featured
  1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. “Kişilere değil sisteme bağlı bir Kas- Der için çalışıyoruz”

“Kişilere değil sisteme bağlı bir Kas- Der için çalışıyoruz”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hüseyin Karadeniz ile SÜRMANŞETin konuğu Kastamonulular Dayanışma Derneği (Kas-Der) Genel Başkanı Remzi Şen…

İstanbul’daki Kastamonu sivil toplum kuruluşlarının ilk adımıdır Kas-Der. 1985 yılında kurulan ve bugün 26 ilçede teşkilat yapısı oluşturan derneğin şubeleşme faaliyetleri diğer hemşeri sivil toplum örgütlerine örnek durumdadır.

Geçtiğimiz Eylül ayında 18. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiren Kas-Der’in güven oylarıyla desteklediği aday olan Remzi Şen, genel başkanlık koltuğunda göreve başladı. İletişim becerisine güvendiğini dile getiren Şen, görev süresince Kas-Der’in İstanbul’da Kastamonu adına faaliyet gösteren her sivil toplum kuruluşunu benimseyici bir yapıya sahip olacağının öncelikleri olduğunu dile getiriyor. Yönetim kurulundaki üyelerin de bu birleştirici yapıya destek sağlayacağını vurguluyor.

1991 yılında ilk şube Kas-Der Bağcılar’ın kurucuları arasında yer alan Şen, kurumsal yapısını güçlendirmesi ve sürdürülebilir sisteme geçmesi için etkin olacak Kas-Der’in sosyal tesise kavuşması için girişimlerinin bir dahaki kongrede sonuçlanacağını dile getiriyor.

Kastamonulular Dayanışma Derneği Genel Başkanı Remzi Şen ile geçmişten geleceğe Kas-Der söyleşimiz takdimimizdir…

Kastamonulular Dayanışma Derneği (Kas-Der) faaliyete başlayalı 33 yıl oldu. Sizde bu derneğin ilk şubesinin kurucuları arasında yer alıyorsunuz. Hedefleriniz arasında genel merkezde başkanlık yapmak bulunuyor muydu?

Hayatımın her döneminde Kastamonu adına kaliteli çalışmaların yapılması birliğin ve beraberliğin sağlanmasını istiyordum. Bu kapsamda 1991 yılında İlyas Yılmaz ile birlikte Bağcılar’da Kas-Der’in şubesini kurmak için girişim başlattık. Dönemin Kas-Der Genel Başkanı olan Sudi Topal, tüzük dolayısıyla bunun mümkün olmadığını bildirdi. Yapılan tüzük tadilatıyla bir yıl sonra gerçekleşen genel kurul sonrası ilk şube olan Bağcılar’ı kuran ekibin içerisinde yer almak nasip oldu. Ancak Kas-Der genel merkezde başkan olmak daha önceden tasarladığım, planladığım ya da hayal ettiğim bir durum değildi; her şey son 6 ayda şekillendi. Belli çevre ve kitleden kişilerin ismim üzerinde mutabık kalındığını gördüm. Kayıtsız kalmak istemedim doğrusu. Camiada gördüğüm, hissettiğim bazı dağınıklıkların giderilmesi ve onarılması adına bu göreve talip oldum. Kendilerini her alanda kanıtlamış birçok değerli yönetim kurulu arkadaşım var. Onlarla çok şey başaracağımıza inanıyorum. Daha çok uzun bir yolun başındayız.

“İstanbul’da mekânımız olacak”

Kas-Der’in sizde oluşturduğu hissiyat nedir? Görev süreniz boyunca bu kuruma neler kazandırmayı planlıyorsunuz?

Kastamonulular Dayanışma Derneği adından da anlaşılabileceği gibi dayanışma derneği, bunun bir defa net şekilde bilinmesi gerekiyor. Sadece dernek yaşasın ve ayakta kalsın mantığıyla yapılan her çalışma maalesef bizim geri kalmamızı sağlamış. Oysa her alanda ve meslekten hemşeri kitlesine ulaşan bu derneğin alan el ile veren el arasında güçlü köprü olması, kendi öz kaynaklarıyla umut veren ve dağıtan bir kurum olması kesinlikle şart. Bunu sağlamak için elimden geleni yapacağım. Şu an mevcut binamız çok işlevsel değil, görev süremiz boyunca Kas-Der’e içerisinde tüm sosyal olanakların olduğu bir mülk kazandırmak gibi arzumuz var. Bunun için çalışmalara başladık. Kısa zamanda yol alacağımıza eminim. Kastamonuluların buluşma noktası, yöresel tat ve kültürü bir arada bulabileceğimiz bir sosyal alan için kolları sıvadık diyebilirim.

“Kurumsal hafıza şart”

Bizim tüm konular çerçevesinde kurumsal bir hafıza kaydı oluşturmamız gerekiyor. Kas-Der’in kuruluşundan bu yana emek veren herkese şükran borçluyuz. Ancak, yapımızın halen olması gerektiği tarzda olmadığını görmek beni derinden üzüyor. Bu manada çalışma arkadaşlarımızla kafa kafaya vererek daha ileriye ve kurumsal hafızaya nasıl geçebiliriz, nasıl sistem oluştururuz diye çok yönlü araştırmalar yapacağız. Bu konuda bir çığır açma vaktinin geldiğini hatta geçtiğini düşünüyorum. Görevi teslim ettiğimiz kişi ve yönetimlere bir sistem bırakmak istiyoruz. Kas-Der kişilere değil, sisteme bağlı olmalı ve tıkır tıkır işlemeli.

“Potansiyel var harekete geçirmeliyiz “

İstanbul- Kastamonu hattında çok büyük bir güçtür Kas-Der. Bu gücün önce farkına varılması gerekiyor. Her meslek grubunda olan hemşeri kitlesine ulaşmamız en elzem konulardan. Köy derneklerinden başlayarak, ilçe dernekleri ve tüm yapılarla istişare kanallarını açık tutarak bu potansiyeli yakalamamız gerekiyor. İnsan kaynağı çok önemli bir değer. Kas-Der’in, bir köy derneği bile proje ile geldiğinde onun samimiyet bulacağı yer olacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerekir. Benim hayatımda en önemli ilke samimiyettir.

Bu samimiyetinizin karşılık bulacağına emin misiniz?

Kesinlik eminim, aynı kulvarda aynı davada olduğum kurumların samimiyetinden niye şüphe edeyim ki? Herkes elindekini ve avucundakini paylaşmak istediğinde ya da bizim paylaşmak istediğimiz bir şeyin karşıda yankı bulmasından asla geri durulacağını düşünmüyorum. Günümüzün en büyük vebası iletişimsizlik, bizim de en güçlü ulaşım bağımızın iletişim olması elzemdir. Bazı tabuları yıkmamız gerekiyor.

İstanbul’dan bakınca Kastamonu’yu nasıl görüyorsunuz?

Üniversite ve havaalanının açılması, askeriyenin gelmesi Kastamonu’yu dışa açan önemli girişimler. Burada özellikle çok sayıda konakların onarılarak hizmete açılması ile birlikte öne çıkarılan tarih ve inanç turizmine yönelik çalışmalar bizim çok geç kaldığımız çalışmalardı. Bunların başarıldığını görüyorum. Tahsin Babaş ve ekibini de ayrıca kutlamak gerekiyor. Kastamonu her şeyin en güzelini hak ediyor.

Kastamonu Günleri gerekli tanıtımı sağlıyor mu?

Tanıtımın iyisi kötüsü olmaz, ancak 12’ncisi yapılan bu günlerin daha organize şekilde ve kalite düzeyinin arttırılması gerektiğine inanıyorum. Bu yıl 18- 21 Ekim 2018 tarihinde yapılacak Kastamonu Günlerimize kongre sonrasına denk geldiği için çok yeterli hazırlanamadık belki, ancak iyinin bile düşmanı daha iyi olmaktır. Daha iyi olması için Maltepe’den büyük dersler çıkaracağımıza inanıyorum. Kastamonu İstanbul’da tüm değerleriyle değerini ortaya koyduğu, ciddi bir çalışma ve planlamayla öne çıkarılmalıdır. Türkiye’nin en büyük ana kentinde biz buna ciddi katkı sağlıyoruz diye düşünüyorum.

İstamonu 7 yıldır İstanbul’da yayınlanan tek Kastamonu gazetesi, bu mecrayı nasıl buluyorsunuz?

Önemli bir mecra… Basının faaliyetlerini sürdürmesinin bir o kadar da zor olduğunu bilenlerdenim. İstamonu’nun kaliteli ve sürdürülebilir bir yayın anlayışına sahip olması takdire şayan. Bu takdiri layıkıyla yerine getiriyorsunuz. Hemşerilerimiz için müthiş bir kaynaktır İstamonu, bu kaynağın membaından istifade etmenin her Kastamonulunun öz hakkı olduğunu düşünenlerdenim.

Son olarak Kastamonululara ve Kas-Der camiasına neler söylemek istersiniz?

İstanbul’un 39 ilçesinde 26 şubesi bulunan Kas-Der, her Kastamonulunun öz mekanıdır. Gerek şubelerimiz gerekse genel merkezimiz buluşma noktamız olmakla birlikte ayrıca yaşam alanımızdır. Bu kurumu herkesin bilgisini ve tecrübesini katmasıyla büyütmeliyiz. El ele vererek başarılı bir sivil toplum kuruluşundan başarılı insanlar çıkarmalıyız. Sizin aracılığınızla büyük özveri sarf eden tüm şube yöneticilerimize ve yönetim kurullarına teşekkür ediyorum. Tüm hemşerilerimizi mesai saatlerinde açık olan Kas-Der genel merkezinde çay ikramımıza ve görüşmeye davet ediyorum.

Remzi Şen kimdir?

20.05.1960 tarihinde Taşköprü’nün Çekiç Köyü’nde doğan Remzi Şen; ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul Bahçelievler’de tamamladı. 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldu. 1986 yılında kendi inşaat firmasını kurmuş hali hazırda bu alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kas-Der Bağcılar Şubesi kurucuları arasında yer almıştır. Kuruluşunda görev aldığı bir diğer oluşum ise Doğru Yol Partisi’dir. Partinin Bakırköy ve Bağcılar teşkilatında yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmuştur. 1994-1999 yılları arasında Doğru Yol Partisi Bağcılar İlçe Başkanlığı, 1999- 2002 yılları arasında Doğru Yol Partisi İstanbul Teşkilat Başkanlığını üstlenmiştir. 2008-2009 yılları arasında ise Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı olarak görev yapmıştır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!