiz de çok zaman farkında olmadan çevreye zarar verdiğimizi de düşünmekle yükümlüyüz. Ev ve işyerimizde her gün mutlaka karşılaştığımız ve çevreyi etkileyen bu atıkların geri dönüşümü noktasında zaman kaybetmeden çözüm üretme yoluna girmemiz gerekmektedir.
İşte çok zaman göz ardı ettiğimiz atıklar:
· Bitkisel Yağlar
· Ambalaj Atıkları
· Atık Piller
· Elektrik ve Elektronik Atıkları
· Ömrünü Tamamlamış Lastikler
Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 1,5 milyon ton Bitkisel Yağ tüketilmekte. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 bin ton civarında kızartmalık atık Bitkisel Yağ oluştuğu tahmin ediliyor.
1 litre Bitkisel Atık Yağ 1.000.000 litre içme suyun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise kanalizasyon hatlarında büyük ölçüde zarara sebebiyet vermekte. En belirgin zararlarından birisi de kanal çaplarının daralmasına bağlı olarak tıkanmalara neden olmaktadır.
Atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılması esastır. Kullanılmış kızartmalık yağlar yaygın olarak sadece Biyoelektrik üretiminde kullanılabilirliğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Peki, en basit ne yapabiliriz.
Kullanılmış kızartmalık yağları diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kap içinde depolamalı. Kullanılmış kızartmalık yağları, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara dökmemeli. Bu yağları kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına vermeye özen göstermeli.
Örneğin “Bitkisel Atık Yağların kontrolü Yönetmeliği” kapsamında Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyelere 2008 yılından itibaren kullanılmış kızartmalık yağların hanelerden toplanması için gerekli sistemi kurmak, halkı bu konuda bilgilendirerek atık yağ toplama faaliyetlerini 2008 yılı itibariyle başlatmakla ilgili olarak görev ve yetki verilmiştir. Siz de biriktirdiğiniz bu yağlarla ilgili bulunduğunuz ilçenin belediyesinden yardım alabilir. Kapınıza kadar gelmelerini sağlayabilirsiniz.
Toplumsal duyarlılık veya bilinç; içinde bulunduğumuz ve yaşantımızı sürdürdüğümüz dünya ile bu dünyada yaşadığımız olaylarla ilişki kurmayı ve en önemlisi bu konuda sorumluluk almayı gerektiren bir erdemdir.
Suya attığımız küçük bir taşın etkisinin halka halka yayılarak genişlemesi gibi, pozitif veya negatif etki yaratan sosyal davranışlar da dalgalar halinde büyüyerek yaygınlaşır ve bizi bir şekilde etkiler.
Yaşadığımız dünya da sadece kendimiz değil, başka canlılarında da yaşadığını biliyor olmakla birlikte bugünden küçük adımlarla da büyük sonuçlar elde edilebileceğimizi unutmayalım.
Sevgiyle ve çevreyle kalın…