Kastamonu ile Çankırı arasında yıllardır hayal edilen Ilgaz Dağı Tünelinin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ında katılımıyla atıldı.
Törene Bakan Yıldırım’ın yanı sıra Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, , Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü, M. Gökhan Gülşen, Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Bayramören Kaymakamı Ayhan Terzi ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bakan Yıldırım: Hayal gerçek oluyor
Bakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada, “Ilgaz’ın dibinde bir tarihi günü yaşıyoruz. Yıllardan beri hayal olan Ilgaz Tüneli’ne ilk kazmayı vuruyoruz” diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ilgaz Tüneli’nin Çankırı ile Kastamonu’yu komşu kapısı haline getirdiğini belirterek, “Tüneller bittiğinde Kastamonulular bir saatte, Çankırılılar bir saatten daha az bir sürede havaalanına gidecek. Hem Esenboğa’yı hem de Kastamonu Havaalanı’nı kullanacaklar” dedi.
Artık Ilgaz’ın Kastamonu ile Çankırı arasına girmesinin önüne geçildiğini belirten Yıldırım, Ilgaz’ın ne Kastamonu ne de Çankırı’ya hiçbir zarar vermeyeceğini, her ikisine de bereket ve hareket getireceğini söyledi.
Kurban Bayramı’nda Gerede, Merzifon, Amasya, Erzincan’ın trafik miktarının 4 kat artığını anlatan Yıldırım, “Allah’a şükür bir vatandaşımızın bile burnu kanamadı. Onun için diyoruz ki, yolları bölüyoruz, hayatları birleştiriyoruz” dedi.
Türkiye’de son 10 yılda yapılan tünel miktarının 200 kilometreye yaklaştığına dikkati çeken Yıldırım, hayallerin gerçeğe döndüğünü ifade etti. Türkiye’yi hayallerle vaatlerle bugünlere getirenlerin artık hayal tacirliğinin para etmediğini anladığını söyleyen Yıldırım, çünkü Anadolu’nun her tarafından hizmetlerin dağ gibi yükseldiğini ve Türkiye’nin baştan başa bölünmüş yollarla donatıldığını söyledi.
“Tünel 275 Milyon liraya mal oluyor”
Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En gelişmiş ülkede ne varsa, Türkiye’de de o olacak dedik. Hızlı tren niye Almanya’da, Fransa’da olsun da Türkiye’de olmasın. Bizim neyimiz eksik dedik. 40 senelik rüyayı da biz gerçekleştirdik. Kuzey Tetek Yolu’nu otoyol haline getirdik. Bu yolun yapılmasıyla ne olacak, bir kere yaz-kış 24 saat 365 gün boyunca kesintisiz bir seyahate imkan kazanacağız. Öyle Ilgaz’da yolda kalmak yok. Bu tünelden girecek 5 buçuk kilometre bu dağı aşıp Kastamonu’ya ya da Ilgaz’a vatandaşlarımız rahatça ulaşacaklar. Bu tünel ve buradan Çankırı’ya uzanan sıcak asfaltlı bölünmüş yol yaklaşık olarak 275 milyon liraya mal oluyor.”
“Bu dağları aşmak için kullandığımız yakıtın yıllık değeri 40 milyon lira”
Yıldırım, “Bu yolda bir yıl içerisinde bu dağları aşmak için kaybettiğimiz zaman ve fazladan yaktığımız yakıtın yıllık değeri 40 milyon lira. Çevreye verdiğimiz o yanmış egzoz gazları da cabası” dedi.
Bölücü terör örgütünün tüm gayretlere rağmen bölgeye hizmetlerin gitmemesi için elinden geleni yaptığını anlatan Yıldırım, bölge insanını sömürmek için hiçbir fırsatı kaçırmadıklarını belirtti.
Ilgaz tünelini eğemedikleri için Ilgaz Dağı’nı delerek geçtiklerini bildiren Yıldırım, tünelin ülkenin iki ilinin kardeşliğine, dostluğuna büyük katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi. Tünelin bitiş tarihinin 4 Kasım 2014 olduğunu ifade eden Yıldırım, yüklenici firmadan tarihi biraz daha öne almasını istedi. Bakan Yıldırım, yüklenici firma Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in tüneli 2014 yılı Mayıs ayında teslim etme sözü vermesi üzerine, “Kısa günün ticareti bir kış kurtardı” dedi.
Konuşmaların ardından temel atma işleminin başlaması için butona basan Yıldırım, kürsüden temel atma sahasında çalışan işçilere seslenerek, asıl emekçilerin çalışanlar olduğunu söyledi.
4 bin 700 metreyle Türkiye’nin en uzun Karayolu tüneli
Türkiye’nin en uzun kara yolu tüneli olan ve Karadeniz Sahil Yolu’nun Bolaman-Perşembe arasındaki 3 bin 775 metrelik Nefise Akçelik Tünelinden sonra yapımına başlanan Ilgaz Dağı Tüneli, metre ile şuanda Türkiye’de ilk sırada.Kastamonu ile Çankırı illerini birbirinden ayıran 1875 rakımlı Ilgaz dağı tünelinin toplam maliyeti 275 milyon Lira olacak. 2014 yılında tamamlanacak olan tünel ayrıca, Kastamonu ve Çankırı arasındaki mesafeyi 5,5 kilometre kısaltacak, yılda ise 40 milyon lira ekonomiye katkı sağlanacak. Tünel kendini 7 yılda amorti edecek.
Ekonomik canlanmaya katkı
Tünel bittiğinde önceden 1,5 ila 2 saat olan Çankırı-Kastamonu yolu, en az yarım saat kısalacak. Kastamonu doğal kaynakları ve turistik yerleriyle oldukça büyük bir ekonomik potansiyele sahip,Ilgaz Dağı Tüneliyle birlikte potansiyelin ülke ekonomisine kazandırılmasının yanı sıra Kastamonu ve Çankırı halkı için de katkısı büyük olacak. Kastamonu Havaalanı her iki yöre insanına da hizmet edecek ve ekonomik canlanma sağlayacak.
Temel atma töreninde konuşan diğer isimler ve söyledikleri
Köylü: “Ilgaz tamamıyla Kastamonu’nundur…”
Ilgaz Dağı’nın Çankırı bölümündeki Yıldıztepe girişinde gerçekleşen temel atma töreninde ilk olarak Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü konuştu. İki il arasındaki Ilgaz Dağını sahiplenme tartışmalarına değinen Köylü, Ilgaz tamamıyla Kastamonu’nundur, tamamıyla Çankırı’nındır. Çankırı ile Kastamonu kardeş şehirdir. Komşuda ne varsa beraber kullanırız dedi.
Şahin: “Bölge olarak Ankara’ya daha da yakınlaşacağız”
Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise konuşmasında yıllardır hasreti çekilen karayolu tüneli ile Kastamonu ve Çankırı’nın daha da yakınlaşacağına vurgu yaptı. Şahin, “Bölge olarak Ankara’ya daha da yakınlaşacağız. Dünyanın bile birbiri ile bütünleştiği bir ortamda Candaroğlu Beyliği evlatlarının kenetlenmemesi düşünülemez” diye konuştu.
Vali Bektaş: “Ilgaz Dağı Tüneli ve Havaalanı Kastamonu da sorun olmaktan çıktı”
Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu’nun en önemli iki sorunu bulunduğunu belirterek Bunlar Ilgaz Dağı Tüneli ve Havaalanı idi. Bu sorunların çözümünde sayın bakanımızın büyük katkısı olmuştur diye konuştu.
Vali Özcan: “Tünel bölge insanının bir rüyasıdır”
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise konuşmasında, “Temelini atacağımız tünel bölge insanının bir rüyasıdır. Bu rüyanın gerçekleşmesi ile İnebolu Limanı daha işlevsel hale gelecektir. Ayrıca Ilgaz Dağı yoğun araç trafiğinin getirdiği ses ve çevre kirliliğinden de arınarak ülkemizin önemli turizm bölgelerinden biri haline gelecektir” dedi.
Genel Müdür Cahit Turan: “Kastamonu Ilgaz arası 30 dakika olacak”
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan’da, Ilgaz Dağı Tüneli ile Çankırı’dan Ilgaz Tüneli’ne kadar uzanan kesimde bölünmüş yol çalışmalarının bitirilerek yolun trafiğe açılmasıyla bölgede güvenli ulaşımın yanı sıra 2-2,5 saat olan Kastamonu-Çankırı yolunda, seyahat süresinin 1,5-2 saate ineceğini bildirdi. Turan, mevcut yola göre 5,4 kilometre kısalacak olan Ilgaz Tüneli ile Ilgaz Tüneli-Çankırı yolunun BSK üstyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu kesimdeki seyahat süresinin de 1-1,5 saate, 1-1,5 saat süren Kastamonu-Ilgaz arasının ise 30 dakikaya ineceğini ifade etti.