1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. Sektöründe Büyüyenlerin Konuğu: Eşref İnan

Sektöründe Büyüyenlerin Konuğu: Eşref İnan

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hüseyin Karadeniz ile Sektöründe Büyüyenlerin Konuğu: Eşref İnan…

Kastamonu yöresinde yüzyıllardır babadan kalma metotlarla sütçülük yapılırken, çağın gereklerine uygun tesis ve uygulamalarla çağdaş üretimin kapısını aralayan ilk girişimcilerdendir İNAN Süt Ürünleri… İlhan ve Muhittin İnan kardeşlerin 1989 yılında Seydiler’de kurduğu süt işleme tesisleri 30 yıla yakın bir zamandır Kastamonu ekonomisine ve köylüsüne hizmet etmeye devam ediyor.Bu sayede hem üreticinin ürünü hak ettiği değeri bulmaya başlamış, hem de tüketicinin damak zevki eşsiz tatlarla buluşmuştur. Ve ailenin ikinci kuşak genç, eğitimli üyesi ise 2005 yılında sırtladığı bu ağır sorumluluğu zirveye taşımaya kararlıdır. Her başarı anlatılmaya değerdir.“Akıl yaşta mıdır, başta mı?” sorusu soruladursun birileri tarafından; biz “Başarı yaşta mıdır, eğitim ve tecrübede mi?” sorusuna yanıt bulduğumuz bir röportajı daha sizlere sunmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Bu haftaki “Sektöründe Büyüyenler”in konuğu: İNAN Süt Ürünleri Müdürü Eşref İnan

Her beklenti gelecekten umutlu, her insan kendi hayat kulvarının potansiyel şampiyonudur.Gerçek başarıysa; elle tutulur, somut, herkes tarafından takdir ve tasdik edilmiş olandır.Bu sayımızda anlatmaya çalıştığımız İNAN Süt Ürünleri ise bir yandan yukarıdaki tarifleri bünyesinde barındırırken; diğer yandan, kendine has bir ticari başarının mimarıdır.

***

Ticari hayata ne zaman başladınız, hangi evrelerden geçtiniz?

Ticari hayatıma babam Muhittin İnan ve amcam İlhan İnan’ın Seydiler’de kurduğu üretim tesisimizde 2005 yılında başladım.5 yıl boyunca üretimle ilgili tecrübelerimi arttırarak sektörümüze yönelik teknolojik gelişmelerin firmamızda uygulanmasını sağladım.Bunu yaparken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bizlere yönelik olan destekleri için projeler hazırlayarak bunlardan yararlandık.Sektörümüzle ilgili fuarlara katılarak sürekli kendimizi güncel ve değişen pazar yapısına uyumlu hale getirmeye çaba gösterdik.2010 yılından sonra ise İstanbul’da bulunan pazarlama ve finans bölümümüze gelerek burada şirketimize olan katkılarımıza devam ettik.Ticari hayatta en önemli nokta olan pazarlama ve finans konularındaki tecrübelerimizi de halen burada arttırmaya devam ediyoruz.

Hangi gıdaların üretimini gerçekleştiriyorsunuz?

Hammaddesi süt olan tüm ürünler üretim yelpazemizde mevcut. Firmamızda halen; Kaşar Peyniri,Dilimli Kaşar Peyniri,Dil Peyniri,Örgü Peyniri,Krem Peynir,Beyaz Peynir,Naturel Beyaz Peynir,Yoğurt,Ayran,Krema,Tereyağı ve Lor üretimi yapılmaktadır.

Hammaddeyi nerelerden tedarik ediyorsunuz?

Firmamız üretimde kullandığı ana hammadde olan sütü, kurulu bulunduğu ilçe ve yörelerindeki yaklaşık 3000 adet müstahsilden ve tarımsal amaçlı kalkınma kooperatiflerinden temin etmektedir. Buna ilaveten firmamız yaptığı yatırımlar ve sağladığı ekonomik girdi sayesinde bulunduğu bölgenin ekonomik gelişmesine olumlu etki yapmış,yöresinde çalışmak isteyen kişiler için bir iş potansiyeli oluşturmuş, üreticiyi kaliteli ve yeterli hammadde üretimi için teşvik edici ve eğitim verici bir kuruluş kimliğine kavuşmuştur.

Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz, yıllık üretim ve ticaret hacminiz nedir?

Kastamonu- Seydiler ve İzmir-Ödemiş olmak üzere son teknolojiye sahip 2 üretim tesisimiz var. Bu tesislerimizde toplam 60 kişi çalışıyor. Kastamonu’daki tesisimiz 3.600, İzmir’deki tesisimiz 5.000 m2 kapalı alana sahip.Tesislerimizde yıllık ortalama 50 ton süt işliyoruz; bu da yaklaşık yıllık 20 milyon lira ciroya tekabül ediyor.

İNAN Süt Ürünleri bir marka… Markalaşma sürecini nasıl yönettiniz?

Markalaşma sürecindeki en önemli avantajımız İNAN markasının 1985 yılından beri pazarda olması ve tüketiciler tarafından akılda kalmış bir marka olmasıydı.2000 yılından önce satışlarımızın tamamına yakını toptancı ve bireysel müşterilere yapılmaktaydı. Bunda o yıllarda şu andaki gibi süpermarketler ve discount(indirim)marketlerinin piyasada şimdiki kadar etkili olmamasını örnek gösterebiliriz.2000’li yıllardan sonra ise satışlarımızın pekçoğu zincir marketlere gerçekleşmektedir.Çalıştığımız zincir marketlerin pek çoğunun bütün Türkiye’de şubeleri olduğu için İNAN markalı ürünlerimiz çok geniş yelpazedeki müşteri kitlesine sunulmaktadır.İNAN markamızın yanına İNANBEY ve ihracatta kullanmayı planladığımız CHEESE MASTER markasını da ekleyerek markalaşma sürecimizi hergeçen gün geliştirmek amacındayız.

Hangi mağazalara ürün tedarik ediyorsunuz, hedefleriniz neler?

Şu anda İNAN SÜT ÜRÜNLERİ firması sektöründe yüksek bilinilirliği olan,Kastamonu-Seydiler ve İzmir-Ödemiş’teki 2 adet üretim tesisi ile Metro Grossmarketleri,Real Hipermarketleri,A101 Mağazaları,Ülker Bizim Toptan Satış Mağazaları,Şok Mağazaları,Hakmar Mağazacılık A.Ş, Çetinkaya Alışveriş Merkezleri,Fiskomar-Fiskobirlik Mağazalar Zinciri gibi pek çok ulusal ve yerel zincir marketlere ürün tedariki yapan,en son gıda güvenliği kriterlerine uygun bir kuruluştur.Bundan sonraki hedefimiz yerel pazarın yanısıra ihracat gerçekleştirerek,memleketimizin adını yurtdışında da duyurmak ve ülkemize döviz katkısı sağlamak olacaktır.

Fabrikanızın Seydiler’de olması Kastamonu’nun gerek istihdamına gerekse ekonomisine katkı sağlıyor. Ulaşım açısından size ekstra bir yük getirdiği halde bu uygulamanızı sürdürmenizin memleket sevginizden kaynaklandığı biliniyor. Bu duyguyu hangi sözlerle açıklarsınız?

Seydiler bizim doğduğumuz,büyüdüğümüz,işimizi ilk kurduğumuz yer. Bu nedenle memleketimizin bizim için çok büyük bir önemi var.Belirttiğiniz gibi Seydiler’in bizim ana pazarımız olan İstanbul’a uzak olmasının yanısıra,çok çetin geçen kış koşulları nedeniyle kış mevsiminde köylerimizden hammaddemiz olan sütü getirme konusunda çok büyük zorluklar yaşamaktayız. Ayrıca kışın Seydiler ve civarında üretilen süt miktarı yaz aylarına kıyasla %75 azalma göstermektedir bu da bizi müşterilerimize ürün tedariki konusunda çok zor duruma düşürmektedir. Bu nedenle 2004 senesinde İzmir-ödemiş ilçesinde ikinci üretim tesisimizi açmak durumunda kaldık. Ancak başta da belirttiğim gibi,bütün zorluklarına ve olumsuz koşullara rağmen Seydiler’deki ilk göz ağrımız olan tesisimizi kapatmak gibi birşeyi asla düşünmedik ve bundan sonra da bölgemizde üretim yapmaya, ekonomik olarak destek vermeye bütün gücümüzle devam edeceğiz.

Sektörünüzde büyük bir rekabet var. Rekabet koşullarınızı ve başarınızın sırrını anlatır mısınız?

Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de kıyasıya bir rekabet yaşanmakta.Bu rekabet ortamında başarılı olmamızın en önemli sebebi,yaptığımız işte başkaları ne yaparsa yapsın bildiğimiz doğrulardan vazgeçmememiz ve işimizi yaparken kendimizi tüketicinin yerine koyarak o şekilde üretim yapmamızdır.Bu söylediğimizi ne kadar iyi gerçekleştirebilirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum.Bir firma olarak herzaman müşterilerinizin ve dostlarınızın yanınızda olmasını istiyorsanız,vazgeçemeyeceğiniz yegane şey dürüstlük ve ticaret ahlakı olmalıdır.

Süt ürünleri kısa sürede doğallığını ve tazeliğini kaybeden gıdalar. Bu yüzden tüketicinin güvenini kazanmak ve bu güveni korumak zor olsa gerek. Bu güvenin sürdürülebilir olması için geliştirdiğiniz özel strateji ve formüller var mı?

Gıda sektörü diğer sektörlere kıyasla her zaman zor bir sektör olmuştur. Süt ürünleri sektörü ise zor olan bu gıda sektörünün en zor alanıdır. Çünkü süt ürünleri çok çabuk bozulmaya meyilli ürünlerdir.Tüketicilerimizin firmamıza olan güvenini korumak için üretimin ilk basamağı olan süt temininden başlayarak bütün üretim basamaklarında ve ürünlerin müşteriye ulaştırılmasına kadar olan süreçte en son Gıda Güvenliği mevzuatına uygun şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz.Köylülerimize sağlıklı süt üretiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda eğitimler vermekte ve onlara yazılı materyaller dağıtmaktayız. Tesislerimizde gıda mühendislerimiz ve süt teknikerlerimiz sayesinde, gelişmiş laboratuarlarımızda sütlerin kalite kontrollerini yaptıktan sonra uygun olan hammaddeleri üretimlerimizde kullanmaktayız.Üretim tesislerimiz ISO 9001 ve ISO 22000 gıda standartlarına uygundur. Aynı zamanda ürünlerimiz HELAL belgesine sahiptir.Üretimi gerçekleştirilen ürünlerimiz Frigofrik araçlarımızla tüketicilerimize soğuk zincir kırılmadan ulaştırılmakta ve Gıda Güvenliği bozulmadan ürünlerimiz tüketicilerimizin sofralarına sunulmaktadır.

Genç yaşta önemli mesafeler kat etmiş bir işadamı olarak genç müteşebbislere tavsiyeleriniz neler?

Genç bir girişimci olarak genç müteşebbis arkadaşlarıma ilk tavsiyem yapmak istedikleri işe uygun olan bir yüksek öğrenim görmeleridir.Bu günümüzdeki ticaret hayatına uyum sağlamak için çok önemli bir aşamadır.Bundan sonra da işlerini severek yapmaları ve sürekli olarak kendilerini yenilemeleridir.Sektörde kendilerinden daha eski olan insanların tecrübelerinden faydalanarak onlardan edindikleri bilgileri akıl süzgeçlerinden geçirip kendilerine faydalı hale getirip kullanabilirlerse mutlaka başarıya ulaşacaklarına inanıyorum.

Kastamonulu işadamlarının memleketlerine yatırım yapmamalarıyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Kastamonu ilimiz bugüne kadar sürekli büyük şehirlere göç vermiş,mevcut nüfusundan çok daha fazla insanı Türkiye’nin pek çok değişik ilinde çalışmakta olan unutulmuş,kendi haline bırakılmış bir memleket görünümündedir.Bu hüzünlü görüntüyü değiştirmek ve memleketimizi eski canlı,hareketli günlerine döndürmek için herkesin özellikle Kastamonulu vatandaşlarımızın üzerine çok görevler düşmektedir.Kastamonu ilimiz ağaç endüstrisi,doğa turizmi,tarım ve hayvancılık gibi konularda mevcut yatırımların yanısıra daha pekçok yatırımlara müsait bir durumdadır.Ekonomik durumu uygun ve ticari bilgiye sahip her Kastamonulunun kendisini yetiştiren bu güzel memleketedoğru bir yatırım yaparak vefa borcunu ödemesi gerektiğini düşünüyorum.

Gazetemizle ne zaman nerede tanıştınız ve gazetemizle ilgili görüşleriniz?

İstamonu Gazetesi’yle Genel Yayın Yönetmeniniz Hüseyin Karadenizvasıtasıyla tanışmış olduk. Kastamonuluların İstanbul’daki sesi olan gazetemizi herhafta heyecanla takip etmekteyiz.Güncel olaylara bakış açısı, çok geniş haber yelpazesi ile farkını ortaya koyan gazetemiz aynı zamanda ulaştığı tiraj potansiyeli ile de göz doldurmaktadır. Vermiş olduğumuz ilanlardan çok kısa sürede tarafımıza olumlu dönüşlerin olması bunun en güzel kanıtıdır.

Röportaj için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.

Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Bu vesileyle şahsınızda başta Hüseyin Karadeniz ve çalışma arkadaşlarınıza başarılar diler, tüm hemşerilerime saygı ve hürmetlerimi sunarım.

Eşref İnan kimdir?

1983 yılında Kastamonu-Seydiler’e bağlı İncesu Köyü’nde dünyaya geldi.İlköğrenimini

Seydiler’de, Lise Öğrenimini Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde tamamladı.2004 yılında Ankara Atılım Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu.Üniversite eğitimi sonrasında askerlik görevimi yerine getirdi. Ticari hayata, 2005 yılında aile şirketi olan İnan Süt Ürünleri’nin Seydiler Tesisleri’ndebaşladı. 2010 yılındanitibaren şirketin İstanbul’daki yönetim ve finans merkezinde şirket müdürü olarak görev aldı. Halen bu görevi sürdüren Eşref İnan, evli ve 3 çocuk babasıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!