featured

Kastamonu’da Yeryüzü Pazarı Açıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Slow Food (Yavaş Gıda) Birliğinin önderliğinde, Dünya’nın 94., Türkiyenin 4. “Yeryüzü Pazarı” Kastamonuda açıldı.

İki haftada bir Cumhuriyet Meydanı’nda kurulacak olan Kastamonu Yeryüzü Pazarı, şehre gelecek yerli ve yabancı turistlerin, Kastamonu’nun temiz ve doğal ürünleriyle kolay bir şekilde buluşmasına imkan sağlayacak

Yeryüzü Pazarı’nın açılışında Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünleri olan eğşili pilav ile kara çorba vatandaşlara ikram edildi. Yiyecekleri mevsiminde tüketmek, yerli tohum kullanmak, insan sağlığına zararlı yan ürünlerin ve tarım ilaçlarının kullanımından kaçınmak gibi kuralların olduğu Yeryüzü Pazarı’nda katılım ise yoğun oldu. İlk etapta 20 standın açıldığı pazarda yöresel ürünlere vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı.

Pazarla ilgili bilgi veren Slow Food Kastamonu Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gülsen Kırbaş, “Slow Food, iyi, temiz ve adil gıda olmak üzere üç kavramda berraklaşır. Temiz, ilaçsız, hormonsuz, GDO’suz, temiz tarım ve bu tarım ürünleri ile üretilen sağlıklı gıdaları ifade eder. İyi, geleneksel olan, analık tohumlarla ve yerelde üretilmiş nesiller öncesinin beslendiği gibi beslenmeyi, ruhumuza ve bedenimize iyi gelen gıdayı ifade eder. Adil ise, hem üretici hem tüketiciler için adil bir fiyatlamayı, mümkün olduğunca aracısız adil bir geliri ve bölüşümü ifade eder. Slow Food bunlara erişmek için yerelde biyoçeşitliliği korumak, yerel tohumları, ata tohumlarını canlandırıp korumak, yerel geleneklere uygun beslenmeyi sürdürmek gibi önemli görevler üstleniyor. Bunu da, tüketicilerin bu ürünleri bulabilecekleri pazarlar kurulmasını teşvik ederek yapıyor” dedi.

Yeryüzü pazarında şu anda 20 Kastamonulu üreticinin bulunduğunu söyleyen Kırbaş, “Bizler Slow Food’u Kastamonu’da 2020 yılının Eylül ayında tam da pandemi ortamında kurmuştuk. O günden beri Kastamonu’da gönüllülerle birlikte üç yıla yakın bir süredir ilerliyoruz. Pazarımızda 20 adet Kastamonulu üretici var. Biyoçeşitliliği korumak, yerel tohumları korumak, temiz ürünleri insanlara sunmak, yerel mutfak geleneklerimizi korumak ve sürdürülebilir bir pazar yeri var etmek başlıca hedeflerimiz. Bizim buradaki amacımız bir ticari pazar olmaktan çok bir eğitim alanı olmak. Biz çiftçileri, köylüleri, tarımla ve birinci elden gıda üretimi ile uğraşan insanları temiz üretim yapma konusunda eğitmek, onlarda farkındalık oluşturma amacını güdüyoruz. Pazarımız bu konumunda her 15 günde bir açılacak. Yeryüzü pazarlarının sahip olduğu uluslararası prestijden dolayı Kastamonu’ya da büyük bir tanınırlık ve prestij sağlayacaktır” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!