Hüseyin Karadeniz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. SON 50 YILIN EN BABA RESTİ

SON 50 YILIN EN BABA RESTİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

1968 yılında İhsangazi ilçesinde kurulan belediye teşkilatına başkan seçilen ve 2009 yılına kadar aralıksız 41 yıl belediye başkanlığı yapan Numan Omuzluoğlu’nu yaşanmış ve gerçek hayat hikayesinden birkaç ilginç kesit sunacağım.

İhsangazi merkezde ve köylerde yeterli hizmetin alınmadığından çokça şikayet duyan Numan Omuzluoğlu, 1995 yılında, yani belediye başkanlığının 27’nci yılında dönemin Devlet Bakanı Nurhan Tekinel’i arayarak Doğru Yol Partisinden (DYP) istifa etmek istediğini, mensubu olduğu partinin ilçeye ayıracak bütçe ve kafasının olmadığını savunur.

Bunu duyan Tekinel, “Baba, sen yerinden kımıldama ben geliyorum” der. Apar topar kırmızı plaka ve korumalarla İhsangazi’ye ayak basar. Yanılmıyorsam o dönemde sadece İhsangazi, Daday ve Çatalzeytin belediyeleri DYP’de.

Belediye Başkanı Numan Omuzluoğlu, belediye teşkilatına apar topar gelen Devlet Bakanı Nurhan Tekinel’e başlar ilçedeki eksikleri saymaya:

*Köy hizmetleri binası ve şantiyesi istiyorum.

*Halk eğitim merkezi ve binası istiyorum.

*Yolumuz yok, suyumuz yok; bunlarla ilgili de altyapı ve üst yapı çalışmaları için kum, çakıl, çimento, asfalt istiyorum.

Bakan çaresiz kabul eder.

Ancak Omuzluoğlu durmaz, “Sayın bakanım bir şartım daha var.” der. Tekinel artık istenecek bir şey kalmadığı düşüncesiyle sorar “Nedir?” diye.

Omuzluoğlu kararlılıkla talebini söyler: “İhsangazi’ye yüksekokul istiyorum”

Bir anda kaşlar çatılır, ortam gerilir.

“Ne okulu ne yüksek okulu? Baba etme eyleme” dese de Bakan Tekinel, Başkan Omuzluoğlu ısrarlı ve kararlı olunca çaresiz kabul eder, “Elimden geleni yapacağım” diyerek ilçeden ayrılır.

O tarihte Eğitim Fakültesi Ankara’da Gazi Üniversitesine, Kastamonu’da bulunan Meslek Yüksekokulu da Ankara Üniversitesine bağlıdır.

Numan başkan olayın peşini bırakmaz, git-gel aynı yıl bakanlar kurulundan Gazi Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu kurulması kararına vesile olur. 9 bin metrekarelik bir plan çizilir ve işe başlanır. Yapılan tarihi blöfün karşılığında İhsangazi bugünkü halini almış. 27 yıl önce çekilmiş bir restin (blöfün) sonuçlarıyla ve alt yapısıyla duruyorsa bir kent, üzerine ilave icraat üretilmemişse o ilde milletvekili olmak üzüntü verici, başların öne eğilmesi elzemdir.

Bazı belediye başkanlarımız milletvekillerine boyun bükmeden, genel başkan korkusu yerine kendisini seçen halka hesap verme ve hizmet üretme bilincini oluşturup, blöf yapmayı becerebilseler çok şey değişecek demek ki.

Bugün 700’ü aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Kastamonu İhsangazi Meslek Yüksek Okulu, deprem hasar raporu verildiğinden dolayı kullanılamaz hale gelmiş durumda.

İhsangazi’nin acilen bir yurda ihtiyacı var. Bu konuda tüm hemşerilerimizin elinden geleni yapacağını umuyorum. Partili partisiz sorumluluk almamız gerektiğini de düşünüyorum.

Bu vesileyle 2020’nin Aralık ayında 94 yaşında vefat eden İhsangazi’nin efsane başkanını rahmetle anıyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!