Hüseyin Karadeniz ile SÜRMANŞET’in Konuğu: Hüseyin Kaya
Hüseyin Kaya kimdir, tanıyabilir miyiz?
18 Aralık 1971 İnebolu Akkonak köyü doğumluyum. İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul’a geldim ve eğitimime burada devam ettim. Ortaokulu Kadıköy’de, liseyi de Üsküdar’da
tamamladım. Ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’ne başladım. Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra 1994 yılında da mesleğime başladım. 19 yıldır mali müşavirlik yapıyorum.
1994 yılından bugüne iş hayatınızda neler değişti?
Sadece İstanbul’da değil, Adana’da ve Samsun’da şubelerimiz var. 7 yeminli, 12 mali müşavir ile toplam 55 çalışanımızla hizmet veriyoruz. Türkiye’de borsaya geniş yelkenler açmış, sektöründe belirli derecelere gelmiş, liderliğe doğru oynayan firmalarla çalışıyoruz. Yerli firmalara hizmet verdiğimiz gibi yabancı sermaye firmalarına da hizmet veriyoruz.2015 yılında bir dünya markasının lisansını almak hedefindeyiz. Tüm hazırlıklarımızı bunun üzerine yapıyoruz. Şu anda da teklifler var ancak zamanlama hatası yapmak istemediğimiz için kabul etmiyoruz.
Ortaklarınız var mı?
Evet, 7 ortağımız var. Bunların hepsi yeminli mali müşavir. Grubumuzun başkanı eski Kocaeli Vergi Daireleri Başkanı Sayın Yafes Pehlivan. İstanbul Vergi Daireleri Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Özdemir, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı Eski Başkan Yardımcısı Muzaffer Uyar, Adana Vergi Daireleri Eski Başkan Yardımcısı Harun Baştürk, Maraş Vergi Daireleri Eski Başkanı Kemal Şeker ise ortaklarımızın arasında bulunmaktadır.
Mesleğinizin zor yanları nelerdir?
Biz insanların zevklerine ve yaşantılarına değil, ceplerine hitap ediyoruz. Müşterilerimize vergi ödetiyoruz ve bu çok da sevilen bir şey değil. Bundan dolayı bizim mesleğimizde tamamen ikili ilişkiler çok önemli.
Bugüne kadar yaptığınız sizin için önemli sayılan işlerden bahseder misiniz?
Türkiye’de sektöründe lider firmaların, yurt dışı fon transferi, birleşme, bölünme, holding çatısı altında toplanması, vergi denetimleri gibi sektörümüzün birçok alanında işlerini yaptık. Bunları yüzümüzü akı ile teslim ettik.
Mesleğiniz dışında KASİAD’ta da görev aldınız…
2010 yılında KASİAD ‘la Mehmet Reis vasıtasıyla tanıştım. Yedek üyelikteydim ardından 2011 yılında asil listeden yönetim kurulu üyesi oldum. KASİAD aracılığıyla Kastamonulu sanayici ve iş adamlarıyla tanışma fırsatı yakaladım.
Kastamonu, sizin için ne ifade ediyor?
Gözyaşı! 6 yaşımda yetim kaldım ve 12 yaşımda da Kastamonu’dan ayrıldım. Bana ‘Ailenin büyüğü sensin, okuyup kardeşlerine örnek olman lazım’ dediler. İnebolu’dan ayrıldığım gün annemin eteklerine sarılıp ‘Beni göndermeyin’ diye ağladım. O günden bugüne Kastamonu’yu hep hayallerimde yaşadım. Bir parçam orada kaldı. Herkes buralara gelmek ister ama ben Kastamonu’ya dönmek isterim. Biz Kastamonulu olmayı seviyoruz. Aslında Kastamonulu kalmayı da seviyoruz. Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım kalbimiz Kastamonu için atıyor.
Aileniz Kastamonu’da mı?
Hayır İstanbul’dalar. 1 ablam, 2 de erkek kardeşim var. Annemde İstanbul’da yaşıyor.
Hangi takımlısınız?
Ölene kadar Galatasaray!
Evli misiniz?
Evet, evliyim ve 2 kızım ve 1 oğlum var. Eşimde benim gibi mali müşavirlik yapıyor.
Eşinizle birlikte mi çalışıyorsunuz?
Yıllarca beraber çalıştık ama eşim şuan gıda sektöründe önemli bir firmada görev alıyor. Bir süre sonrada bizimle çalışacak.
Gazetemiz 1,5 senedir İstanbul’da tek Kastamonu gazetesi olarak faaliyette. Gazetemiz ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
Gazete İSTAMONU, bizim için İstanbul’daki tek yayın organı. Kastamonu için olmazsa olmazlardan bir tanesidir bence ve hatta bizce demek daha doğru olur. Gazetenizin birçok yerde dağılımı var. Kastamonu ile İstanbul arasında bir köprü niteliğindesiniz. Siz bu alanı ziyadesiyle dolduruyorsunuz. Gazetemiz sayesinde Kastamonu’da neler olup bittiğini öğrenebiliyoruz.
Kastamonu son dönemlerde gelişme içerisinde. Cumhuriyet tarihinden bu döneme gerçekten hak ettiğini alamamış, yatırımlarda kendini ön plana çıkaramamış bir memleketin öz çocuklarıyız. Kastamonu’ya yapılan veya yapılacak olan yatırımlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
Bildiğiniz gibi Kastamonu Havalimanı yapıldı ve ulusal medyada geniş yankı uyandırdı. 4 ay önce açılan havalimanı, bugün %70 doluluk oranı gösteriyor. Yıllardır beklenen İnebolu Limanı’nın faaliyete açılması hem Kastamonu hem de Türkiye’nin denizcilik ve hinterlant alanı için oldukça güzel gelişmelere neden olacak. Bunlar yıllardır bekleniyordu. Ilgaz Tüneli, dağı yarıp tünelin iki ucunu birleştirecek bir tünel. Trafiğin ve trafik kazalarının yoğun yaşandığı bir bölgede bu tünelin yapılması, hem kazaları önleyecek hem de trafik yoğunluğunu azaltacak. Bunlar Kastamonu’ya kesinlikle bir canlılık getirecektir. Kastamonu bakirliğiyle ünlü bir şehirdir. Ülkemizde gelişmekte olan şehirlerden biri olan Kastamonu, bu gelişim yarışının içerisinde kendisini öne atmak için canla başla yarışıyor.
Siyasete girmeyi hiç düşündünüz mü?
Siyasete hiç girmedim, girmeyi de düşünmedim ve de asla düşünmem. Ben yeryüzündeki 7 milyar insanın her birini seviyorum. Herkesle iş yapabilirim, sohbet edebilirim, yemek yiyebilirim. Ama biliyorsunuz ki siyaset, çok vahşi bir ortam. O alan bizi çok yıpratır. Birilerini kırmak zorunda kalırız ki insan kırmak benim tarzım değildir. Deyim yerindeyse insan kıracağıma kendi kafamı kırarım daha iyi.
Gelecek kuşaklara Hüseyin Kaya olarak yaptığınız meslek ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Hiçbir zaman en üst basamaktan başlayamazsınız. Kimse size zirvedeki bir görevi vermez. Hep ilk seviyelerden yani en düşük seviyelerden başlarsınız. Bu işe yeni başlayanlar, belli seviyelere ulaşabilmek için meşakkatli yollar kat etmeliler. Alanında en iyisi olmak için çok sıkı, çok iyi çalışmak zorundadırlar. Biz bazı üniversiteler ile ilerleyen dönemlerde gençlere yönelik teşvik ve istihdamı geliştirici unsurlar için ‘Kariyer Günleri’ ve sempozyumlar düzenleyeceğiz.
Son olarak Kastamonulu hemşerilerinize neler söylemek istersiniz?
Kastamonulu olmanın gururunu ve Kastamonu’yu derinden yaşasınlar. Kastamonu için tüm iş adamları el ele birlik olmalı diye düşünüyorum.
10 SORU 10 CEVAP
Vatan?
Aşk
Emek?
Sevda
Para?
El kiri
İnebolu?
Rüya memleket
KASİAD?
Hedef
Anne?
Ölüme kadar sevda
Evlat?
Can ciğer
Yarınlar?
Umut.
Gazete İSTAMONU?
Yayın organı
Galatasaray?
Her şey