Yaşar Kızılkum
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. ANNENİN ENGELLİ ÇOCUĞUNDAN DOLAYI ERKEN EMEKLİLİĞİ

ANNENİN ENGELLİ ÇOCUĞUNDAN DOLAYI ERKEN EMEKLİLİĞİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Engelli çocuğunuzun başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna dair rapor almanız halinde, eşinizin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayısına eklenir. Eklenen bu süreler emeklilik yaş haddinden de indirilir. Buna göre, eşinizin emeklilik tarihi, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ödediği ve ödeyeceği prim gün sayısının yüzde 25’ine karşılık gelen gün kadar öne gelir. Bunun için eşinizin en son çalışmasının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurup, yetkili sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemini yaptırarak, çocuğunuzun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda engelli olduğunun tespitini istemeniz, alınacak raporla SGK’ya başvurmanız gerekecek. Başvuru, yaşlılık aylığı bağlanacağı tarihi beklemeden de yapılabiliyor. Kuruma başvuru tarihinde aktif olarak çalışıp çalışılmadığına da bakılmıyor.

SİGORTA PRİMİNE TABİ OLMAYAN KAZANÇLAR

5510 sayılı Kanun’un 80. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmamaktadır.

5510 sayılı Kanun’un 80. Maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre ise (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur. Diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnalar bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmamaktadır. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!