featured

Temel Amaç Tedavi Değil Önleme Olmalı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araçlı Prof. Dr. Erol Kısmet hastalıkları önleyici sağlık çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Temel hedefimiz sağlıklı çocukların doğması, sağlıklı bireylerin yetişmesi üzerine belirlenmeli.” dedi.

Biruni Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Billim Dalı Başkanı,İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e sağlık alanındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Hastalıkları önleyici sağlık çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erol Kısmet, “Tıpta esas amaç tedavi üzerine olmamalı. Temel hedefimiz sağlıklı çocukların doğması, sağlıklı bireylerin yetişmesi üzerine belirlenmeli. Sağlık politikalarında hastalık meydana gelmeden önlenme konusu önem taşıyor.” dedi.

Devlet hastanelerinin kalite ve fonksiyonelliğinin artırılması gerektiğine işaret eden Araçlı hekim Erol Kısmet, “Salgın vesilesiyle Türkiye’deki sağlık sektörü dünya ile kıyaslandığında önemli bir ivme kazandı. Eskiye nazaran eğitimde ve binaların fiziki şartları anlamında çok iyi bir konumdayız. İlerlemeler çok iyi ama yeterli değil. Ülke genelinde devlet hastanelerimizin hepsinde özelleşen üst düzey hastanelerde yapılan işlemler gerçekleştirilebilmeli.” diye konuştu.

Prof. Dr. Erol Kısmet, aşı çalışmalarının önemine dikkat çekerek “Öğrencilerimize temel amacımızın muayene edip reçete yazmaktan ibaret olmadığını öğretiyoruz. Bizim temel amacımız sağlıklı çocuklar yetiştirmek; aşı süreçlerinden genel sağlık taramalarına kadar sağlam çocukları kontrol edebilmek ve hastalıkları erken teşhis edebilmek. Tedavileri çok pahalı olan genetik hastalık kistik fibrozis gibi SMA’nın da önlenmesi için evlenecek çiftlerde tarama testleri başladı. Böylece risk faktörleri tespit edilip, doğum öncesi tedbirlerle tedaviye ihtiyaç ortadan kalkacak. Hastalıkların önlenmesi süreçlerinde aşı çok önemli. Günümüzde koronavirüse karşı yapılan aşı çalışmalarına çip takılıyor diye reddeden bir kesim var. Bu algının yenilmesini sağlamak şart.” dedi.

Hastanelerin hizmet kalitesi artırılmalı

Devlet hastanelerinin kalite ve fonksiyonelliğinin arttırılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Erol Kısmet “Salgın vesilesiyle Türkiye’deki sağlık sektörü dünya ile kıyaslandığında önemli bir ivme kazandı. Eskiye nazaran çok iyi bir konumdayız. Hastanelerin fiziki şartları iyileşti; depreme dayanıksız binalar, 20 kişinin aynı yerde kaldığı koğuş tipi sistemler artık yok. Ancak fonksiyonellik, kalite ve verilen hizmetin üst düzeyliği açısından sıkıntılarımız devam ediyor. Elbette ki güzel çalışmalar yapıldı. Misal; Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde salgın öncesi günlük acil vaka sayısı 2 binin üzerindeydi. Bu hastaların yüzde 1’i göğüs ağrısıyla gelse kardiyoloji anjiyo yapılabilecek imkan yoktu. Şimdi kalp damar cerrahisi en büyük ameliyatları yapıyor, kardiyolojisi var. O yoğunluğa rağmen çocuk yoğun bakım ünitesinin olmaması büyük bir eksiklikti, bu giderildi. İlerlemeler çok iyi ama yeterli değil. Ülke genelinde devlet hastanelerimizin hepsinde özelleşen üst düzey hastanelerde yapılan işlemler gerçekleştirilebilmeli.” diye konuştu.

Yeni neslin fırsatları fazla

Sağlık eğitiminde gelişmeler doğrultusunda öğrencilerin uzmanlık eğitimi almadan tecrübe sahibi olduğunu anlatan Kısmet, “Sağlık eğitiminde yeni neslin fırsatları çok fazla. Örneğin dersimizde maketlerin üzerinde kalp seslerinin normallerini ve anormallerini gösterebiliyoruz. Hangi hastalıkta, hangi kalp sesininim duyulacağı, kalp kapağında bozukluk tıkanıklık, darlık varsa olan ses, çocuğun kalbi doğuştan delikse çıkardığı ses gibi geniş bir alanda hem görsel hem de dinleyerek bilgi sahibi olabilme imkanları var. Böylece çocuk doktoru olmadan pratisyenken bile vaka hakkında tecrübeleri oluyor. Bizim böyle bir şansımız yoktu.”

Genel sekreterliğin kaldırılması faydalı olmadı

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği biriminin kapatılması sonrası aksamalara hızlı müdahalenin gecikebileceğini kaydeden Prof. Dr. Erol Kısmet şu değerlendirmeyi yaptı: “Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin kaldırılması uzun dönemde pek faydalı olmadı. İstanbul gibi büyükşehirlerde çok faydalı bir oluşumdu. Ne kadar iyi niyetli, çalışkan, istekli olursanız olun bir kişinin yüz tane hastaneyi işletmesi zor. En azından her gün bir hastaneye randevu verseniz yüz gün sürer. Genel sekreterlik iş yükünü bölüyordu; altı koordinatörlük bir de koordinatör vardı. Bir yerde olan hizmet ve sağlık personeli ihtiyacı aksama olmaması adına başka yerden tamamlanabiliyordu. Şimdi tahmin ediyorum ki işler bu kadar kolay yürümüyordur. En azından bir kişinin üzerinde bu kadar yük olduğu zaman o kişi onun altında ezilir.”

Araç nüfusuna kayıtlı Erol Kısmet 1965’te doğdu. 1989’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesini bitirdi. 1996’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 2000’de Çocuk Onkolojisi Uzmanı oldu. 2005’te doçentlik unvanını aldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden 2010’da emekliye ayrıldı. 2011-2014 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde profesör olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Başkanlığı görevinde bulundu. 1965 yılında doğduğu İstanbul Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 tarihinde başhekim olarak göreve başladı ve aynı yerde hastane yöneticisi olarak görev yaptı. 2016’da başladığı İstanıbyl Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Koordinatör Genel Sekreterliği görevini genel sekreterlik yapılanmasının sona erdiği 2018 tarihine kadar sürdürdü. 2018’den itibaren Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilimdalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Haber: İSTAMONU I ÖZEL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!