Özellikle anonim şirket ortaklarının sigortalılığı konusunda 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihi öncesi ve sonrasında önemli değişikliklerolmuştur. 01/10/2008 tarihinden önce anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortaklarısigortalı sayılmakta iken, bu tarihten itibaren sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları, yönetim kuruluna seçildikleritarih itibariyle,sigortalı sayılmışlardır.Anonim şirketlerde şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyeleri 4/b kapsamında sigortalı sayılmamaktadır.Anonim şirkete yönetim kurulu üyesi seçilen kişilerin, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleritarihten itibaren en geçon beşgün içindeSGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun geçici22’nci maddesi ile 1479 sayılı Kanuna göre01/10/2008 tarihinden önceanonim şirketlerin kurucuortağı olmalarınedeniyle sigortalı olanlardan 5510 sayılı Kanunun 4’üncümaddesinin birincifıkrasının (b) bendinin (3)numaralı alt bendi kapsamında sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin 01/10/2008tarihinden itibaren altı ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak talepte bulunmalarıhalinde,sigortalılıklarıdevam ettirilmiştir.
01/04/2009 tarihine kadartalepte bulunmayanların sigortalılıklarıise 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erdirilmiştir.
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıklarıbu görevlerinin bittiği tarihte sona ermekte,bu tarih şirket yetkililerince veya sigortalılarca en geçongün içinde işten ayrılış bildirgesiyle kuruma bildirilmektedir. Hatırlatalım ki,5510 sayılı Kanunun 53.maddesi ikinci fıkrasına göre4/bkapsamında sayılanlar,kendilerine aitveya ortak olduklarıişyerlerinden dolayı,4/a bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler. Ancak 01.10.2008tarihinden önceortağı olduğu işyerinden usulüne uygun olarak 4/a kapsamında sigortalı olan kişilerin bu sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadarhaklarısaklıdır.
4/B(Bağ-Kur) SigortalılarınınPrime Esas Kazancı
Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı,çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazancındanazolamayacaktır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 98/d maddesine göre, bu düzenleme tüzel kişiliğe haiz kuruluşların ortakları hakkında uygulanmayacaktır.Yani şirket ortakları, şirkette çalıştırılan sigortalılardan daha düşük bir kazanç bildirebilecek, daha düşük prim ödeyebilecektir.
Sonuçolarak,4/b kapsamında (Bağ-Kur’lu)olupgerçek kişi işveren durumunda olan sigortalıların aylık primeesas kazancı,yanında çalıştırdığı sigortalının kazancından düşük olamayacaktır. İşverenlerimizin gecikmecezası ve zammı ileprimfarkı ödememeleri açısından bu hususa önem göstermeleri menfaatlerine olacaktır.