1. Dövizdeki yükseliş Türk ihracatçısını nasıl etkiliyor?
Kurların yükselmesi ihracata destek, ithalata fren etkisi yapıyor. Kurlar dalgalandıkça şirketlerimiz önünü göremiyor, gerçekçi fiyat verme konusunda sıkıntıya düşüyorlar.
2. Peki çok yüksek kurun zararları da var mı?
Yüksek kur, ithalata bağımlı çalışan şirketler için önemli bir sorun. Çok yüksek kurun en önemli riski, kurun kısa sürede sert düşüşler yaşama ihtimalinin artmasıdır. Kur yüksek iken fiyat vererek ihracat bağlantısı yapan şirketler, 5-6 ay sonra ödeme günü geldiğinde kurlar sert düştüyse ciddi zarar ediyor.
3. Devlet, bu konuda nasıl bir politika izlemeli?
Devlet, gerekli tedbirleri alıp teşvikleri artırmalı. İhracatımızda katma değerli ve teknolojik ürün karmasının ağırlığını yükseltmek, dış ticaret açığının frenlenmesi için hayati önemde. İthalatı kısıtlayıcı politikalardan çok, ihracatın kalitesini artıran politikaların desteklenmesinden yanayız.
4. İhracatta yeni Pazar arayışları sonuç veriyor mu?
İhracat gelirlerindeki istikrar için yeni pazarlara açılmanın faydası da hissediliyor.
5. İhracatçı, dövizdeki dalgalanmalara karşı kendini nasıl korumalı?
İlk 500 şirketlerimizin yüzde 40’ı forward, yüzde 25’i vadeli işlemler, yüzde 13’ü opsiyon, yüzde 8’i swap kullanarak kur riskine karşı kendini koruyor. İhracatçılarımız da bu fırsatlardan yararlanarak kur riskinden kendilerini korumalılar.