Hüseyin Karadeniz

YEREL’DEN GENELE (2) Dr. Engin Altıkulaç / Devrekani Belediye Başkanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Belediye sınırları içerisindeki her şey doğrudan ya da dolaylı olarak yöneticiyi ilgilendirir. Aynı zamanda devlet kurumlarıyla yoğun bir iş birliği içinde olmak zorundadır. Sorunların çözümü uzun zamana yayılamaz. Bu, halkın güveninin azalmasına ya da yok olmasına yol açar. Bir belediye başkanı genel siyaseti doğru okumalı, merkezi yönetimin işleyişini iyi bilmeli ve bu çarkın içinden yerel yararlar çıkarabilmelidir.

3 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da tanıştığım Dr. Engin Altıkulaç ile aday olduğu Devrekani Belediye Başkanlığı tanıtım programında sunum ve haber desteğinde bulunmamı istediğinde hiç tereddüt etmeden davetine icabet ettim.

İstekli ve kararlı gördüm. Belediye başkanı olacağına da emindi. O gün açıkladığı “Yapılacaklar Listesi’nden” de bir o kadar emindi. Çünkü ilçeyi ve potansiyeline hakimdi. 6 yılı Devrekâni Belediyesi’nde olmak üzere, 21 yıl “Veteriner Hekim” olarak ilçesine hizmet etmiş bir isim aynı zamanda.

“Kendimizi bir yerde görmek için değil, Devrekâni’mizi bir yerde görmek için yola çıktık. Hayata geçirmeye söz verdiğimiz 22 projelerimizle Devrekâni’nin kendi potansiyelini fark edeceğine, diğer ilçeler arasından sıyrılarak farkını ortaya koyacağına inanıyorum. Sözüm söz” dediğini hatırlıyorum bugün gibi.

Takip edebildiğim kadarıyla yapacağım dediği 22 projeden 18’inin bittiğini, 4’ünde çalışmaların devam ettiğini biliyorum. Bunların yanı sıra 160 bin m² parke taşı, arıtma tesisi, kapalı pazar alanı, ilçe stadyumu, gençlik merkezi, yüzme havuzu ve güneş enerji sistemi, ilçeye kazandırılan hizmetlerden. Göreve geldiğinde belediye olarak araç parkurum kısıtlı dediğini hatırlıyorum.

Bugün araç parkuruna ilave olarak 2 kamyon, kamyonet, minibüs, vidanjör kuka, itfaiye aracı, yol süpürme aracı, cenaze nakil aracı ve çöp taksi kendi döneminde ilçeye kazandırdıkları arasında.

Belediye Başkanı olduktan sonra Gazetemize verdiği mülakatta “Devrekani’nin kalkınması tarım ve hayvancılığa bağlı” demişti.

Ülkemizde bugün itibariyle sayısı 31’e ulaşan Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’lerden birisi 2025 yılı sonunda Devrekâni’de hizmete girecek. Tam kapasiteye ulaştığında, 400’ün üzerinde istihdam sağlayacak ve 30 bin büyük baş hayvana hizmet verecek. Devrekâni için büyük bir şans olması kadar, Belediye başkanının da veteriner hekim olması bir o kadar şans diye düşünüyorum. Yüzlerce tesisten oluşacak Besi OSB’de karantina bölgesi, gübre bertaraf ve atık su arıtma tesisi, biyogaz tesisi, yem tesisi alanı, idari ve sosyal binalar, hayvan kliniği, acil kesim tesisi gibi çok fonksiyonlu bir yatırım. Şüphesiz sadece Devrekâni ve ilçeler değil, çevre illere bile hizmet sunabilecek. Tersine göçü, kaliteli ucuz etin yanı sıra destekleyeceği yan sanayi ve hizmet sektörleriyle birlikte ilçeye ekonomik anlamda büyük bir hareket getireceği kesin.

Kentleşmeyle birlikte köylerde yaşama oranımızın yüzde 60’lardan, yüzde 8’lere gerilediğini kabul edersek, Besi OSB’nin ve tarımın önemini daha iyi anlamış oluruz. Ayrıca ilçe, patates üretim miktarı ve verim düzeyiyle ön plana çıkıyor. 854 km² yüzölçümü bulunan ilçenin 150 km² de tarımsal faaliyet sürdürülüyor. 34 bin dekar sulanabilir, 90 bin dekar kuru ekilebilir arazisi bulunuyor. 14 bin ton patates üretimi, pancar, silajlık mısır ve 12 bin ton alanda siyez ekilmekte.

Alt ve üst yapı çalışmalarında gelinen nokta ortada, 53 yaşında bir belediye başkanının kazandığı, 60 aylık belediyecilik birikim ve tecrübesinin gelecek dönemde Devrekâni’ye çok şey katacağına eminim.

Pınarbaşı’nda görüşmek üzere

Kalın sağlıcakla…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!