featured

KEAH’da Omurga Kırıkları Tedavi Ediliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) omurga kırıklarının tedavisi kapalı ameliyat yöntemi ile yapılıyor bu tedavi yöntemiyle hastalar sağlıklarına kavuşuyor.

KEAH Beyin Cerrahi Ünitesinde bir yıl içinde 114 hastaya, güncel tedavi yöntemlerinden biri olan ve dünya çapında yaygın olarak uygulanan çimentolama ameliyatı olarak da bilenen kifoplasti ameliyatı uygulandı.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül; “Omurga kırığı ameliyatları hastanemizin Beyin Cerrahi Ünitesi’nde başarıyla yapılmaktadır. Son bir yıl içerisinde 74 hastada gerçekleştirilen kırık omurga kemiği ameliyatı sayısı 114 oldu. Hastalarımız sağlıklarına kavuşarak yüzleri gülerek hastanemizden taburcu edildiler” şeklinde konuştu.

KEAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Ünitesi’nin Sorumlu Uzmanı Op. Dr. Selin Bozdağ da, geçen yılın Kasım ayından itibaren başlatılan ameliyatlarla ilgili şunları söyledi: “Çimentolama ameliyatı uyguladığımız hastaların çoğunluğunu orta, ileri yaş grubu ve genelde yüksekten düşme sonucu yaralanan kişiler oluşturuyor. Kastamonu gibi tarımın ön planda olduğu alanlarda, özellikle ağaçtan düşme sonucu yaralanmaları, bir halk sağlığı sorunu olarak da görmek gerekir. Düşme açısından en riskli ağaç olan ceviz, Kastamonu’da en önemli tarım ürünlerinden biri ve hasat mevsiminde omurga kırığı sebebiyle hastanemize başvuran hasta sayısında ciddi artış oluyor. Eskiden bu hastalara ya açık cerrahi yapılarak, vidalama işlemi (spinal enstrümantasyon) yapılıyordu. Ya da hastalar aylar süren ağrılı yatak istirahatları ile takip ediliyordu. Kapalı omurga kırığı ameliyatları yapılmaya başladıktan sonra, eski yıllara göre, bir kısım açık cerrahi sayıları ve yatak istirahatı ile takip edilen hasta sayısı da azaldı. Bunun topluma hem ekonomik açıdan, hem de çabuk işe ve günlük hayata dönülebilmesi sebebiyle, sosyal açıdan büyük faydası olduğunu düşünmekteyim.”

Omurga kırıklarında çimentolama ameliyatı (kifoplasti) nedir? Halk arasında çimentolama olarak tanımlanan kifoplasti ameliyatı; kırılan kemiği güçlendirerek ağrıyı kısa sürede azaltıp hastanın hayat konforunu tekrar elde etmesini sağlamak ve çökmeden kaynaklanan kifozu önlemek için yapılır. Ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen bu kapalı tip ameliyatta, röntgen eşliğinde işlem uygulanacak olan yer belirlendikten sonra, eski haline olabildiğince getirilebilmesi için omurga kemiği içinde balon şişirilir ve sonrasında özel iğneler vasıtasıyla kemik çimentosu (polimetilmetakrilat maddesi) kırılan kemiğin içine enjekte edilir. Ortalama 45 dakika süren bu işlemden yaklaşık 4-6 saat sonra hasta ayağa kaldırılarak yürütülür ve aynı gün içinde taburcu edilir. Hastalar 1 günde eski sosyal yaşantısına geri dönebilmektedir.

Bu ameliyattan kimler fayda görebilir? Özellikle yaşlı ve ek hastalıkları olan veya entübasyonu sakıncalı olan hastalarda bu yöntem çok avantajlıdır. Çünkü bu ameliyat uyutulmadan yapılabilmektedir ve açık cerrahiye göre kanama riski ve diğer yumuşak dokuların hasarlanma olasılığı azdır. Diğer bir avantajı ise iyileşme süresinin çok kısa olmasıdır. Bu ameliyat birden fazla omurga kırığında da rahatça uygulanabilmektedir. Ayrıca hastanın almakta olduğu herhangi bir başka tedavi, bu ameliyatın yapılmasına engel oluşturmamaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!