1. Haberler
  2. BATI KARADENİZ
  3. KARADENİZ’İN EN ESKİ HAZİNESİ SİNOP’TA ÇIKTI

KARADENİZ’İN EN ESKİ HAZİNESİ SİNOP’TA ÇIKTI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop’ta altyapı çalışmaları sırasında bulunan bir lahitin içerisinden Karadeniz Bölgesi’nin şu ana kadar ki en eski ve paha biçilemez eserleri çıktı.

2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen lahit içinde bulunan 21 parça eser ile yine lahit içinde ki bir kadın iskeleti Sinop Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alındı.

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bulunan lahit ve içerisinde ki eserlerin Karadeniz’de şu ana bulunan en eski ve en önemli hazine olduğunu söyledi. Tosun, “İlimizde yapılan hafriyatlarda ve çalışmalarda her faaliyeti yakından takip ediyoruz. Her çalışmadan da mutlaka bir eser çıkıyor. 21 Kasım tarihinde merkez Gelincik Mahallesi’nde elektrik alt yapı çalışmaları sırasında iş makinesi tarafından söz konusu lahit bulundu. Olayın bize haber verilmesi andından, anında müdahale ederek lahiti hiç açmadan müzemize taşıdık. Müze elemanları tarafından lahit içinde bir kazı çalışması başlattık. Çamur ve mille dolu olan lahitin içindeki tüm bulgular tek tek özenle ortaya çıkartıldı.İlk bulgulara göre M.Ö. 5. yüzyıla, yanı Helenistik döneme ait bir bayan lahiti olduğunu tespit ettik. Süs eşyaları ve altın kolyeleri lahit içerisinden çıkan iskeletin yanında gömülü olarak bulundu. O dönemde öldükten sonra hayatın devam edeceği ve ölen kişinin eşyalarını kullanacağı inancı hakim olduğunu görüyoruz. Teknik heyet tarafından yapılacak olan temizlik çalışmaları ve eserlerin kırılan parçalarının yapıştırılmasından sonra görsel olarak bu önemli buluntuları sergileyeceğiz. Yine bulunan lahiti de içerisinde ki bütün mezar kalıntılarıyla beraber üzerine cam fanus yerleştirmek suretiyle ziyaretçilerimize sunacağız” dedi.

Eserlere paha biçmenin şu anda mümkün olamayacağını kaydeden Hikmet Tosun, “Karadeniz Bölgesi’nde bulunan en eski ve en zengin bir hazine. İlimizde de bu güne kadar hiç açılmamış bir lahit bulunmamıştı. İlk kez böyle bir esere rastlıyoruz. İlimizin ve ülkemizin zenginliği açısından önemli bir eser. Yurt içi ve yurt dışından birçok ziyaretçisi olacağına inanıyorum. Böyle bir esere de kavuştuğumuz için ilimiz adına mutluyuz. Lahitin içinden 13 adet parça çıktı. Belki bunların bazıları dünyada bile ender rastlanabilecek nitelikte. Mesela müzemizin en kıymetli parçalarından birinin boyalı hali bu lahitte çıktı. Biz bunun boyalısını müzemizin en kıymetli eseri olarak sergiliyoruz” diye konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!