1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. Sürmanşet’in Konuğu: Bozkurt Ekeş

Sürmanşet’in Konuğu: Bozkurt Ekeş

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hüseyin Karadeniz ile SÜRMANŞET’in Konuğu: Bozkurt Ekeş…

Kendisini İstanbul’daki dernek çalışmalarından yakinen takip ettiğim, sadece şahsım tarafından değil, sivil toplum camiamızın da sevilen ve sayılan isimlerden biridir Bozkurt Ekeş…

Ekeş inşaat mühendisi ve 18 yıldır İstanbul’da inşaat işleriyle uğraşan bir işadamı. Son 8 yıldan bu yana ise çeşitli sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere Bozkurtlular Derneği’nde hem üyelik, hem de başkanlık görevlerinde bulundu…Şimdi tüm tecrübeler ışığında “Kastamonu Bozkurt Belediye Başkanlığı”na adaylığını açıklamış durumda.

Zaman zaman yaptığı toplantılarda bir araya geldiğim Bozkurt Bey, her fırsatta Bozkurt ilçesinin sorunlarıyla yakından ilgilendiğine şahit olduğum bir insan. Bugün de; seçilirsem Bozkurt’ta sorunlarla mücadelede toplumun her kesiminin çözüme dahil edilmesi ve inisiyatif almasıyla aşılamayacak sorun olmayacağını net bir dille ifade ediyor.

Kağıthane Talatpaşa Mahallesi’ndeki çalışma ofisinde görüştüğümüz Bozkurt Ekeş’le 1 saat kadar soru cevap şeklinde sohbet ettik. Bu söyleşiden özet çıkaracak olursam; “Bozkurt ilçesi eski ve yeni ile entegre olabilirse çok özel bir ilçe olabilir. Ama bunun için herkesin sorumluluk alması gerekir.” Türkiye’de bulunan 957 ilçe arasında aday olduğu ilçe ile adı aynı olan belki de tek belediye başkan adayı olma özelliğine de sahip biri. Bu haftaki SÜRMANŞET’in konuğu MHP Bozkurt Belediye Başkan Adayı Bozkurt Ekeş…

Bozkurt Ekeş kimdir, tanıyabilir miyiz?

1969 İstanbul doğumluyum ama Bozkurt’luyum. İstanbul’da yaşasam bile yüreğim Bozkurt atar. Babamın subay olması nedeniyle sürekli yer değiştirmek zorunda kaldık. Öyle ki; ilkokulu ve liseyi 3, ortaokulu da 2 farklı ilde okudum. İnşaat Mühendisliği mezunuyum şuan ticaret ile uğraşıyorum.

İnşaat sektöründe çalışıyorsunuz…

Yaklaşık 18 yıldır inşaat sektöründeyiz. Aile şirketiyiz…15 senedir İstanbul Bahçelievler’de inşaat çalışmaları yapıyoruz. Şu anda da Kâğıthane’de inşaatlarımıza devam ediyoruz.

STK’lar ile çalışmalarınız ne zaman başladı?

8 sene önce Hasan Kuz ağabeyim, Bozkurtlular Derneği’nde yöneticilik yapmamı teklif etti. 2 yıl yöneticilik yaptım ve dernek başkanlığını sürdürdüm. Şuan dernek başkanlığında 6’ıncı yılım. Kas-Kon, Kas-Der-Fed’de de görevlerim oldu. Kastamonu’da dernekçilik bazında görev alan kişilerin isimleri içerisinde bende varım.

“Gerekirse Belediye Binasını MEB’e tahsis ederiz.”

Siyasete nasıl başladınız?

Ben 8 senedir Bozkurt için çalışıyorum. Sadece İstanbul’daki Bozkurtlular için çalışmadık. Kastamonu’daki Bozkurtlular için de çalıştık. Bozkurt’un sokaklarında, eğitiminde, hastanesinde, şenliklerinde, köylerinde emeklerimiz var. Fukarasına, öğrencisine hep yardım eli uzattık. 4 sene önce de MHP İlçe Teşkilatı Aday Adaylığı için teklif sunmuştu. Hizmet etme arzum, siyasetle buluşmamı sağladı.

Bozkurt’a belediye başkanı olsaydınız hangi çalışmaları yapmak isterdiniz?

İnsana hizmeti esas alan, insan odaklı bir belediyecilik anlayışıyla, güncel teknolojileri kullanarak açık ve şeffaf hizmet sunmak asli görevimiz olacak. Maalesef ilçede imar planında birçok sıkıntı var. Bozkurt’ta en güzel yer Bozkurt Belediye Binası ve çevresi. Bir ilçede sadece belediye binası güzel olmaz, her yer güzel olmalı. Meydanıyla, nehir kenarlarıyla, sokaklarındaki düzeniyle… Bugün öğrencilerimizin bir kısmı lise eğitimi almaya İnebolu’ya gidiyorlar. İyi bir lisemiz veya liselerimiz yokken yüksekokul yapmaya kalkıştık o da olmadı. Bu durum benim zoruma gidiyor. Çok iddialı bir laf söyleyeyim, biz o güzel dediğimiz belediye binasını gerekli olursa Milli Eğitim’e bile verebiliriz. Bozkurt Adliye Sarayı ve cezaevi, İnebolu’ya gitti ve hastanemiz de küçülüyor, askerlik şubesi gitti, şu anda tek banka kaldı. Bozkurt’ta 3 tekstil firmasından başka bir şey kalmadı. Bütün bunlar olurken Bozkurt’taki siyasilerimiz ne yaptı? Oturup seyrettiler… Son dönemde Bozkurt’un artık geriye gittiğini fark ettik. Bu sadece benim fikrim değil, bütün Bozkurtlular böyle düşünüyor. Bozkurt’a gidip bir esnafla konuştuğunuz zamanda bunları söyleyecektir. Bir de en önemli soru; biz bunları kaybederken diğer bazı ilçeler neden kaybetmedi. Bozkurt Adliye’si kapatılırken; Küre bizden küçük olmasına rağmen, Devrekani merkez ilçeye yakın olmasına rağmen neden kaybetmedi?

Bozkurt’un önemli 3 sorununu dile getirin desem, neler söyleyebilirsiniz?

Bozkurt’un sorunlarına çözüm üretirken işin kolayına kaçmadan stratejik planlar yapmayı amaçlıyoruz. Bozkurt, son zamanlarda çok gerilere gitti. İlk başta nüfusunu kaybetti. Önceki senelerde 20 bin civarındaki nüfus şu an 9 binlerde. İş imkânları kısıtlı olduğu için, işsizlik her geçen gün devam eden bir sorun. Erkeklerin çalışabilecekleri iş imkânları kısıtlı iken kadınlar için hiç imkân yok. İmar çok kötü durumda, birde taraflı. En önemli sorun ise insanlar bölünmüş, parçalanmış ya bizdensin ya da onlardansın deyip farklı olana yaşama hakkı vermemişler

Peki, sizce bu imkânların sağlanabilmesi için neler yapılmalı?

Çok acil önlemler alınması gerekiyor. Halkın hep beraber el ele yönetimin içerisinde olması gerekiyor. Bozkurt’ta sadece bir belediye başkanının önlem almasıyla olmaz; memurun, esnafın, köylünün, kadının, erkeğin yani herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Yeniden dirilebilmek için, kaybettiklerimizi tekrar geriye getirebilmek için, hem inisiyatif almalıyız hem de seferberlik ilan etmek zorundayız.

31 Mart sabahı başkan seçilirseniz ilk ne yaparsınız?

Kimseyi ayırmadan oy vereni de ya oy vermeyeni de kucaklamak isterim. Herkesin belediye başkanı olacağız. Belediye sevgi ve saygının merkezi olacak.

Engin Cambaz’ın çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?

Engin Cambaz, Bozkurt’a 30 yıldır hizmet eden bir belediye başkanıdır. Yaptıkları doğrudur yanlıştır, kabul edersiniz etmezsiniz ama 30 senesini Bozkurt’a hizmet için vermiştir. Biz Engin Bey’in son 2 dönemini sorguluyoruz. Çünkü son 2 dönemde Bozkurt, çok kan kaybetti. Engin Bey, bize göre görevini yerine getirdi ve artık gençlere yer açmalıdır.

Kastamonuluların, İstanbul’daki birlik ve beraberliği sizin için ne ifade ediyor?

Herkes kendine göre Kastamonu’nun birliğine beraberliğine çalışıyor. Kas-Der, Kaskon kendilerine göre çalışmalar içerisinde. Bugün Latif Çilingiroğlu, Selami Çelebioğlu çoluğunu çocuğunu bırakıp Kastamonu için çalışıyor. Kastamonu için çalışan kim olursa olsun bizim kardeşimizdir.

“Kadınları istihdama katmalıyız”

Kastamonu’da son zamanlarda yapılan yatırımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

100 yıldır yapılamayanİnebolu Limanı’nın yapılması, havaalanın faaliyete geçmesi, Ilgaz Tüneli çalışmaları, Kastamonu için büyük bir yatırım. Bunları tabi ki takdir ederiz ama yeterli midir bunu sorgulamak gerek.

Bozkurt, sahile yakın bir ilçe. Yaz turizmini canlandıran bir çalışma düşünüyor musunuz?

Bozkurt’a istihdam sağlanmalı ancak sanayinin gelişmesi çok zor. İstihdamı sağlayabilmek için Bozkurt’ta turizmin canlandırılması lazım. Dışarıda 30 bin Bozkurtlu var bunun yanı sıra nüfus cüzdanında İstanbul yazan nereden baksanız 100 bin Bozkurtlu var. Bu sayı, Bozkurt’un turizmini canlandırmak için yeterli bir sayı. Bugün Bozkurt’ta evi olmayan Bozkurtlular, gelse nerede kalacaklar? 1 tane bile otel yok. Gelenler de bir daha gelmez. Bizim iç turizme önem vermemiz lazım. Bozkurt’ta hiç çalışmayan kadın nüfusu var bunu değerlendirmeliyiz. Kadınları, gençleri istihdam edersek hem onlar kazanırlar hem de Bozkurt gelişir.

Abana-Bozkurt birleşmesi için ne söylüyorsunuz?

Bozkurt’a kapalı spor salonu yapıldıktan sonra Abana’ya kapalı spor salonu yapıldı. Aralarındaki mesafe ise en fazla 500-600 metre. Buna gerek yoktu. Abana’ya kapalı yüzme havuzu yapılsaydı da 2 ilçe birbirinden yararlansaydı daha iyi olmaz mıydı? Bu birleşme tepeden yapılmayla olmaz, belediyelerin birlikte hareket etmesi lazım

Adrese dayalı nüfus sistemi için ne söylemek istersiniz?

İnsanlar kötü niyetli olmazsa bu mükemmel bir şey. Engin Bey’le beraber bu konuda bir çalışma yaptık. Biz nüfus olarak 10 bini aşarsak bu bizim için bir avantaj olacak.

Dilerseniz biraz özel hayatınızla ilgili konuşalım…

Evliyim ve 2 oğlum var. Büyük oğlum orta sonda, küçük oğlum da seneye okula başlayacak. Allah nasip ederse de Bozkurt’ta okuyacaklar.

Çocuklarınıza yeterince vakit ayırabildiğinizi düşünebiliyor musunuz?

Hayır, ayıramıyorum. Bu durumdan eşim Neriman Hanım’da şikâyetçi.

Eşiniz siyasete girmenizi nasıl karşıladı?

Bir süre sonra alışıyor insan. Ben gece gündüz derneklerde uğraşırken bir ağabeyimiz bana “Sen hanımı da derneğe sok, bu iş böyle olmaz” dedi. Bizde dernekte o ara kadın kollarını kuruyorduk ve eşimde orada görev aldı. “Etkinlik ya da toplantı var” dediğimde, işin içerisinde olduğu için eşimde katılıyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bozkurt’un kaybettiklerini geri almak için herkes bir çalışma yapmalı. Son 10 yıldır Bozkurt çok şey kaybetti. Bu geri gidişe dağdaki çobanda, okuldaki öğretmende ‘Dur’ diyebilmeli. Bu vesileyle tüm çalışmalarımızda yanımda olan çok değerli yönetimi kurulu arkadaşlarıma, üyelerimize, hemşerilerime ve değerli Bozkurt halkına teşekkür ediyorum. Ayrıca MHP Bozkurt ilçe başkanımız Sn. İbrahim Demir, yönetim kurulu üyelerine ve tüm teşkilat mensuplarına teşekkürü bir borç biliyorum.

Gazetemizle ilgili neler söylemek istersiniz?

Yayın organlarının toplum üzerindeki etkisi azımsanmamalıdır. Gazetenizi, çıktığı ilk sayıdan itibaren takip ediyorum. Hatta bunun desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kastamonu’nun tanıtımı, Kastamonu’dan, İstanbul’daki Kastamonululardan haber bundan güzel ne olabilir ki?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!