featured

DÖNÜŞÜMÜN EN ÖNEMLİ KONUSU; YAPAY ZEKA

Teknolojik gelişmelerin hayatın her alanında etkili olduğunu, dönüşüme ayak uydurmanın ve yön vermenin ülkeler için öncelik halinde olduğunu belirten Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Kurucusu ve Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu; “Günümüzde de hiç kuşkusuz ki yapay zeka dönüşümün en önemli konusudur. 2030 yılından sonra ülkelerin yapay zeka çağını yakalayanlar ve bu çağı kaçıranlar olarak ikiye ayrılacak” söyledi.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Abdullah Özdemir

Son yıllardaki teknolojik gelişmelerin baş döndürücü gelişimine bakıldığında, yapay zekanın geleceğin değil bugünün teknolojisi olarak tanımlanmak gerektiğini söyleyen AIPA Başkanı Küçükşabanoğlu; “Yapay zekanın başta ekonomi olmak üzere ülkelerin ulusal stratejilerinde çok büyük rol oynayan savunma, enerji, eğitim gibi alanların hepsini derinden etkilemesi bekleniyor” dedi.

ÜLKELER ARASI GÜÇ MÜCADELESİNDE YAPAY ZEKA

Yapay zekanın ülkeler arası güç mücadelesinin yeni aktörlerinden biri olduğunun altını çizen AIPA Başkanı Küçükşabanoğlu; “Yapay zekanın ekonomik, kültürel, toplumsal ve politik alanlarda pek çok kullanıma sahip olması ülkelerin bu konuda adımlar atmasını gerektirdi. Şimdiye kadar 60’dan fazla ülkenin Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgelerini açıklamaları ve bu konuda hedeflerini belirlemeleri de, yapay zekaya ayrı bir önem verildiğinin resmi bir ispatıdır. Yapay zeka teknolojisinin 2030 yılına kadar toplamda yaklaşık 15.7 trilyon dolarlık bir ekonomik hacim yaratması bekleniyor. Bununla birlikte, tüm dünyada 85 milyon istihdam kaybının ortaya çıkması ve 97 milyon yeni istihdamın yaratılması öngörülüyor” şeklinde konuştu.

HANGİ ÜLKELER YAPAY ZEKAYA YATIRIM YAPIYOR?

Teknolojide iddiasını göstermek isteyen ülkeler için yapay zekayla ilgilenmek bir lüks değil, stratejik bir gereksinim haline geldi. Devler ligi olarak adlandırabileceğimiz yapay zeka liginin ilk 2 sırasını ABD ve Çin’in paylaşıyor. Ayrıca son yıllarda Singapur, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de yapay zeka konusunda attığı köklü ve istikrarlı adımlarla adlarından sıkça söz ettiriyor. Bu ülkelerle birlikte Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Hindistan ve Güney Kore de yapay zeka alanında öncü çalışmalar yapan ülkeler arasında. Türkiye de Ağustos 2021 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ortaklaşa yayınladığı Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi’ndeki 24 amaç ve 119 tedbir hedefleriyle yapay zeka konusunda ilk ciddi strateji adımını attı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muzaffer Bıyık
Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!