featured

Kastamonu’daki Tarihi Camii Aday Listesinde

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da gerçekleştirdiği 45. Genişleme Toplantısı sürüyor.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 45. Oturumu 25 Eylül’e kadar Riyad’da devam edecek. Toplantılarda, aralarında Kastamonu’da bulunan yüzlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen tarihi değerlerinden biri Mahmut Bey Camii’nin de yer aldığı, Ankara’nın Arslanhane Camii, Konya’daki Eşrefoğlu Camii, Eskişehir-Sivrihisar’daki Ulu Camii, Afyonkarahisar’daki Ulu Camii’nden oluşan Türkiye’nin 5 ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerin dünya mirası listesine girmesi ele alınacak.

KASTAMONU MAHMUTBEY (ÇİVİSİZ) CAMİİ’NİN TARİHİ

Anadolu Selçuklu Devleti’nin parçalanmasından sonra kurulan beyliklerden biri olan Candaroğulları Beyliği döneminde 1366 yılında inşa edilen Mahmutbey Camii, Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camiler arasında seçkin bir yeri vardır.

Türkiye’de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı’nda bulunurken, orijinali yerine, yerel bir ahşap oymacılık ustası tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir. Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.

UNESCO tarafından 15 Nisan 2014 yılında yapılan değerlendirme sonucunda Mahmutbey Camii Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!