Yaşar Kızılkum

VARLIK BARIŞINDAN MUHAKKAK YARARLANIN

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Gelir İdaresi Başkanlığının görüşü doğrultusunda incelemesi devam eden mükellefler varlık barışından yararlandırılmamaktadır. Gerek yurt içindeki varlıkların gerekse yurt dışındaki varlıkların bildirilmesi sonucunda herhangi bir vergi ödenmeyecektir. Bu bildirimler 30.06.2021 tarihine kadar yapılabilecektir.

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30/6/2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirilir. Bildirilen söz konusu varlıklar, 30/6/2021 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilir. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir. Bu fıkra kapsamında bildirilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması hâlinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilir.

Bu madde kapsamında bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Bu hükümden faydalanılabilmesi için birinci fıkra uyarınca bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, varlık barışının uygulamasına ilişkin Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirmiş olduğu 08.09.2020 tarihli ve 91378753-045.02(193)-E.99905 sayılı görüş yazısı aşağıdaki gibidir.

1-Haklarında vergi incelemesi devam eden mükelleflerin Varlık Barışı kapsamında bildirim ve beyanda bulunmaları mümkün değildir.

2-Varlık Barışı kapsamında bildirimde/beyanda bulunan mükellefler hakkında bildirim/beyan konusu işlemlerle ilgili vergi incelemesi yapılamaz.

3- Beyan konusu işlemler dışındaki diğer konularda vergi incelemesi yapılabilir.

4- İnceleme elemanlarınca matrah farkının, beyan edilen varlıkların kayıt dışı bırakılması nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığının tespit edilmesi gerektiği, vergi incelemesi sonucu ortaya çıkan matrah farkının beyanda bulunulan varlıkların kayıt dışı bırakılması nedeniyle ortaya çıktığının tespiti halinde bu matrah farkına yönelik rapor tanzim edilmeyecektir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!