Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların 2 batık gemi gördüğü ihbarı üzerine yapılan ön dalışta gemilerin 3 tane olduğu belirlendi
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların 2 batık gemi gördüğü ihbarı üzerine yapılan ön dalışta gemilerin 3 tane olduğu belirlendi.
Filyos’taki antik kentin yaklaşık 200 metre açığında denizin gemi batıklarını fark eden balıkçıların durumu kazı ekibine haber vermelerinin ardından Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sualtı Dalış Kulübü üyeleri bölgede dalış yaptı.
Ön çalışmada batıkların 3 tane olduğu belirlendi. Denizin dibinde Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı tahmin edilen kalıntılara ulaşıldı.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy gemilerin taşıdığı yük dolayısıyla antik kente gelirken battığını düşündüklerini kaydetti. Atasoy, ” Dalış izninin çıkmasının ardından M.S. 2 ile 13. yüzyıl arasındaki döneme ait gemilerle ilgili net bilgilere sahip olacağız. Ödenek ve izin geldiğinde hemen çalışmalara başlayacağız.” dedi.
Tieion Antik Kenti
Zonguldak’ın kuzeydoğusunda sahil kenti Filyos’taki Tieion Antik Kenti, Tios adlı rahibi önderliğindeki Miletos kolonisince kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı varlığını sürdürmüş.
Romalılar tarafından yıkılıp yağma edilen kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde balıkçı kasabasına dönüşmüş.
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte, kazı çalışmalarının Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor.